Σε λειτουργία τέθηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Καρυοχώρι Εορδαίας



fotovoltaika3465645315 συνολικά Σταθμοί της κατηγορίας των 20ΚW ο καθένας σε ένα «καθεστώς» συστέγασης (και όχι συνεταιρισμού) βρίσκονται στο μεγαλύτερο σε μέγεθος, φωτοβολταϊκό πάρκο της Εορδαίας. Το μοναδικό Φωτοβολταϊκό Πάρκο βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου όρους λίγο έξω από την τοπική κοινότητα Καρυοχωρίου του δήμου Εορδαίας 18 χιλιόμετρα (περίπου) από την πόλη της Πτολεμαΐδας.  

Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε 25 σταθμούς αλλά στην πορεία προχώρησαν οι 15 οι οποίοι και εγκρίθηκαν και δανειοδοτήθηκαν. Σήμερα έχουν κατασκευαστεί οι 10 και αναμένονται και οι υπόλοιποι. Όπως δήλωσε ο Δημήτριος Ροδοβίτης ένας εκ των επενδυτών η όλοι επιχειρηματική προσπάθεια ξεκίνησε από πέρυσι (το 2010) και οι δυσκολίες κυρίως με τη χαρτούρα και τη γραφειοκρατία ήταν απίστευτη. Σήμερα οι σταθμοί έχουν τεθεί σε λειτουργία και απλά ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες κυρίως σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης του πάρκου και του ελέγχου από απόσταση καθώς πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Το πάρκο διαθέτει μεταξύ των άλλων κάμερες παρακολούθησης και σύστημα ελέγχου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ίντερνετ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κάθε σταθμός κόστισε περίπου 90 με 100 χιλιάδες ευρώ (ανάλογα τα υλικά που χρησιμοποιηθήκαν) και αναμένεται να γίνει απόσβεση του κόστους τις επένδυσης σε λιγότερα από 10 χρόνια. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει (ότι θα τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα το σύστημα) οι σταθμοί είναι για τα επόμενα 20 χρόνια. Και οι 15 σταθμοί ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες αλλά βρίσκονται στον ίδιο χώρο αποτελώντας ενιαίο Φωτοβολταϊκό πάρκο (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα που βρίσκεται σε λειτουργία στην Εορδαία).   

eordaia.org


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.