Το φυτό των Χριστουγέννων



3A0E4C46A554E3F9CE75673D711535F0Αποτελεί το πλέον δημοφιλές δώρο για τις γιορτές
Το αλεξανδρινό ή «αστέρι της Βηθλεέμ» είναι ένα φυτό με κόκκινα και πράσινα φύλλα και που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διακοσμητικά φυτά των Χριστουγέννων. Αν φέτος αποκτήσετε ένα, με επαρκή γνώση και σωστή φροντίδα θα χαρείτε την εντυπωσιακή φυλλωσιά του και του χρόνου…

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Περιγραφή: Θάμνος πολυετής μέτριας ανάπτυξης που δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 0 βαθμούς μπορεί να τοποθετηθεί και έξω, σε σημείο προστατευμένο από τους ανέμους. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (λευκό, ροζ και κίτρινο), με κυρίαρχο το κλασικό κόκκινο.

Φροντίδα: Τοποθετήστε το Αλεξανδρινό σε θέση με αρκετό φως, αλλά όχι κοντά σε καλοριφέρ. Όταν είναι ανθισμένο, χρειάζεται συχνό πότισμα, ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό θα το ποτίζετε όταν το χώμα πάει να στεγνώσει. Θυμηθείτε επίσης να μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι του (γιατί σαπίζουν οι ρίζες) και να ψεκάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα φύλλα του με νερό, ώστε να δροσίζεται. Αν θέλετε να βγάλετε το Αλεξανδρινό στο μπαλκόνι ή στον κήπο, θα πρέπει να του αλλάξετε θέση, ώστε σταδιακά να προλάβει να προσαρμοστεί. Τοποθετήστε το πρώτα για δύο εβδομάδες σε χώρο προστατευμένο χωρίς θέρμανση και μετά βγάλτε το έξω. Κλαδέψτε αυστηρά το φυτό πάνω από το τρίτο ή τέταρτο «μάτι» του κάθε κλαδιού.

Τα βράκτιά του (δηλαδή τα φύλλα που δίνουν αυτό το όμορφο κόκκινο χρώμα) θα βγαίνουν κάθε άνοιξη και όχι τα Χριστούγεννα. Αυτό συμβαίνει γιατί για να ανθίσει χρειάζεται να περνά μερικές ώρες στο σκοτάδι που έχουν οι χειμωνιάτικες ημέρες. Όταν καλλιεργείται στο θερμοκήπιο, αυτό επιτυγχάνεται τεχνητά, ενώ στη φύση αυτό γίνεται αργότερα.

Χρήσεις: Επιλέξτε το Αλεξανδρινό για να διακοσμήσετε χριστουγεννιάτικα το εσωτερικό του σπιτιού σας. Συνδυάστε υφάσματα, γιρλάντες, κορδέλες και δημιουργήστε εντυπωσιακές συνθέσεις. Βάλτε το επίσης σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι, σε γλάστρες ή σε προστατευμένα παρτέρια στον κήπο.

vita.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.