Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011



aiani_foto346Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 (European Museum Award 2011), το οποίο χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί το Μουσείο Λαϊκής τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ετοιμάστηκε προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα πρώτα Βραβεία. Καταρχάς λύθηκαν όλα τα προβλήματα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και η άνετη εξυπηρέτηση τους σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Δημιουργήθηκε ειδική ¸κθεση Αφής για άτομα με προβλήματα όρασης, στην οποία τοποθετήθηκαν αντίγραφα αντικειμένων της ¸κθεσης του Μουσείου και λίγα, ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά, από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Εκτυπώθηκαν φυλλάδια και βελτιώθηκε η σήμανση για άτομα με προβλήματα ακοής. Αναβαθμίστηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες Εκθέσεις. Καταρτίστηκαν Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε δεκαπέντε θεματικές ενότητες με αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και εκδόσεις, που πραγματοποιούνται σε χιλιάδες μαθητές ετησίως. Οργανώθηκαν σεμινάρια, ομιλίες και μαθήματα που απευθύνονταν και απευθύνονται σε ενήλικα άτομα, με σκοπό να φέρουν την τοπική κοινωνία κοντά στο Μουσείο και τις δραστηριότητές του. Αναβαθμίστηκαν, επίσης, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας του Μουσείου και κατά τον ίδιο τρόπο διαμορφώθηκαν και οι εξωτερικοί χώροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται πλέον και μία ενδιαφέρουσα έκθεση σύγχρονων γλυπτών από καλλιτέχνες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Η επίσκεψη της Προέδρου της κριτικής επιτροπής κ. Taja Vovk Van Gaal, τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Μουσείο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η ίδια δήλωσε την έκπληξή της και τον ενθουσιασμό της για την οργάνωση του Μουσείου, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση της προκάλεσε η μεγάλη αποδοχή που έχει το Μουσείο από την τοπική κοινωνία.

Πολύτιμος αρωγός στη προσπάθειά μας ήταν ο Δήμος Αιανής, ο οποίος ανάλαβε και τα έξοδα συμμετοχής μας και τα έξοδα φιλοξενίας των κριτών. Ο διαγωνισμός και η απονομή των Βραβείων για το 2011 έχει προγραμματιστεί για τις 17-22 Μαΐου στο Μπρέμερχαφεν της Γερμανίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής έχει προκριθεί στα είκοσι Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία, της οποίας τα έξοδα ανέλαβε ο Δήμος Κοζάνης, στον οποίο πλέον ανήκει ο Δήμος της Αιανής, με την Αιανή ως ιστορική έδρα.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, το Μουσείο της Αιανής δημιούργησε τις βάσεις και ελπίζει σε μία διάκριση, καθώς και την αναγνώριση του έργου του και της προσφοράς συνολικότερα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.