Στο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων ο Δήμος Κοζάνης



dimarxio_kozanisΑπόφαση να συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης στο νέο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, το οποίο θα έχει σαν στόχο να προωθήσει τα ενεργειακά θέματα των δήμων που θα μετέχουν σε αυτό, έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στην τελευταία του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 11 Απριλίου στο «Κοβεντάρειο». Πρόκειται για ένα νέο δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν οι ενεργειακοί δήμοι και το οποίο θα αποτελεί μια κοινή φωνή στις διεκδικήσεις τους από τη ΔΕΗ και το κράτος.

Η πρόταση του δικτύου πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού σε αυτή συνηγόρησαν όλες οι παρατάξεις πλην του κ. Μητσιάκου, ενώ υπέρ της συμμετοχής του Δήμου στο δίκτυο τάχθηκαν οι πλευρές της μείζονος και της ελάσσονος πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επεσήμανε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του δήμου Κοζάνης στον εν λόγω φορέα εντάσσεται στα πλαίσια των σημαντικών αποφάσεων που λαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση. «Το στήσιμο του δικτύου ενεργειακών δήμων θα μας επιτρέψει ενωμένους, γύρω από ένα κοινό στόχο, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτό που δικαιούμαστε σαν τοπικές κοινωνίες» τόνισε.

Πλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Μαλούτας: «Θα αποκτήσει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση έναν αξιόπιστο συνομιλητή που θα εκφράζει, ενιαία, αυτό που επιζητούν και που επιδιώκουν οι τοπικές κοινωνίες στα ζητήματα της ενέργειας, του λιγνίτη και του τοπικού πόρου. Τέσσερις δήμοι ενεργειακοί από την περιοχή της Κοζάνης και η Μεγαλόπολη θα συνενωθούν για ένα κοινό μέτωπο στα ενεργειακά ζητήματα». Από την πλευρά της η κ. Νανοπούλου συνηγόρησε υπέρ του δικτύου λέγοντας ότι: «συμφωνούμε με τη σύστασή του, δεδομένου ότι ο δήμος έχει καθαρά ενεργειακό χαρακτήρα. Από την επικαιρότητα υπάρχουν σχετικά ζητήματα όπως η αναστολή πληρωμών του πόρου επί τρίμηνο και όχι μόνο., αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός δικτύου, πράγμα με το οποίο συμφωνούμε γιατί η συνεργασία  θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ο δήμος πρέπει να εστιάσει στον ενεργειακό του χαρακτήρα δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τον τόπο. Το δίκτυο συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσιάκος, επανέλαβε την θέση της παράταξής του ότι τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της ΔΕΗ εδώ και χρόνια, είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί. Τόνισε πως δεν είναι αντίθετος στο σκοπό του φορέα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η κίνηση: «Δεν συμφωνούμε ως προς τον τρόπο που γίνεται η πρωτοβουλία που παίρνουν οι δήμοι. Ενώ είναι υποχρέωση του κράτους και της ΔΕΗ, αντιδρούμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά όσοι τα δημιούργησαν. Δεν είναι ανάγκη να γίνει από τους δήμους αυτό. Είμαστε αντίθετοι με αυτή την έννοια, γιατί είναι εταιρεία, και εμείς διαφωνούμε με τέτοιους είδους εταιρείες, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση άλλων να αναλάβει αυτές τις ευθύνες» κατέληξε.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης από τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» έκρινε θετικά το δίκτυο λέγοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. «Τέτοιες πρωτοβουλίες παρόμοιες θα έπρεπε να έχουμε αναλάβει σαν περιοχή, να είμαστε περισσότεροι έτοιμοι, να έχουμε μελετήσει παρόμοιες προσπάθειες. Ωστόσο σήμερα είμαστε περισσότερο έτοιμοι. Κάλιο αργά παρά ποτέ». Σύμφωνα με τον ίδιο τίθενται πολλά ερωτήματα για το δίκτυο, τους σκοπούς του, τις προτεραιότητές του, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τέλος τον δήμο να μπει σε μια τροχιά υλοποίησης νέων πιο πράσινων μοντέλων ανάπτυξης.

