Τρόμος και χάος στη Νορβηγία – Μία έκρηξη και ένας που άρχισε να πυροβολεί έστειλαν στο θάνατο 11 άτομα – Στους δρόμους ο στρατός



– Συγκλονισμένη η χώρα από το διπλό χτύπημα

– Βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτήριο στην καρδιά του Όσλο με 7 νεκρούς και 2 σοβαρά τραυματίες 
– Ακολούθησε επίθεση ενόπλου σε συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος – Πληροφορίες για 4 νεκρούς
– Τελευταία στιγμή δεν πήγε εκεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ – Δεν αποκαλύπτουν που βρίσκεται ο Νορβηγός πρωθυπουργός 


Να σκοτώσουν πάση θυσία τον Νορβηγό πρωθυπουργό ήθελαν εκείνοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη -διπλή όπως φαίνεται- τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ: για τον Γενς Στόλτενμπεργκ φαίνεται πως έχει υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου.

Λίγες ώρες μετά την τρομακτική έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο της πρωτεύουσας, όπου στεγάζεται και το πρωθυπουργικό γραφείο, ήρθε μια ακόμη επίθεση. Ένοπλος φορούσε στολή αστυνομικού και άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Εκεί όπου -όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό πρακτορείο- επρόκειτο να παρευρεθεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, δεν πήγε! Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ θα μιλούσε στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του το Σάββατο και την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να πάει εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Η συγκέντρωση γινόταν στο νησί Ουτόγια, δυτικά του Όσλο. 560 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί και σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν πολλοί νεκροί. Στο μεταξύ, ο δράστης των πυροβολισμών που σημειώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος του Στόλτενμπεργκ στο νησί Ουτόγια, στα νότια του Όσλο, συνελήφθη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μία πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην κατασκήνωση νεολαίων του εργατικού κόμματος κοντά στο Όσλο, γράφει η εφημερίδα Varden, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διπλή συντονισμένη επίθεση κατά της σκανδιναβικής χώρας που έχει ήδη πληγεί από μια ισχυρή έκρηξη.

Τα σημεία των δυο επιθέσεων που συγκλονίζουν τη Νορβηγία
Τα σημεία των δυο επιθέσεων που συγκλονίζουν τη Νορβηγία

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση και “προδίδει” τον πανικό των νορβηγικών αρχών είναι η έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους!

Η νορβηγική αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Όσλο να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνοικία που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

“Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας. Είναι καλύτερο να παραμείνετε σπίτι”, είπε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, εκτελών χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο.

Το χρονικό της έκρηξης στην “καρδιά” του Όσλο με επτά  νεκρούς
Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την έκρηξη στην “καρδιά” της Νορβηγίας είναι τουλάχιστον συγκλονιστικές. Παντού συντρίμμια, κατεστραμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια και πανικός. Άνθρωποι τραυματισμένοι, με τα κινητά στα χέρια να προσπαθούν να επικοινωνήσουν, προφανώς με τους οικείους τους. Πυροσβέστες και μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταφέρουν τους τραυματίες στα ασθενοφόρα.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το κέντρο κλείνει άμεσα, κτήρια σε μεγάλη ακτίνα εκκενώνονται και αναζητούνται οι αιτίες της τρομακτικής έκρηξης, που σημειώθηκε ανάμεσα στο γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ και του υπουργείου Πετρελαίου. Ο Στόλτενμπεργκ είναι σώος. Τρόμος, πανικός, χάος.

Σχεδόν δυο ώρες μετά την έκρηξη, η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Και το μυαλό όλων πήγε αμέσως σε αυτό που ήταν ο πρώτος φόβος: τρομοκρατική επίθεση. Η πληροφορία πως υπάρχουν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που όμως ακόμη δεν έχουν εκραγεί, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με μέλος του νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού, μέσα στο κυβερνητικό κτήριο υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι, άνθρωποι που τραυματίστηκαν και δε μπόρεσαν να βγουν. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες τους δεν υπάρχουν Έλληνες.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του Στόλτενμπεργκ καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου εκδηλώθηκε φωτιά.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται μακριά από την ελληνική πρεσβεία είπε στο NewsIt ο κ. Λίζος, υπάλληλος της πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Μόλις 4-5 τετράγωνα από το σημείο της τρομακτικής έκρηξη βρίσκεται το ελληνικό σχολείο της πόλης. Το οποίο, όμως, λόγω διακοπών είναι ευτυχώς κλειστό, είπε επίσης στο NewsIt η Παρασκευή Τερζούδη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας που εργάζεται στο κτήριο, ο οποίος όμως της έστειλε μήνυμα ότι είναι καλά.

Η κα Τερζούδη μένει 6-7 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης και όπως δήλωσε « άκουσα έναν θόρυβο σαν έκρηξη και σαν σεισμό. Αμέσως, όμως, σκεφτήκαμε ότι επειδή στο Όσλο δεν υπάρχει φυσικό αέριο, ο ήχος δεν ήταν λογικός. Τα μέσα ενημέρωσης στη Νορβηγία μεταδίδουν ο πρωθυπουργός δε βρισκόταν στο κτήριο και Κάνουν λόγο για 6-7 πολύ σοβαρά τραυματίες αλλά δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για νεκρό».

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt η κα Τερζούδη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Η έκρηξη έγινε την ίδια μέρα που, σύμφωνα με το Aljazeera, οι νορβηγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία εις βάρος του μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της κουρδικής ισλαμιστικής ομάδας Ανσαρ αλ Ισλαμ. Ο Κρεκαρ κατηγορείται ότι απείλησε να σκοτώσει την Έρνα Σόλμπεργκ, πρώην υπουργό.

Για την ώρα, η αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει ούτε “βασική θεωρία” για τα αίτια της έκρηξης. “Δεν έχουμε ούτε καν μία υπόθεση εργασίας”, δήλωσε ο Σπονχάιμ. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η έκρηξη προκλήθηκε από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο”.

Στόλτενμπεργκ: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»

Όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την έκρηξη.

“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται. Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση NRK.

newsit

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.