Τη δημιουργία Γενικού Λυκείου ζητούν φορείς και πολίτες της Αιανήςaiani_foto346Η κοινωνία της Αιανής (όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες) με ενδιαφέρον και ωριμότητα παρακολουθεί τις διεργασίες για τις συγχωνεύσεις- ιδρύσεις σχολείων, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ενεργοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Συνενώσεις-Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»).

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας:

ΖΗΤΟΥΜΕ

1.Τη δημιουργία Γενικού Λυκείου στην Αιανή
2. Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Γυμνασίου Αιανής
Το αίτημα αυτό στοιχειοθετείται με τις κάτωθι παρατηρήσεις:

Η Αιανή αποτελεί την ιστορική έδρα του νέου καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης
Είχε και έχει από πολλές δεκαετίες κουλτούρα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών διαδικασιών (είναι η μόνη πόλη του Δήμου  Κοζάνης, πλην της πόλης της Κοζάνης,  που διέθετε Γυμνάσιο και μάλιστα ιδιωτικό, και ακολούθως δημόσιο)

Είναι κωμόπολη 2500 χιλιάδων περίπου κατοίκων με  μόνιμο πληθυσμό, ενώ η τελευταία απογραφή κατέγραψε αυξητική τάση του.
Ο μαθητικός της πληθυσμός βάσει των καταγραφών των τελευταίων ετών παρουσιάζει σταθερή ή αύξουσα πορεία και μάλιστα με μαθητικό δυναμικό προερχόμενο μόνο από την κωμόπολη της Αιανής και όχι από όμορους οικισμούς. Για τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013, βάσει στοιχείων από το Δημοτικό Σχολείο Αιανής, φοιτά ή θα φοιτήσει στην Α΄ Γυμνασίου σταθερός ή αυξανόμενος αριθμός μαθητών (Σχ. Έτος 2010-2011 21 μαθητές, 2011-2012  21 μαθητές, 2012-2013 26 μαθητές).

Η Αιανή διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενηθεί, τόσο το υπάρχον Γυμνάσιο, όσο και το προτεινόμενο Γενικό Λύκειο (μεγάλο και άνετο σχολικό συγκρότημα με 10-11 σχολικές αίθουσες, μεγάλος και άνετος αύλειος χώρος με γήπεδα μπάσκτε και βόλεϊ, βιβλιοθήκη, εργαστήριο Φυσικοχημείας, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσα εικαστικών, ενώ δύο αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Υπάρχει επίσης δίκτυο σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας).

Δίπλα ακριβώς στο σχολικό συγκρότημα υπάρχει νεότευκτο κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου, που με μεγάλη άνεση θα υποδέχεται όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολικών μονάδων. Ακριβώς δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο και σε απόσταση 50 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, αποδυτήρια και προβολείς, έτοιμο να δεχθεί όλες τις σχολικές μονάδες.
Πολλοί οικισμοί, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με μαθητές τις σχολικές μας μονάδες, βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την Αιανή (3-  6 χιλιόμετρα).

Η Αιανή είναι ευρύτατα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την εξαιρετικά σημαντική της ιστορία (συνδεόμενη ασφαλώς με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, ανακύψαντα τα τελευταία χρόνια) και για τα αρχαιολογικά ευρήματά της, το μεγάλο και  υπερσύγχρονο αρχαιολογικό της Μουσείο, τους πολλούς Βυζαντινούς της ναούς και το  Μουσείο Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο.

Ολόκληρη η Αιανή  αποτελεί χώρο εκπαίδευσης, μάθησης και ιστορίας και είναι πολλές οι χιλιάδες μαθητών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη μας, για να μυηθούν στην ιστορία, τα μνημεία και τον πολιτισμό της περιοχής μας  (λάβετε  υπόψη σας ότι στην Αιανή με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής παρέχονται κάθε χρόνο μαθήματα αρχαιολογικής παιδείας και αρχαιογνωσίας σε μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και τμημάτων του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Το ίδιο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μαθητές από άλλους νομούς και περιοχές της Ελλάδας).

Η δημιουργία Γενικού Λυκείου θα εξυπηρετεί πολλούς ακόμη όμορους οικισμούς περιμετρικά της Αιανής. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει οι μαθητές αυτών των οικισμών να μετακινούνται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων (π.χ. μαθητές Χρωμίου: 35 χιλιόμετρα προς Κοζάνη, μαθητές Ρυμνίου: 25 χιλιόμετρα προς Κοζάνη κ.ο.κ.). Άλλωστε, η δημιουργία Γεν. Λυκείου στην Αιανή είναι ένα πολύ παλιότερο αίτημα της κοινωνίας μας, το οποίο είχαμε θέσει στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης. Νομίζουμε ότι τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή, ενόψει της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης να ιδρυθεί ένα δυναμικό και λειτουργικό περιφερειακό  Γενικό  Λύκειο.

Η Αιανή είναι μια περιοχή με ανθηρή και αυτόνομη παραγωγική βάση (γεωργία, κτηνοτροφία, πολλά εμπορικά καταστήματα με ακμαίο εμπορικό σύλλογο, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης).
Τα συγκεκριμένα αιτήματα ψηφίστηκαν ομόφωνα, τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, Τετάρτη 16-2-2011), όσο και από το Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Αιανής του Δήμου Κοζάνης (Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Αιανής, Τρίτη 8-2-2011).

Ολόκληρη η κοινωνία της Αιανής (Σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς και όλοι οι πολίτες) αγκαλιάζουν αυτό το αίτημα και δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν με κάθε μέσο, τόσο την ενίσχυση και αναβάθμιση του Γυμνασίου Αιανής, όσο και τη σύσταση και λειτουργία του Γενικού Λυκείου Αιανής.

Αυτά όλα αποτελούν επιπλέον μοχλό στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αιανής, μιας περιοχής, που τόσα έχει προσφέρει διαχρονικά στα γράμματα και στις τέχνες.
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία θέλουμε να δεχθείτε ως μια φυσική αναγκαιότητα και απόληξη τη δημιουργία του Γενικού Λυκείου στην Αιανή και την ενίσχυση του Γυμνασίου Αιανής, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σωστότερη παροχή παιδείας στα παιδιά της Αιανής και της περιοχής της.

To  αίτημά μας αυτό  το κοινοποιήσαμε   στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Ζυγούρη στις 28/2/2011. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  Γυμνασίου Αιανής, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της Αιανής επισκεφθήκαμε  την κα Ζυγούρη και θέσαμε το αίτημά μας. Η αντιμετώπιση από πλευράς της κας Ζυγούρη ήταν πολύ θετική στην πρότασή μας και δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των παρισταμένων ότι θα εντάξει στην εισήγησή της προς το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την πρότασή μας για δημιουργία Γενικού Λυκείου στην Αιανή.
Η πρότασή μας όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, δεν συμπεριελήφθη στις τελικές προτάσεις της προς το Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό ζητάμε να αποσταλεί  συμπληρωματικά η πρότασή μας για τη δημιουργία Γεν. Λυκείου στην Αιανή.

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.