Το νερό – νεράκι στον Κρόκο! Παμπάλαιο δίκτυο με πολλές διαρροές



nero_neraki_vrisi_potiri865t8ivbΤο παμπάλαιο δίκτυο με τις μεγάλες διαρροές και η υπερκατανάλωση εκ μέρους των καταναλωτών είναι δύο βασικές αιτίες για την έναρξη προγραμματισμένων διακοπών νερού στον Κρόκο τις νυκτερινές ώρες.

Η ΔΕΥΑΚ άρχισε από προχτές να κόβει το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακοπές οι οποίες θα συνεχιστούν, μέχρι νε βρεθεί οριστική λύση, ενώ μέχρι τότε συνιστά στους καταναλωτές «καλύτερη διαχείριση του νερού και αποφυγή σπατάλης, ώστε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια των διακοπών υδροδότησης». Προχτές Τετάρτη οι διακοπές άρχισαν στις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί και χτες Πέμπτη η υδροδότηση διακόπηκε από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Δεδομένου ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν κατά τις προσεχείς ημέρες, η ΔΕΥΑΚ θα ενημερώνει καθημερινά για τις διακοπές νερού, η χρονική διάρκεια των οποίων θα είναι ανάλογη με τη ζήτηση.

Αναφερόμενος στις αιτίες του προβλήματος ύδρευσης, αλλά και στην βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση που μπορεί να δοθεί, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μανόλης Παφίλης, τόνισε:
Το εσωτερικό δίκτυο του κρόκου είναι σε πολύ κακή κατάσταση και παρατηρούνται μεγάλες απώλειες νερού. Αν αυτό συνδυαστεί με την υπερβολική κατανάλωση, το πρόβλημα οξύνεται ακόμη παραπάνω. Μάλιστα ο Μ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «σε πολλές περιπτώσεις η υπερκατανάλωση αγγίζει τα όρια της νομιμότητας, αφού πολλοί καταναλωτές δεν έχουν υδρομετρητές και σπαταλούν αλόγιστα το νερό. Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να διαχειρίζεται με φειδώ το νερό και να αποφεύγει τις σπατάλες».

Επιπλέον είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τον νότιο εξωτερικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει νερό από τις δεξαμενές του Κήπου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής. Ο αγωγός αυτός, αν και είναι σχετικά καινούργιος, καθώς κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία, έχει μικρή διατομή και δεν μπορεί να υποδεχτεί την ποσότητα νερού που δίνουν οι δύο δεξαμενές. Προκύπτει δηλαδή ότι αυτοί που μελέτησαν και κατασκεύασαν το έργο δεν έλαβαν υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες και την αύξηση του πληθυσμού, αλλά λειτούργησαν στη λογική παρελθόντων δεκαετιών, που οι ανάγκες ήταν μικρές.

Προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα η ΔΕΥΑΚ εκτός από την έκκληση για εξοικονόμηση νερού, αύξησε την παροχή νερού προς τον Κρόκο από την πόλη της Κοζάνης, σε 50 κυβικά ανά ώρα, έναντι 16 κυβικών που έδινε.

Όμως η μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ είναι η βελτίωση του εσωτερικού δικτύου και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον νότιο εξωτερικό αγωγό, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά
του. Ακόμη γίνονται διαβουλεύσεις μα κάτοχο ιδιωτικής γεώτρησης, προκειμένου να «πέσει» το νερό στο δίκτυο του Κρόκου. Αυτό βεβαίως θα γίνει, εφόσον το νερό κριθεί κατάλληλο έπειτα από ελέγχους που πρέπει να διενεργηθούν.

Σε σχέση με το πρόβλημα του Κρόκου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ δήλωσε ότι «πρόκειται για χρόνια προβλήματα που έχουν αρκετοί πρώην Καποδιστριακοί δήμοι, τα οποία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΚ», αλλά όπως είπε «αυτό θέλει το χρόνο του». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού φέτος το καλοκαίρι, στον πρώην Καποδιστριακό δήμο Κοζάνης».

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.