Απίστευτες δηλώσεις Αθανασιάδη στην εφημερίδα Μακεδονία – «Με περιμένουν με τα τσεκούρια, αν εμφανιστώ στα χωριά»



athanasiadis_alekosΑίσθηση προκαλούν για ακόμη μια φορά οι δηλώσεις Αθανασιάδη, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Μακεδονία. Σε σημερινό δημοσίευμα της Λώρας Ιωάννου, ο Βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδη εμφανίζεται να δηλώνει ότι: «Τηλεφωνούν ακατάπαυστα στο κινητό και στα σταθερά στα γραφεία μου στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και με προειδοποιούν ότι, αν εμφανιστώ στα χωριά, θα με περιμένουν με τα τσεκούρια». Tο kozan.gr σας παρουσιάζει όλο το δημοσίευμα…

Το παρασκήνιο της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου εξελίχθηκε σε θρίλερ για τον ίδιο, καθώς οι πιέσεις να πάρει πίσω το «όχι» ξεπέρασαν τις συνηθισμένες κομματικές πιέσεις και πήραν τη μορφή ωμού εκβιασμού.

Η δήλωση σοκ «Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα ακόμη και από το εξωτερικό: Μην τολμήσεις να ψηφίσεις ‘όχι’, γιατί θα σε βρουν στο χαντάκι», προέρχεται από Έλληνα που διαμένει στη Γερμανία με το εξής επιχείρημα: «Πρέπει να το ψηφίσεις για το καλό της Ελλάδας». Όπως αποκαλύπτει, όμως, σήμερα στη «Μ» ο Αλέκος Αθανασιάδης δέχεται και αυτή τη στιγμή από τους συμπολίτες του, επειδή υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο: «Τηλεφωνούν ακατάπαυστα στο κινητό και στα σταθερά στα γραφεία μου στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και με προειδοποιούν ότι, αν εμφανιστώ στα χωριά, θα με περιμένουν με τα τσεκούρια», δηλώνει και προσθέτει: «Βρίζουν το σπίτι μου ακόμη και σήμερα. Θεωρώ όλες αυτές τις απειλές αστείες ιστορίες. Καταλαβαίνω τους αγανακτισμένους συμπολίτες μου. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν και θρασύδειλοι. Ας έρθουν μπροστά μου να τους αντικρούσω με επιχειρήματα γιατί στηρίζω την κυβέρνηση».

Πώς δικαιολογεί στη «Μ» ο κ. Αθανασιάδης το ότι άλλαξε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας την αμετακίνητη μέχρι εκείνη τη στιγμή θέση του να καταψηφίσει τα νέα μέτρα; «Έλαβα διαβεβαιώσεις και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών ότι τα δύο θέματα για τα οποία έβαλα βέτο, δηλαδή τη ΔΕΗ και τα νερά, θα βρουν έναν καλύτερο δρόμο. Δέχομαι να αγοράσουν οι ξένοι ή το λιγνιτωρυχείο ή κάποια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο 49% ή το 51%».

Τι κι αν ο ίδιος θεωρεί ότι έδωσε μια μάχη και την κέρδισε; Οι συμπολίτες του θεωρούν ότι υπέστειλε τη σημαία.

Στις μυλόπετρες
Γεγονός είναι ότι όποιος έζησε από κοντά τις ψυχικές διακυμάνσεις του κοζανίτη βουλευτή τα τελευταία 24ωρα πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου μπορεί να καταλάβει πολύ καλά γιατί έκανε κωλοτούμπα και γιατί δηλώνει αυτό που δηλώνει σήμερα: «Στον εργαζόμενο της ΔΕΗ, στον κάτοικο της περιοχής θα πω ότι εδώ και δύο μήνες έχω μπει στις μυλόπετρες. Με έχει συνθλίψει το σύστημα, με έχουν συνθλίψει τα συμφέροντα».

Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέκος Αθανασιάδης είδε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ό,τι δεν είχε δει δεκαετίες τώρα ως πετυχημένος επιχειρηματίας και εργολάβος με δράση στην ηλεκτρική ενέργεια, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Από τη μία οι αφόρητες πιέσεις που του ασκήθηκαν και από την άλλη οι προπηλακισμοί που δέχθηκε στη Βουκουρεστίου το απόγευμα της Τετάρτης, αφού είχε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, τον εγκλώβισαν στις μυλόπετρες της κρισιμότερης ψηφοφορίας στη νεότερη πολιτική ιστορία. Τα διεθνή μέσα είχαν πολιορκήσει από μέρες το σπίτι και το γραφείο του, ενώ το όνομά του φιγουράριζε σε όλα τα παγκόσμια έντυπα ως αυτό του αντάρτη βουλευτή, εξαιτίας του οποίου κινδύνευε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. «Κρίμα που δεν ζει η μανούλα μου να με καμαρώσει», έλεγε ο Αλέκος Αθανασιάδης στους φίλους του για την πρωτόγνωρη δημοσιότητα που έζησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Μαζί με τη δημοσιότητα, όμως, ήρθαν και οι σκληρές πιέσεις από όλους τους συντρόφους.

Όλη η κυβέρνηση έπεσε πάνω του. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Αθανασιάδης δέχθηκε πρόταση να δει ακόμη και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Την πρώτη φορά αντιστάθηκε, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν τελικώς έγινε εκείνο το ραντεβού, καθώς οι διεργασίες σε υψηλό επίπεδο έμειναν εφτασφράγιστο μυστικό. Μόνο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, προσωπικός φίλος του, τον κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τον έχασε από τα μάτια του, συζητώντας ξανά και ξανά όλες τις πιθανές λύσεις, προκειμένου να κάμψει την άρνησή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. «Βαγγέλη, θέλω να βγει τελείως από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων η αναφορά στη ΔΕΗ και τα νερά», του είχε πει ο κ. Αθανασιάδης. «Αλέκο, δεν γίνεται να αλλάξουμε τους πίνακες. Δεν πρόκειται να το δεχθεί η τρόικα. Όμως, δεσμεύομαι η αποκρατικοποίηση να γίνει μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής και αφού εγκριθεί το τρίτο ενεργειακό πρόγραμμα. Δεσμεύομαι ότι δεν θα ξεπουληθεί κανένας δημόσιος οργανισμός», του είχε απαντήσει τότε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και, όπως αποδείχθηκε, είχε πειθώ.

Την επιρροή του άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή ανήμερα της ψηφοφορίας με τη συμμετοχή του Αλέκου Αθανασιάδη του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων κορυφαίων στελεχών, για να δώσουν τα χέρια. Οι εκκλήσεις να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, όπως και τα δείπνα, έπεσαν βροχή. Η επίσης κοζανίτισσα υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τον κάλεσε να στηρίξει την κυβέρνηση. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ενώ αίσθηση προκάλεσε σε όλους το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συνυποψήφιό του Πάρη Κουκουλόπουλο, ο οποίος θα είχε κάθε όφελος να τον χτυπήσει.

Ο επιχειρηματίας
Γιατί έπεσαν όλοι πάνω του; Όχι μόνο επειδή φοβήθηκαν την πτώση της κυβέρνησης, αλλά και επειδή ο Αλέκος Αθανασιάδης δεν είναι ένας βουλευτής του κομματικού σωλήνα, αλλά ένας επιχειρηματίας με τεράστια επιρροή και περιουσία. Τέτοια που τον καθιστά σχεδόν μη εξαρτώμενο από την κομματική προκρούστεια κλίνη. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής τις κρίσιμες ημέρες που όλοι κυνηγούσαν τον Αθανασιάδη, «αν ήθελε ο Αλέκος, θα μπορούσε να αγοράσει μόνος του όλη τη ΔΕΗ»!

kozan

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.