Οικονομική αιμορραγία υπέστη η αγορά της Κοζάνης



0M019F03BNS40Η Εγνατία οδός έφερε πιο κοντά την Κοζάνη με τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια τζίρου της τάξεως του 7% ετησίως.Οικονομική αιμορραγία ύψους 140 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνόλου της οικονομίας του, υπέστη τις γιορτές η Κοζάνη, ο “νομός των δημοσίων υπαλλήλων”, εξαιτίας της περικοπής του δώρου των Χριστουγέννων στον δημόσιο τομέα. “Οι μειώσεις των μισθών και κυρίως η περικοπή του δώρου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην αγορά της πόλης, όπου ζει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της ΔΕΗ και της νομαρχίας, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κλπ.”, λέει στη “Μ” ο Κώστας Βίκας, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών ειδών στην Κοζάνη.

Την ίδια στιγμή, από την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων της πόλης “κάνουν φτερά” περίπου 39 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία κατευθύνονται σε γειτονικές πόλεις, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βέροια, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ).
“Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού έφερε πιο κοντά την Κοζάνη με τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια τζίρου της τάξεως του 7% ετησίως. Πάντως, ο εμπορικός κόσμος της πόλης το πάλεψε. Αναβαθμίσαμε τα καταστήματά μας, μειώσαμε τις τιμές, βελτιώσαμε τις βιτρίνες μας”, σημειώνει ο κ. Βίκας, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική κρίση έδωσε ακόμη ένα χτύπημα στην περιοχή. Σήμερα, η συρρίκνωση των πωλήσεων των καταστημάτων διαμορφώνεται σε 40%-60%.

Ακριβή η Κοζάνη
“Μία με δύο φορές τον μήνα επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη για ψώνια και αναψυχή”, λέει ο Κοζανίτης Βαγγέλης Καρλόπουλος, χημικός μηχανικός, ο οποίος ξοδεύει ετησίως στη Θεσσαλονίκη έως 1.000 ευρώ για ψώνια.
Όπως αναφέρει, η αγορά της προσφέρει περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερες τιμές, ενώ σχεδόν πάντα τα ψώνια συνδυάζονται και με αναψυχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τοπικές αργίες καραβάνια φεύγουν οι Κοζανίτες από την πόλη για τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αγορά της Κοζάνης είναι ακριβή. “Οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν το σχετικά υψηλό και σταθερό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα”, εξηγεί.

Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.