Το δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε και η καθυστέρηση καταβολής των κονδυλίων του τοπικού πόρου, θέμα για το οποίο μάλιστα θα εκδοθεί και ψήφισμα το οποίο θα εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση, ψήφισμα με το οποίο συνηγόρησαν όλοι εκτός του ΚΚΕ. Μάλιστα τέθηκε και ένα θέμα επί της διαδικασίας με τη οποία το δημοτικό συμβούλιο εκδίδει τα εκάστοτε ψηφίσματά του.

Για το κοινωνικό παντοπωλείο

Πρόταση να ενισχύσει ο δήμος το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Λευτέρης Ιωαννίδης, σε όποιο επίπεδο μπορεί αυτό να είναι εφικτό. Ο δήμος συνηγόρησε και ο δήμαρχος μάλιστα επεσήμανε το έργο που επιτελεί ο δήμος χρόνια τώρα στον κοινωνικό τομές και επεσήμανε ότι για το θέμα του Παντοπωλείου θα γίνει συνάντηση με τον υπεύθυνο της Μητρόπολης. «Περιμένουμε από τον δήμο να βοηθήσει στην προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, γιατί όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο το πιο καλό θα γίνει το αποτέλεσμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η Δημοτική Κίνηση είχε ξεκινήσει ήδη διαδικασίες με την Ιερά Μητρόπολη να στηρίξουν την προσπάθεια. «Πρέπει να διευρύνουμε τις δυνατότητές της Μητρόπολης. Να ανοίξει ο διάλογος και να δει ο δήμος ποιες δυνατότητες έχει, μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών να στηρίξει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια» επεσήμανε.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο επικρότησε αυτή την προσπάθεια και επισημάνθηκε η ανάγκη να στηρίξει ο δήμος την προσπάθεια της μητρόπολης μέσω των δικτύων του.

Ο προϋπολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ

Ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης για το 2011, όπως κατατέθηκε και ψήφισε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, ανήλθε στις 948.000 ευρώ. Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κούλα Καλογερίδου παρουσίασε τον φετινό προϋπολογισμό, αναλυτικά τις δράσεις και τον προγραμματισμό του φορέα, που θα στηρίζεται σε παραγωγές αυτοχρηματοδοτούμενες προκειμένου να ισοσταθμίζεται έτσι το κόστος τους. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που συντρέχουν.

Το δημοτικό συμβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο για τη χρηματοδότηση ή μη του ΔΗΠΕΘΕ με το συγκεκριμένο ποσό, αφού η παράταξη της κ. Νανοπούλου επιθυμούσε να μειωθεί ο προϋπολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ με το σκεπτικό να μειωθούν τα κονδύλια στο πολιτισμό δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ενώ ενστάσεις στην επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ από το Δήμο εξέφρασε και ο κ. Μητσιάκος. Από την πλευρά τους οι παρατάξεις του κ. Ιωαννίδη και του κ. Πουταχίδη ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Επίσης, σύσσωμες οι παρατάξεις συναίνεσαν στο να υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ.

Την ίδια ώρα το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ παραμένει μετέωρο, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το πλαίσιο συνέχισης της λειτουργίας τους, όπως μετέωρη παραμένει και η χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου, η οποία κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων βιωσιμότητας του φορέα. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κούλα Καλογερίδου είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, στα πλαίσια συνάντηση της διοίκησης του υπουργείου με τις διοικήσεις των περιφερειακών θεάτρων πανελλαδικά. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντηση αναμένεται να γίνουν γνωστά μελλοντικά.

Επιχορήγηση 20.000 ευρώ στο ερασιτεχνικό σωματείο της ομάδας της «Κοζάνης»

Εντωμεταξύ, ξαφνικά και μετά τα μεσάνυχτα το δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης έλαβε απόφαση με την οποία επιχορηγεί το ερασιτεχνικό σωματείο της ομάδας της Κοζάνης με το ποσό των 20.000 ευρώ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ομάδας κ. Αγάπιος Γαβριηλίδης, το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του φίλαθλου σωματείου της Κοζάνης και εντάσσεται στα πλαίσια των οικονομικών ενισχύσεων που ούτως ή άλλως δίνει ο δήμος κάθε χρόνο στο φίλαθλο σωματείο. Πέρυσι μάλιστα από τον δήμο είχε χορηγηθεί το ποσό των 25.000 ευρώ.

prlogos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.