Υπόθεση όλων η πυροπροστασία-Εγκληματική η καύση των σιτοκαλαμιών



pirkagia_katasvesi_kozaniΗ πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή του Κασλά και απείλησε βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αντιπροσωπείες αυτοκίνητων, αλλά και η νέα μεγάλη χθεσινή φωτιά μεταξύ Κρόκου και ¢νω Κώμης με πολλαπλά μέτωπα είναι μια αφορμή για να επανεξεταστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν την πυροπροστασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και κορυφαία αιτία πυρκαγιών είναι η ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών, ελαστικών ή σκουπιδιών και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτό απαγορεύεται. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις, φαίνεται ότι κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν πόσο παράλογο είναι αυτό που κάνουν, θέτοντας σε κίνδυνο ιδιοκτησίες, αλλά και ζωές ανθρώπων.

Όπως τονίστηκε τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και από την Πολιτική Προστασία, καθ’ ύλην αρμόδιες για την πυροπροστασία, υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν τόσο τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς, όσο και τους πολίτες.

Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωράφια, αλλά και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών. Οι δεύτερες, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρόσβεσης εντός των κτιρίων τους, δεν κάνουν το ίδιο στα όρια των ιδιοκτησιών τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, όπως τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών κατά μήκος της εθνικής οδού που θα επέτρεπε τον γρήγορο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων  με νερό. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους, ενώ κατά μήκος του δρόμου περνάει δίκτυο ύδρευσης, δεν υπάρχει ούτε ένας κρουνός από τον οποίο θα μπορούσε να γίνει ανεφοδιασμός.

Επιπλέον, τα πολλά σκουπίδια και ο ελλιπής καθαρισμός από τα αγριόχορτα πέριξ του δρόμου και των ιδιοκτησιών συμβάλλει δραματικά στο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι χθες την περιοχή που σημειώθηκε η πυρκαγιά επισκέφθηκε η γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Μπάστα- Γεωργακοπούλου.

Είναι πάντως προφανές ότι αν δεν επιδειχθεί σύνεση από τους ίδιους τους καλλιεργητές και τους πολίτες γενικότερα, καθημερινά θα αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα που μπορεί να αποβούν καταστροφικά.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.