Άσχημα νέα και για το δημοτικό κυνοκομείο Πτολεμαΐδας



Λουκέτο μπαίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους στα δημοτικά κυνοκομεία όλης της χώρας μεταξύ αυτών και στην αντίστοιχη δομή του δήμου Εορδαίας με τους αδέσποτους σκύλους να «αλωνίζουν» και να εντείνουν τα ήδη οξυμμένα προβλήματα. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στους δήμους τα ζώα μετά την περισυλλογή τους θα τα αναλαμβάνουν κτηνίατροι για να τα αποστειρώνουν και στη συνέχεια θα τα απελευθερώνουν, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Χατζόπουλος.

Η κατάσταση στην πόλη της Πτολεμαΐδας είναι απογοητευτική αφού αγέλες μεγαλόσωμων κυρίως αδέσποτων σκύλων περιφέρονται  σε όλη την πόλη ενώ οι επιδρομές σε πάρκα και χώρους όπου παίζουν μικρά παιδιά  είναι καθημερινό φαινόμενο με τους πολίτες να κάνουν λόγο για κινδύνους μετάδοσης ασθενειών ενώ φοβούνται και για  την  σωματική τους ακεραιότητας αφού τα κρούσματα με τις επιθέσεις των σκύλων  είναι συνεχή. Τελευταία μάλιστα πολίτες της Πτολεμαΐδας αγανακτισμένοι από τα κρούσματα των επιθέσεων χωρίς να έχουν άλλη επιλογή προσέφυγαν στην εισαγγελία Κοζάνης ζητώντας με σχετική καταγγελία τους την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνει τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Εορδαίας Απόστολος Χατζόπουλος όσο και μέλη του νεοσύστατου  Σωματείου φιλόζωων προσθέτοντας ότι πρόσφατα στο παλαιό πάρκο – πριν από τη λειτουργία του αναψυκτηρίου- ομάδα σκύλων έσπειρε τον πανικό σε παρέα παιδιών.

Τα τηλεφωνήματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Εορδαίας που υποστηρίζεται από έναν  μόνον υπάλληλο είναι συχνά και οι διαμαρτυρίες εντονότατες ενώ κατά τον κ. Χατζόπουλο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πλην όμως οι αδέσποτοι σκύλοι αυξάνονται και πληθύνονται με τους εμπλεκόμενους να ισχυρίζονται ότι κάποιοι ασυνείδητοι από τις γειτονικές πόλεις εγκαταλείπουν τα ζώα  στα όρια του δήμου Εορδαίας με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να ανανεώνεται και να προκαλεί υψηλό πυρετό σε δήμο και δημότες. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν είτε από την Δημοτική είτε από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, απέβησαν άκαρπες.

 

Ταΐζουν τα αδέσποτα κρέας

Ωστόσο υποστηρίζεται ότι μετά την περισυλλογή και την μεταφορά των αδέσποτων στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου, και την παροχή των όποιων υπηρεσιών, τα ζώα απελευθερώνονται και το πρόβλημα να ανακυκλώνεται άποψη που δεν ενστερνίζεται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνέβαινε κατά το παρελθόν, όχι όμως από τους υπευθύνους του κυνοκομείου. Ανατριχιαστικές είναι και οι αναφορές  ότι ασυνείδητοι προσφέρουν στους αδέσποτους σκύλους κομμάτια κρέατος όπως συμβαίνει σε πάρκο της πόλης όπου πολίτες εγκαταλείπουν σακούλες, όταν οι ίδιοι θα μπορούσαν να τα περιμαζέψουν και να ενδιαφερθούν είτε για τη μεταφορά τους  στο κυνοκομείο είτε στο σπίτι τους, για να τα περιποιηθούν, αποδεικνύοντας τα φιλοζωικά τους αισθήματα.

Σήμερα στο δημοτικό κυνοκομείο φιλοξενούνται 104 αδέσποτοι σκύλοι με τον Απόστολο Χατζόπουλο να διατείνεται ότι παρέχεται η κατάλληλη δυνατή φροντίδα και περιποίηση αν και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις εντός των εγκαταστάσεων αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια. Επισημαίνει ιδιαίτερα τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα μέλη του Σωματείου φιλόζωων Πτολεμαϊδας η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική. Πάντως το δημοτικό κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια, δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, δεν εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις  για την αναβάθμιση των συνθηκών που επικρατούν εκεί ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.