Κοζάνη: Αντιδρούν οι «αντικαπνιστές» στην απόφαση για το κάπνισμα!



0perifersymvoulΤην αντίδραση τους στην τελευταία απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τροποποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η Πρωτοβουλία πολιτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου…!

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν τα πέντε μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας,  παρατίθενται στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τις σοβαρές  επιπτώσεις του καπνίσματος στη υγεία  καθώς και μετρήσεις που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (82%) είναι υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου:

Παραθέτουμε την σχετική επιστολή:

Στις 28-2-2010 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του ζητά να μην εφαρμοστεί (!) ο αντικαπνιστικός  Νόμος 3868/2010 που ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Κύριοι της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, σας πληροφορούμε ότι αντικαπνιστικοί Νόμοι ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, Αμερική , Αυστραλία, χώρες της βόρειας, κεντρικής και νότιας Ευρώπης , τα Σκόπια, την Βουλγαρία την Τουρκία κλπ. (Ίσως με την απόφαση σας αυτή να θέλετε να επιβεβαιώσετε πως εμείς οι «ελληναράδες» δεν έχουμε καμιά σχέση με τον πολιτισμένο κόσμο και «γουστάρουμε» την τριτοκοσμική μιζέρια μας)

Οι Νόμοι αυτοί προέκυψαν όχι εξ’ αιτίας ενός καπρίτσιου κάποιων Πρωθυπουργών ή Υπουργών αλλά λόγω της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της Δημόσιας Υγείας από έναν εξαιρετικά βλαπτικό παράγοντα όπως είναι ο καπνός των τσιγάρων και στην συγκεκριμένη περίπτωση το παθητικό κάπνισμα. Δυστυχώς τις εξαιρετικά βλαπτικές επιπτώσεις στην Υγεία από το παθητικό κάπνισμα,  το 85% του λαού μας δεν τις γνωρίζει και ,ως εκ τούτου, πιστεύει ότι μόνο ο ενεργητικός καπνιστής βλάπτεται από το κάπνισμα και όχι οι άλλοι συνάνθρωποι του, είτε αυτοί είναι συνάδελφοί του στο γραφείο της εργασίας τους, είτε συνδιασκεδάζουν, είτε είναι θαμώνες στο ίδιο με αυτόν  Καφέ ή εστιατόριο, είτε είναι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Eσείς κατ’ εξοχήν οφείλατε να γνωρίζετε, ως προερχόμενος επαγγελματικά από τον κλάδο των φαρμακοποιών, που το αντικείμενο του είναι πρωτίστως η προαγωγή και η κατά το δυνατόν διατήρηση της Υγείας, ότι το πολύτιμο τούτο αγαθό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και δεν τίθεται στην ίδια ζυγαριά με το οποιοδήποτε (αμφισβητούμενο εξ’ άλλου ) κέρδος.  Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή ο καπνός που εισπνέουν, εκόντες άκοντες, ανυποψίαστοι πολίτες έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην Υγεία τους. Σας υπενθυμίζουμε  αποτελέσματα μακροχρόνιων επιστημονικών ερευνών  από όλο τον κόσμο και παρακαλούμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη πριν από οποιαδήποτε απόφαση σας. (Εκτός και αν τις αμφισβητείτε και σεις ,όπως πολλοί  αγράμματοι αυτόκλητοι «επιστήμονες»  και αμφισβητίες των ιατρικών εργαστηρίων )

Σύμφωνα λοιπόν με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Ασφαλώς τη γνωρίζετε από τα φοιτητικά σας ακόμη χρόνια) σε έρευνα για το παθητικό κάπνισμα σε 192 χώρες το έτος 2004, είχαμε τα εξής αποτελέσματα (Αναφέρουμε για εξοικονόμηση χώρου και χρόνου, ενδεικτικά μερικά από αυτά): Το 2004 εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα το 40% των παιδιών, το 33% των ανδρών και το 35% των γυναικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης αυτή η έκθεση στον καπνό προκάλεσε 379.000 θανάτους από καρδιολογικά προβλήματα, 165.000 από αναπνευστικά προβλήματα , 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο των πνευμόνων. Συνολικός αριθμός : 603.000 θάνατοι από αιτίες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Αν δεν σας ικανοποιεί ή αμφισβητείτε τα στοιχεία αυτά της ΠΟΥ, παραθέτουμε στοιχεία άλλης έρευνας, αυτή τη φορά του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδού μερικά εξ αυτών:

Η σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του μαστού. Ακόμη, αυξάνει τη συχνότητα και άλλων παθήσεων και διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά με γονείς καπνιστές.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Γνωρίζετε ότι το 82% των ελλήνων είναι υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου; (Δημοσκόπηση της Kappa Research). Γνωρίζετε ότι σε σοβαρές χώρες όπου εφαρμόζεται η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, έρευνες για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της απαγόρευσης έχουν δείξει ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πτώση του «τζίρου» και ότι αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και αύξηση του; Μήπως στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Τουρκία, τα Σκόπια, την Ιρλανδία κλπ, κλπ, έχουν πάψει να λειτουργούν εστιατόρια, Καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης ;

Ύστερα απ’ όλα αυτά πως μπορείτε να είστε υπέρμαχος της μη εφαρμογής ενός εξαιρετικού Νόμου, όπως είναι ο αντικαπνιστικός Νόμος; Έχετε, κατά την ταπεινή μας γνώμη, τεράστια ηθική ΕΥΘΥΝΗ απέναντι στους πολίτες πους σας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους το ανώτατο αξίωμα της Περιφέρειας μας. Αλλά και πάλι, ακόμη και αν η έννοια «ΗΘΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ», δεν σας λέει τίποτε, δεν σας αγγίζει, νομίζουμε πως έχετε, ως εκ της θέσεως σας, και ΘΕΣΜΙΚΗ ευθύνη να εφαρμόσετε τον οποιοδήποτε Νόμο του Κράτους, πολύ δε περισσότερο έναν Νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων.

ΥΓ  Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε ότι πολλοί χώροι της Περιφέρειας (Όπως εξ’ άλλου και του Δήμου Κοζάνης), έχουν μετατραπεί σε «τεκέδες» χωρίς κανενός «αρμόδιου» να ιδρώνει το αυτί. Εκεί ποια «συμφέροντα» και τίνων θίγονται και δεν εφαρμόζεται ο Νόμος; Θα απαντήσει επί τέλους υπεύθυνα κανείς από τους εκλεγμένους μας άρχοντες;

Σας ευχαριστούμε

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Ελευθεριάδης Ισαάκ
Μαυρίδης Στέφανος
Τσιάμης Γιάννης
Τσάμος Βασίλης
Τσάμος Γιάννης

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.