Δ. Παπαδοπούλου: “Κάνουν τη μ@λ@κί@, τηλεόραση”



dimitra_papadopoulouΗ σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη είναι ένα μείζον θέμα αυτόν το χειμώνα! Οι δυο τους μαζί με τον ψυχαναλυτή τους μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους θεατές του θεάτρου «ΧΩΡΑ»,σε ένα ακόμη έργο της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Η Δήμητρα έχει βρει έναν τρόπο να μπαίνει στα εσώψυχά μας, να μας καθρεφτίζει, να μας κάνει να γελάμε με τον εαυτό μας και στο τέλος να φεύγουμε ξαλαφρωμένοι από το θέατρο.

Μου εξομολογείται πως αυτός είναι κυρίως ο στόχος της. «Θέλω ο κόσμος να φεύγει πιο ελαφρύς. Να γινόμαστε μια παρέα και να γελάμε με εμάς. Να βγούμε από το θέατρο και να πούμε ΟΥΦ πήρα μια ανάσα! Αν πάρεις μια ανάσα μπορείς την άλλη μέρα να σκεφτείς πιο ψύχραιμα. Γιατί αυτό που λείπει σήμερα είναι η ψυχραιμία. Υπάρχει αμηχανία και φόβος να πάρεις θέση σ΄αυτό που γίνεται. Υπάρχει μια σιγή παράξενη. Υπάρχει κάτι που αιωρείται. Δεν ξέρουμε τι είναι. Πολύ-πολύ χοντρά ξέρουμε πως είναι μια ολόκληρη πολιτική και μια ολόκληρη στάση ζωής που βρήκε τοίχο! Από όσο θυμάμαι είναι τα πιο «κουλά» χρόνια που έχουμε ζήσει! Θέλω να πατήσω ένα κουμπί να δω το παρακάτω. Έχω μεγάλη περιέργεια.»

Το έργο απαιτεί την συμμετοχή των θεατών και κάθε βράδυ αυτή η διαδραστικότητα βγάζει πολύ γέλιο. Εγώ είδα την επίσημη πρεμιέρα όπου οι «επώνυμοι» ως «επώνυμοι» ήσαν συγκρατημένοι. Φοβούνταν να μην εκτεθούν. Η Δήμητρα μου λέει γελώντας. «Δεν τους παρεξηγώ τους ανθρώπους.Τώρα ο καθένας ζει από τη μαλακία του άλλου! Περιμένω εγώ να κάνεις εσύ τη μαλακία για να έχω εγώ δική μου εκπομπή».

-Σου λείπει η τηλεόραση;

-Εμένα;

-Ναι.

-Έχεις τρελαθεί!….Όχι! Αν έκανα τηλεόραση θα έπρεπε τώρα να κάνω κάτι ουσιαστικό και δεν ξέρω ούτε εγώ ποιο είναι το ουσιαστικό οπότε μη μιλάς καλύτερα! Αυτό που γίνεται στην τηλεόραση είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ξεκάρφωμα. Μαγειρεύουν – εγώ μαγειρική δεν βλέπω γιατί δεν το έχω ομελέτα με το ζόρι, αλλά όλο αυτό είναι ξεκάρφωμα Όλοι ασχολούνται με κάτι άλλο. Αν ασχοληθούμε με το κεντρικό θέμα και πούμε αλήθειες καήκαμε ή σωθήκαμε! Πάντα η αλήθεια σώζει αλλά δεν είναι εύκολο να την αποδεχτείς. Αν την αποδεχτείς τότε πας στη μεγάλη αλλαγή!

Η Δήμητρα πιστεύει πως ήρθε η ώρα ο καθένας να συγκεντρωθεί στον εαυτό του να δει, να παρατηρήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. «Ξενερώνω με τις ειδήσεις! Δεν βγάζω άκρη. Δεν μπορούμε να ακούμε πενήντα ανθρώπους να φωνάζουν –που το κάνουν για ακροαματικότητα- και να βγάλουμε συμπέρασμα! Στο τέλος δεν μαθαίνουμε τίποτα. Και αλλοιώνεται η κοινή γνώμη. Ο κόσμος προσπαθεί να διαμορφώσει άποψη ερήμην της τηλεόρασης, ίσως και ερήμην του Internet που μπουμπουνίζει εκατομμύρια πληροφορίες και χάνεται η μπάλα!»

Στο αποκορύφωμα του προβληματισμού η Δήμητρα έχει αυτή τη χάρη και το μοναδικό ταλέντο να ανατινάζει την συζήτηση. «Ως ειδικός θα μπορούσα να σου πω πως είναι μπλοκαρισμένη η λίπιντος κατά βάθος και για αυτό το χάος και η ανατροπή! Αλλά δεν θα την πάω εκεί τη συζήτηση!»

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.