Κοζάνη: Ανησυχία στον κόσμο των κατασκευών από την πτώση των οικοδομικών αδειών



6E02BE26EE1B5309B136DA0A0A2EDB8Σε πρωτόγνωρη συρρίκνωση, η οποία για το 2010 ήταν της τάξης του 65% – 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έχει οδηγήσει η  οικονομική κρίση την οικοδομική δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στον Nομό Κοζάνης.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Κοζάνης, σημειώνοντας ότι οι ανησυχητικές διαπιστώσεις ενισχύονται και από το γεγονός ότι πέρυσι η έκδοση νέων αδειών κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 50% έναντι του 2009. «Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τα περίπου 150 επαγγέλματα που κινούνται γύρω από την οικοδομή», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυριακίδης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας, πλέον κύριο μέλημα των επιχειρήσεων η δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται με την οικοδομή είναι η βιωσιμότητά τους, καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Το απέδειξαν οι επιχειρήσεις του κλάδου με την απορρόφηση και των δύο αυξήσεων του ΦΠΑ, όπως και με τον περιορισμό των κερδών, τα οποία δεν υπάρχουν για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο κ. Κυριακίδης, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελπίδες για ανάταση στην αγορά σε ποσοστό 20%-30%, που αναμενόταν ότι θα έδινε το πρόγραμμα «Eξοικονόμηση κατ’ οίκον», διαψεύστηκαν εξαιτίας των οικονομικών κριτηρίων που θέτει και λόγω του τραπεζικού συστήματος, που απορρίπτει πολίτες με εισόδημα κάτω των 12 χιλιάδων ευρώ. Αποτρεπτικός παράγοντας είναι και το όριο των 60 ετών που θέτει το πρόγραμμα για τους ενδιαφερόμενους.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Tμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης επισήμανε για την οικοδομή, στο πλαίσιο ημερίδας για τον νέο ενεργειακό κανονισμό των κτιρίων, ότι «πρακτικά δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες λόγω της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε μισθωτούς, εργαζόμενους και τη δυνατότητα δανειοδότησης των τραπεζών, που δεν υφίσταται».

express.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.