«1922» Ενα χρονικό για τις πατρίδες που χάθηκαν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνηςdipethe_kozanis65e467Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΚ και με τη συμμετοχή των συλλόγων «Θεατροδρόμιο», Εύξεινο Λέσχη, Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαϊδας «Η Μικρά Ασία», Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου, παρουσιάζει ένα χρονικό για τις πατρίδες που χάθηκαν. Η παράσταση δεν εστιάζει τόσο στη χρονιά της καταστροφής, αλλά στον τρόπο που ζούσαν οι ¸λληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, πριν οι άνεμοι του πολέμου σαρώσουν τα πάντα. Η παράσταση δεν είναι ένα μνημόσυνο γι´ αυτά που χάθηκαν, αλλά φέρνει στη μνήμη μας τη γλυκιά καθημερινότητα των συμπατριωτών μας, που για αιώνες είχαν ριζώσει-στις χαμένες πια πατρίδες-και απολάμβαναν τα δώρα ζωής, το τραγούδι, το χορό και την ελπίδα.
 

Ακόμα και σήμερα η Ιστορία και ο ι διανοούμενοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη εκείνη την κρίσιμη δεκαετία για την Ελλάδα, από το 1912 μέχρι το 1922. Πολλές οι απόψεις, οι διχογνωμίες, οι εμμονές. Το 1930 διαλύθηκε η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων. Ο πληθυσμός της χώρας μας είχε αυξηθεί απότομα κατά 30%. Ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την αρχέγονη πατρίδας τους. ¸πρεπε να στεγαστούν, να κτίσουν μια νέα ζωή και να ονειρευτούν ένα καινούριο μέλλον.

Συντελεστές:
Επιλογή Κειμένων: Κώστας Ζουρουφίδης
Θεατρική Προσαρμογή- Σκηνοθεσία: Γιώτης Βασιλειάδης
Σκηνικά- Κοστούμια: Βενετία Νάση
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Δημόπουλος
Χορογραφία – Κίνηση : Αγνή Παπαδέλη- Ρωσσέτου
Φωτισμοί: Σάκης Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύη Παπαμάρκου
Video: Νίκος Κέφαλος
Φωτογραφίες: Θεόδωρος Χλιάπας
Παίζουν οι :
Νατάσα Παπαμάρκου, Γιάννης Καντελέρ, Κώστας Ιωαννίδης, Δέσποινα Κωνσταντινίδου, Παναγιώτης Στεργιούλης, Γιώτα Λαζαρίδου, Αλεξάνδρα Ορφανού, Σίσσυ Ορφανού, Αποστόλης Δημάκης, ¢ννα Αραϊλούδη, Κατερίνα Σπέντσα, Αθηνά Χατζηδίκα, Γρηγόρης Καραγιαννάκης, Αγάπη Βασιλειάδου,
Μέλη Βασιλειάδου, Ιφιγένεια  Παπαδοπούλου, Αφροδίτη Ταρνανίδου,
Σοφία Ραφαηλίδου, Θόδωρος Κουσαλίδης, Λιάνα Τσολερίδου
Τραγούδι:
Στάθης Παρχαρίδης, Αποστόλης Δημάκης, Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Κατερίνα Σπέντσα
Λύρα:
Στέλιος Κωττίδης, Χωλόπουλος Παναγιώτης
Νταούλι:
Ανδρέας Χαϊτίδης
Ούτι:
Γρηγόρης Καραγιαννάκης
Χορευτές:
Σάββας  Παναγιωτίδης, Δημήτρης Χατζηκώστας, Γεώργιος Γεωργιάδης,
Δημήτρης Ιωσηφίδης, Γεώργιος Σπινθηρόπουλος
Τιμή εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 €
Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 8 €
Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.
Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» στον ημιώροφο και στο τηλ. : 24610-24062

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.