Η μεγαλύτερη πολύτεκνη οικογένεια στην Ελλάδα αριθμεί 170 μέλη!



0family-425x287Δύο γονείς, 14 παιδιά, 14 γαμπροί, 14 νύφες, 58 εγγόνια, 82 δισέγγονα!

170 μέλη έχει αυτή η μεγάλη οικογένεια, από τις μεγαλύτερες πολύτεκνες που υπάρχουν στην Ελλάδα! Η οικογένεια Ψαρομμάτη είναι μια τεράστια ευτυχισμένη οικογένεια που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο! Οι 73 ζουν και διαπρέπουν στην Αμερική –και συνεχίζουν βέβαια την παράδοση των πολλών παιδιών.

Ο πατέρας και διπλοπαππούς Παναγιώτης Ψαρομμάτης «έφυγε» πριν από λίγο καιρό στα 100 του και άφησε την κυρία Μαρία στα 95 μόνη της. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Ελαφόνησο.

Το 1937, οπότε το ζευγάρι παντρεύτηκε, μετακόμισε στα Ταμπούρια του Πειραιά. Τα μόνα τους έσοδα τότε ήταν από ένα καφενείο που διατηρούσε ο κύριος Παναγιώτης. Η μαμά μεγάλωνε τα 14 παιδιά στο σπίτι μόνη της, αφού η μητέρα της είχε πεθάνει και η πεθερά της είχε κλειστεί σε Μοναστήρι.

Όπως δηλώνει η ίδια σήμερα, «κάθε παιδί που αποκτούσα με έκανε πιο πλούσια και μου έδινε δύναμη να κάνω κι άλλα, πάντα με τη βοήθεια του Θεού. Γιατί τα παιδιά είναι ευλογία Θεού».

Ο γιος τους Κυριάκος επιβεβαιώνει: «Η μητέρα μου ήταν πάντα χαρούμενη και αισιόδοξη. Τη θυμάμαι που έλεγε πως το κάθε παιδί που ερχόταν έφερνε μεγαλύτερη ευτυχία στο σπίτι. Όσο πιο πολύ μεγάλωνε η οικογένεια τόσο πιο άφθονα ήταν τα πράγματα». Η κυρία Μαρία λέει με καμάρι: «Δε χρειάζεται πολλά πράγματα για να κάνει κανείς μια μεγάλη και καλή οικογένεια. Αρκεί να υπάρχει αγάπη και βλέπεις πως τα παιδιά κάνουν τα πλούτη. Όλα τα χωράει η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο από φωνές και γέλια παιδιών. Τα μεγαλύτερα φρόντιζαν τα μικρότερα, ο ένας βοηθούσε τον άλλον. Αν αυτό δεν είναι ευτυχία, τότε τι είναι»;

Αυτό το Πάσχα θα προσπαθήσουν να βρεθούν όσοι περισσότεροι γίνεται μαζί -γιατί πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο εξωτερικό- για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την Ανάσταση που αισθάνονται κάθε φορά που είναι όλοι μαζί.

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του γάμου τους, την 1η Νοεμβρίου του 2007, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, βράβευσε το ζευγάρι για την πολύχρονη σχέση τους και τα πολλά παιδιά που μεγάλωσαν.

Ο Πρόεδρος τους δεξιώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ευχήθηκε το παράδειγμά τους να προβληματίσει σοβαρά τα σύγχρονα φυγότεκνα ζευγάρια για να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να χαρούν όσα παιδιά τους δώσει ο Πανάγαθος.

(Πηγή φωτο: «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολύτεκνων»)

newsbomb

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.