Απολιθώματα βελανιδιάς στην Κοζάνη – Ομοιώματα μαμούθ στη Σιάτιστα

0apolithomata

Κορμός βελανιδιάς 250 κιλών που χρονολογείται περίπου στα 3 εκατομμύρια χρόνια και ο οποίος βρέθηκε στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου το καλοκαίρι, έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτη υπό την εποπτεία του καθηγητή Ευάγγελου Βενιτζέλου.

Ο καθηγητής συναντήθηκε χθες το βράδυ με το Πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης κ. Πολυνείκη Αγγέλη καθώς ο κορμός θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης στο επόμενο διάστημα σε ειδικό θάλαμο.

Έξι ομοιώματα μαμούθ,  μαστόδοντα και ελέφαντα κλίμακας 1:10, που δείχνουν την εξέλιξη αυτών των προϊστορικών ζώων, μέχρι και την εξαφάνισή τους θα «κοσμούν» την ανακαινισμένη έκθεση παλαιοντολογικού Μουσείου Σιάτιστας.

Ανάμεσα στα ομοιώματα, που σχεδιάστηκαν από έλληνες παλαιοντολόγους  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολλανδούς συναδέλφους θα είναι και ενός προϊστορικού ελέφαντα σε κλίμακα 1:3,5, οστά του οποίου βρέθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στην περιοχή της Σιάτιστας και τα οποία εκτίθονταν στην έκθεση του Μουσείου. Η ανακαινισμένη αίθουσα του Μουσείου, που στεγάζεται στο Τραπάτζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας θα ανοίξει τις πύλες της στις αρχές καλοκαιριού. Αυτή την ώρα (5 μ.μ. 26/1/2011) συναντώνται με τη δήμαρχο Βοϊου, Παναγιώτα Ορφανίδου στη Σιάτιστα, η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά και ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, Ντικ Μολ.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.