Δυσανεξία στη λακτόζη: Η συχνότερη μορφή δυσανεξίας – Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



disaneksia34656786Έχετε αισθανθεί ποτέ φούσκωμα αφού καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα; έχετε παρατηρήσει ποτέ στο παιδί σας να πρήζεται η κοιλιακή του χώρα αφού του δίνεται γάλα; Αν ναι, πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Προτού τρομάξετε στο άκουσμα της παραπάνω φράσης ας δούμε τι είναι και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η ανικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει τον υδατάνθρακα λακτόζη. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλακτος. Η δυσανεξία στη λακτόζη θεωρείτε η συχνότερη μορφή δυσανεξίας και εμφανίζεται σε δύο μορφές. Αρχικά είναι η εκ γενετής δυσανεξία είναι σπάνια ασθένεια. Στη περίπτωση αυτή απουσιάζει από τα νεογνά το ένζυμο λακτάση (που διασπά στη λακτόζη) και παρατηρούνται βαριές διάρροιες μετά τη πρόσληψη τροφών που περιέχουν λακτόζη. Στη δεύτερη περίπτωση η δυσανεξία στους ενήλικες οφείλεται σε σταδιακή απόπτωση της λειτουργίας του ενζύμου της λακτάσης, η οποία αρχίζει από την παιδική ηλικία. Ανάλογα με το βαθμό της μειωμένης δράσης, η λακτόζη είναι ανεκτή σε μικρές ποσότητες ή καθόλου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να εμφανιστούν από μισή έως και δύο ώρες μετά τη κατανάλωση τροφίμων με λακτόζη. Μπορεί να είναι:
•    Διάρροια
•    Κοιλιακό άλγος
•    Τυμπανισμός
•    Εμετός

Πως αντιμετωπίζω τη δυσανεξία στη λακτόζη;
Η απομάκρυνση ή και η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων θα οδηγήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς τα γαλακτοκομικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν μειωμένη δράση της λακτάσης μπορούν να καταναλώσουν ½ κούπα γάλα χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για μια ισορροπημένη διατροφή. Τα γαλακτοκομικά, λοιπόν, που μπορούν να ανεχθούν από τον οργανισμό και συστήνεται η κατανάλωση τους είναι αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα. Αυτά περιέχουν σημαντικά λιγότερη λακτόζη και συνεισφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο. Ας δούμε λοιπόν γαλακτοκομικά προϊόντα που ανέχονται καλύτερα από τον οργανισμό:
•    Γιαούρτι
•    Ξινόγαλο
•    Γάλα χαμηλό σε λακτόζη και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λακτόζη
•    Τυριά
•    Γάλα κατσίκας
•    Γάλα σόγιας ή ρυζιού

Σε καμία περίπτωση μην απορρίπτεται τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας. Απλά κάντε αυτές τις μικρές αλλαγές και θα εντυπωσιαστείτε από τη βελτίωση της κατάστασης σας!!!

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.