Τα δυνατά αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας



laxanika976979Φρούτα, κρασιά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, παραδοσιακά τυριά περιλαμβάνει το «αγροτικό καλάθι» της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, το Σάββατο 7 Μαΐου, στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα «δυνατά χαρτιά» της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι: σιτηρά (κυρίως σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι και αραβόσιτος), μηλοειδή (κυρίως μήλα), πυρηνόκαρπα (κυρίως ροδάκινα και δαμάσκηνα), όσπρια (κυρίως φασόλια), κρασί, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (κυρίως: κρόκος, ρίγανη, χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο, θυμάρι και λεβάντα), κτηνοτροφικά φυτά, προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και τα Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως παραδοσιακά προϊόντα, φέτα, μανούρι, τυρό ανεβατό, μπάτζος, κεφαλογραβιέρα, κρόκος, φασόλια Πρεσπών, φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς, μήλα Καστοριάς, μήλα Βερμίου Κοζάνης και ροδάκινα Βελβεντού και τοπικοί οίνοι (πχ. ΠΟΠ Αμυνταίου, ΠΓΕ Σιάτιστας, ΠΓΕ Βελβεντού).

Την ανάγκη χάραξης στρατηγικής ώστε το καλάθι αγοράς της Δυτικής Μακεδονίας να γεμίσει και να φτάσει σε όλο και περισσότερες αγορές, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί του συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η Δυτική Μακεδονία είναι έτοιμη με σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης στήριξη σε κάθε πολιτική που προωθεί την αγροτική οικονομία παρείχαν οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης Γιώργος Κασαπίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Στόχος της προσπάθειάς μας είναι η αύξηση της παραγωγής για να καλύπτονται οι εσωτερικές και εξαγωγικές μας ανάγκες, η ανάδειξη και προβολή των προϊόντων μας και η στροφή στην παραγωγή προϊόντων με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία», επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τα «αγροτικά καλάθια» αποτελούν επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης με αφετηρία μία σειρά δυναμικών προϊόντων και με προεκτάσεις στην τοπική οικονομία, στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των περιφερειών. Τα επιχειρησιακά σχέδια ανά περιφέρεια περιλαμβάνουν επενδύσεις στις υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και την προώθηση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Το «καλάθι προϊόντων» είναι μία συμβολική ονομασία, της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης, με αφετηρία μία σειρά δυναμικά προϊόντα και με προεκτάσεις στην τοπική οικονομία, στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των Περιφερειών». Αναπτύσσονται για κάθε Περιφέρεια ένα πλέγμα μέτρων και επενδύσεων σε υποδομές, μεταποίηση, τυποποίηση, προβολή και προώθηση των προϊόντων, όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι στόχος των καλαθιών, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειών.

Κάθε «καλάθι» αναδεικνύει την παραγωγική ταυτότητα της περιφέρειας, με προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας που μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της γεωργίας αλλά και της οικονομίας των περιφερειών, ενώ προσδοκία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να δοθεί παραγωγική διέξοδος στους παραγωγούς και να διευκολυνθεί η διάθεση των προϊόντων τους, σε ικανοποιητικές τιμές. Απώτερος σκοπός είναι δε η αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και η θετική, με αυτό τον τρόπο, συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας.

Ειδικότερα με το καλάθι, επιτυγχάνονται βελτίωση αγροτικού εισοδήματος, αύξηση της παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας, υψηλότερες τιμές στον παραγωγό – είσπραξη υψηλότερου ποσοστού από την τελική τιμή στην αγορά, διατήρηση και ενίσχυση τοπικών θέσεων εργασίας, διασύνδεση της έντονης κτηνοτροφικής δραστηριότητας που παρουσιάζει η περιφέρεια με τη φυτική παραγωγή και την παραγωγή ζωοτροφών και συνδυασμός της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση-πρόταξη στις ενέργειες στήριξης αυτής της ομάδας προϊόντων.

Παράλληλα επιτυγχάνονται τα εξής: ενίσχυση εξαγωγών και κάλυψη τοπικών διατροφικών αναγκών, βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος – αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και αξιοποίηση των γεωγραφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος των παραγωγών.

agronews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.