7 από τα γνωστότερα ποτά του κόσμου και η ιστορία του ονόματός τους



Είναι 7 από τα πιο γνωστά οινοπνευματώδη ποτά του κόσμου. Γνωρίζετε όμως τι κρύβεται πίσω από το διάσημο όνομα του καθενός από αυτά?

1. Captain Morgan

Τον 17ο αιώνα, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εμπορικών, αλλά και πολεμικών πλοίων. Ο Ουαλός πειρατής παντρεύτηκε την ξαδέλφη του και έλαβε μέρος σε αρκετές επικίνδυνες αποστολές, για τον κυβερνήτη της Τζαμάικα. Μερικές από αυτές ήταν η σύλληψη Ισπανών φυλακισμένων στην Κούβα και η κατάλυση του Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή. Λεηλάτησε την κουβανική ακτή, πριν κρατήσει για λύτρα ολόκληρη την πόλη Portobelo, στον Παναμά. Αργότερα λεηλάτησε και έκαψε την πόλη του Παναμά αλλά η σταδιοδρομία των λεηλασιών του τερματίστηκε, όταν υπέγραψαν η Ισπανία και η Αγγλία μια συνθήκη ειρήνης το 1671. Αντί όμως να τιμωρηθεί για την υπερπόντια εγκληματική του δράση, ο Morgan έλαβε τον τίτλο του ιππότη και έγινε ο υποδιοικητής της Τζαμάικα.

2. Johnnie Walker

Ο “περιπατητής”, το όνομα πίσω από το παγκοσμίως δημοφιλέστερο εμπορικό σήμα του σκωτσέζικου ουίσκι, γεννήθηκε το 1805 στο Ayrshire της Σκωτίας. Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1819, ο Johnnie κληρονόμησε μια περιουσία γύρω στις 400 λίρες, τις οποίες επένδυσε σε ένα μανάβικο. Ο Walker έμελλε να γίνει ένας πολύ πετυχημένος παντοπώλης στην πόλη Kilmarnock και στο παντοπωλείο του πουλούσε ένα ουίσκι με το όνομα Walker’s Kilmarnock. Ο Alexander όμως, γιος του Johnnie ήταν αυτός που πραγματικά ένωσε το όνομα της οικογένειας με το διάσημο ουίσκι. Ο Alexander ήταν στην Γλασκόβη όπου έμαθε πώς να συνδυάζει διάφορες ποικιλίες από τσάι, αλλά επέστρεψε τελικά στο Kilmarnock για να αναλάβει το παντοπωλείο του πατέρα του. Ο Alexander με την πείρα που είχε αποκτήσει, πειραματίστηκε με το ουίσκι του πατέρα του και δημιούργησε τελικά το “Old Highland Whisky”, που αργότερα έγινε η μαύρη ετικέτα του Johnnie Walker.

3. Jack Daniel’s

Ο Jasper Newton “Jack” Daniel του διάσημου Tennessee whiskey, ήταν ο απόγονος των Ουαλών αποίκων που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1846 ή το 1850 και ήταν ένα από 13 παιδιά της οικογένειας. Από το 1866 έκανε απόσταξη ουίσκι στο Lynchburg του Τενεσί. Δυστυχώς για τον ποτοποιό, το 1911, ο Ντάνιελ πήγε στο γραφείο του νωρίς το πρωί και προσπάθησε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο του. Λόγω του ότι δεν τα κατάφερε και πάνω στα νεύρα του, το κλώτσησε, με αποτέλεσμα να τραυματίσει το ένα δάκτυλο του ποδιού του, το οποίο αργότερα μολύνθηκε. Η μόλυνση εξελίχθηκε πολύ γρήγορα προκαλώντας τον θάνατο του Ντάνιελ.
Εάν προσέξετε ένα μπουκάλι J.D. θα δείτε το όνομα Lem Motlow να αναφέρεται ως ιδιοκτήτης της οινοπνευματοποιίας. Η πολυάσχολη ζωή του Ντάνιελ τον κράτησε μακριά από το να βρει μια σύζυγο και να γεννήσει έναν κληρονόμο. Έτσι το 1907 έδωσε την οινοπνευματοποιία στον αγαπημένο ανιψιό του Lem Motlow, ο οποίος είχε έρθει να εργαστεί στην επιχείρηση ως λογιστής.

