Προεργασίες για την ίδρυση Δικτύου Βιο-Καλλιεργητών – Καταναλωτών Δ. Μακεδονίας



0georgosΒρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο αγροτικός πληθυσμός συνεχώς μειώνεται, το αγροτικό εισόδημα φθίνει και οι αγρότες παραγωγοί που συμμετέχουν στις αγορές είναι όλο και λιγότεροι. Εάν θέλουμε αγρότες που να παράγουν και να είναι κοντά στον καταναλωτή με φρέσκα, τοπικά, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, τότε χρειάζονται διευκολύνσεις κι όχι εμπόδια και γραφειοκρατία. Βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη των αγροτών χωρίς την δυνατότητα να διαθέτουν άμεσα στον καταναλωτή τα προϊόντα τους. Η αποκατάσταση της τροφής στο φυσικό, πρωταρχικό ρόλο της είναι μία πράξη με μεγάλη πολιτική σημασία

Με αυτές τις προσεγγίσεις η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης οργάνωσε σύσκεψη στα γραφεία της την Κυριακή 13/2/2011 παρουσία βιοκαλλιεργητών από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μετά από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών αποφασίστηκαν τα εξής:

·Υπάρχει σαφής και ώριμη αναγκαιότητα να δημιουργηθεί Δίκτυο Βιο – Καλλιεργητών – Καταναλωτών στη Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, ομάδες και πολίτες.

·Η νέα αυτή συλλογικότητα να ζητήσει από τον Δήμο Κοζάνης την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς Βιολογικών προϊόντων στην πόλη της Κοζάνης.

·Να γίνει τον Ιούνιο η 1η συνάντηση του Δικτύου σε ανοιχτό χώρο στην Κοζάνη με παρουσίαση προϊόντων και φυλλαδίων και παράλληλες εκδηλώσεις.

·Να δημιουργηθεί ιστότοπος με πληροφορίες για τους βιοκαλλιεργητές Δυτικής Μακεδονίας και τα προϊόντα τους.

·Στις 10 Απριλίου να παραβρεθούμε στην εκδήλωση του Συν/σμού των Οικο-παραγωγών της Αιανής, όπου θα εκπροσωπηθεί και η γνωστή οργάνωση «ΠΕΛΙΤΙ» (παραδοσιακές ποικιλίες, ανταλλαγή σπόρων).

Για τα αποτελέσματα και τους στόχους της σύσκεψης έχουν ενημερωθεί οι οργανώσεις καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΑΤΟ Φλώρινας κλπ), οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.

efkozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.