Η καρδιά της Θράκης χτυπά στην ΕορδαίαPtolemaida_aerial_viewΣτις 25 και 26 Ιουνίου 2011 η καρδιά της Θράκης θα χτυπά δυνατά στην αρχαία Εορδαία που σήμαινε αγαπημένη και πήρε το όνομά της από την αρχαία Θεά Εόρδα, τη σημερινή Πτολεμαΐδα της Κοζάνης.
Τα ανταμώματα κυρίως, που γίνονται κάθε χρόνο, καθώς και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις των συλλόγων βοηθούν στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Θρακών.

Και το φετινό ετήσιο διήμερο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα, θα είναι και πάλι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. Το υψηλό ποιοτικό επίπεδο που τη διακρίνει, η μεγάλη συμμετοχή συλλόγων και κοινού, και η αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης  του Θρακικού Ελληνισμού, όπως αυτή έχει   διαμορφωθεί στο διάβα των αιώνων και διαφυλάσσεται από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία ως κόρη οφθαλμού, κάνει την οργανωτική επιτροπή να ελπίζει σε κάτι το ξεχωριστό.

Οι ζεστές μέρες και νύχτες του διημέρου θα γίνουν ακόμη πιο ζεστές, αλλά και χαρούμενες από τα γέλια και τα τραγούδια των ανθρώπων που θα μαζευτούν από κάθε γωνιά της πατρίδας μας για να τιμήσουν τις ρίζες τους και να χορέψουν στους παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες της Θρακιώτικης μουσικής. Αυτήν την όμορφη εποχή, που οι ανθισμένες φλαμουριές καταμοσχοβολούν και θυμίζουν τις αλησμόνητες πατρίδες, που οι φωτιές του Αι Γιάννη και τα ριζικάρια του κλήδονα θα αναζωπυρώνουν και πάλι τις ανταρσίες της φωτιάς και της αγάπης και που τα καμώματα των ματιών και οι υποσχέσεις θα ζωντανέψουν για μια ακόμη φορά, θα νιώσουμε πιασμένοι από τα χέρια ή τους ώμους ή από τα ζνάρια όλοι μας τα σκιρτήματα της αγάπης και της νοσταλγίας.

Οι εκδηλώσεις  θα αρχίσουν το Σάββατο με τον εσπερινό και στη συνέχεια από τα 4 σημεία του ορίζοντα της πόλης τα χορευτικά των συλλόγων συνοδεία μουσικών παραδοσιακών σχημάτων θα ξεκινήσουν χορευτικές παρελάσεις με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της πόλης για να καταλήξουν στο Δημοτικό στάδιο της Πτολεμαΐδας όπου  ο άσκαυλος, η λιούρα, το καβάλι και το νταούλι θα συνοδεύουν τα χορευτικά μας βήματα και μέσα από το τρίπτυχο ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ-ΦΟΡΕΣΙΑ ας περιπλανηθούμε στη Θράκη του Ορφέα, του Δημόκριτου, του Μουσαίου, του Βιζυηνού, και του Βάρναλη, της Σοφίας Βέμπο και του Λογοθετίδη, του Χατζηδάκη και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η Μεγαλόχαρη της Θράκης μας, Η Παναγιά Κοσμοσώτηρα να απαλύνει τις ψυχές μας.

Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης θα είναι ο  Χρόνης Αηδονίδης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Δύο εξέχουσες προσωπικότητες του Θρακικού Ελληνισμού. Ενώ η Κυριακή  θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις όπως: ημερίδα με θέμα «Η σημασία των ηθών και εθίμων στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», επίσκεψη στο Λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση ιερών κειμηλίων. Στο τέλος θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γεύμα και χορός.

«Ο ΧΡΟΝΟΣ» Κομοτηνής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.