4. Jose Cuervo

Το 1758, ο Jose Antonio de Cuervo έλαβε ένα τμήμα γης, ως επιχορήγηση από το βασιλιά της Ισπανίας, για να δημιουργήσει ένα αγρόκτημα που θα καλλιεργούσε agave (είδος κάκτου), στην περιοχή Jalisco του Μεξικού. Ο Jose χρησιμοποίησε τις καλλιέργειες agave, για να φτιάξει το mescal, ένα δημοφιλές μεξικάνικο ποτό. Το 1795, ο βασιλιάς Carlos IV έδωσε την έκταση του Cuervo στην απόγονο του, Jose Maria Guadalupe de Cuervo. Ο Carlos IV χορήγησε επίσης στη οικογένεια Cuervo, την πρώτη άδεια για να παράγουν tequila. Έτσι κατασκευάστηκε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο και η οικογένεια άρχισε να εμπορεύεται την tequila σε μπουκάλια το 1880. Το 1900 δημιουργήθηκε και το εμπορικό σήμα Jose Cuervo. Το εμπορικό σήμα ανήκει ακόμα στην αρχική οικογένεια του Jose Cuervo, αφού ο τωρινός ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κύριος Juan-Domingo Beckmann είναι η έκτη γενιά των Cuervo’s.

5. Jim Beam

Ο Jim Beam, το όνομα του οποίου φέρει το γνωστότερο μπέρμπον ουϊσκι του κόσμου, ουσιαστικά δεν ξεκίνησε το αποστακτήριο που τώρα φέρει το όνομα του. Ο προ-προπάππος του, Jacob Beam, άνοιξε το αποστακτήριο το 1788 και ξεκίνησε να πουλάει τα πρώτα του βαρέλια το 1795. Εκείνες τις μέρες, το ουίσκι έφερε τον λιγότερο πιασάρικο τίτλο “Old Tub”. Ο Jacob Beam παρέδωσε το αποστακτήριο στον γιο του David Beam, ο οποίος με τη σειρά του το κληροδότησε στον γιο του David M. Beam και αυτός με την σειρά του στον δικό του γιο, συνταγματάρχη James Beauregard Beam, το 1894. Μολονότι ήταν μόνο 30 ετών όταν ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, ο Jim Beam λειτούργησε το αποστακτήριο εως ότου του το έκλεισε η ποτοαπαγόρευση. Με την ανάκληση της απαγόρευσης του 1933, ο Jim έφτιαξε γρήγορα ένα αποστακτήριο και ξεκίνησε την αναγέννηση του Old Tub, προσθέτοντας κάτι καινούργιο στην παραγωγή της εταιρίας. Ένα μπέρμπον που ονόμασε απλώς Jim Beam.

6. Tanqueray

Όταν ήταν μικρό παιδί, ο Charles Tanqueray, φαινόταν να έχει προδιαγεγραμμένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ήταν ο απόγονος μιας οικογένειας που μετρούσε τρεις γενιές κληρικών και επομένως ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι θα φορούσε και αυτός το ράσο. Αντί γι’ αυτό όμως, το 1830 ξεκίνησε να παράγει το δικό του τζιν σε ένα μικρό εργαστήριο στην συνοικία Bloomsbury του Λονδίνου. Μέχρι το 1847, εξήγαγε το τζιν σε αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις οποίες πολλοί ντόπιοι ιδιοκτήτες φυτειών και στρατιώτες είχαν σε εκτίμηση το Tanqueray με τόνικ.

7. Campari
Ο Gaspare Campari βρήκε τον δρόμο του πολύ νωρίς. Μέχρι την ηλικία των 14 είχε γίνει ειδικός στην μίξη ποτών στο Τορίνο και ξεκίνησε να εργάζεται για την δημιουργία ενός καινούργιου απεριτίφ. Όταν τελικά κατέληξε στην τέλεια αναλογία συστατικών για την συνταγή του, αυτή είχε πάνω από 60 συστατικά. Το 1860 ίδρυσε την Gruppo Campari
και φρόντισε ώστε η συνταγή φυλάσσεται μυστική από όλους. Μόνο ο εκάστοτε πρόεδρος της Gruppo Campari το γνωρίζει, ο οποίος συνεργάζεται με μια μικρή ομάδα από υπαλλήλους για να φτιάξουν το μείγμα που θα αναμιχθεί με αλκοόλ και νερό για να δημιουργηθεί το Campari και το οποίο περιλαμβάνει κινίνο, φλούδα πορτοκαλιού, ραβέντι και αμέτρητα άλλα αρωματικά συστατικά.

psaxtiria.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.