Βασικές συμβουλές αντιγήρανσης348C1C08068BF39E17C8CC182E689D32Σήμερα γνωρίζουμε πώς γερνάει το δέρμα μας, ποιοι είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του και πώς να προστατευτούμε από αυτούς. Το δέρμα γερνάει τόσο πιο γρήγορα όσο περισσότερο παραμελούμε την υγεία μας, όσο λιγότερο το φροντίζουμε και όσο περισσότερο το εκθέτουμε σε επιβαρυντικούς εξωγενείς παράγοντες.
Η γήρανση του δέρματος οφείλεται στην αδυναμία των ινοβλαστών να παράγουν επαρκείς ποσότητες και ποιότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, δύο βασικών πρωτεϊνών που τροφοδοτούν τους ιστούς του δέρματος και στην ελάττωση του ρυθμού αναπαραγωγής των κυττάρων του.

Σε ηλικία 20 ετών τα κύτταρα μας ανανεώνονται κάθε 14-25 μέρες, ενώ στα 50 μας κάθε 40 μέρες ή και 50 μέρες, στην περίπτωση των καπνιστών.

Για να καθυστερήσουμε, λοιπόν, τη γήρανση, πρωταρχικό μας μέλημα είναι η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ενισχύουν την παραγωγή και την ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η υιοθέτηση σχολαστικών φροντίδων του δέρματος, η χρήση προϊόντων και μεθόδων που βοηθούν την αναπαραγωγική διαδικασία των κυττάρων του δέρματος μας και ο περιορισμός ή η κατάργηση των συνηθειών που ευνοούν ή αυξάνουν την οξείδωση -σκούριασμα- των κυττάρων.

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος μας ή την ηλικία μας, η υγεία και η καλή κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας είναι συνάρτηση των εξής τεσσάρων παραμέτρων:

1. Του ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας.
2. Της διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο-ουσίες αντιοξειδωτικές που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
3. Της καλής και συνεχούς ενυδάτωσης του εσωτερικά και εξωτερικά.
4. Της φροντίδας με τα κατάλληλα για τον τύπο του καλλυντικά προϊόντα και μεθόδους.

Ειδικότερα η αντιγηραντική διατροφή απαιτεί:
• Μείωση των κόκκινων κρεάτων.
• Αύξηση των λαχανικών και φρούτων.
• Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
• Λήψη 2-3 λίτρων νερού καθημερινά.

Η αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος απαιτεί:
• Περιορισμό της έκθεσης στο κρύο, στον παγωμένο αέρα και τον ήλιο.
• Περιορισμό ή κατάργηση του καπνίσματος.
• Έλεγχο της κόπωσης, του στρες και του άγχους.
• Έλεγχο της γενικής κατάστασης της υγείας μας.
• Καθημερινό καθαρισμό του προσώπου και του σώματος με τα κατάλληλα για τον τύπο του δέρματος μας προϊόντα.
• Πρωινή και νυχτερινή περιποίηση του δέρματος με όσο το δυνατόν πιο φυσικά καλλυντικά πλούσια σε συστατικά που το θρέφουν και το αναδομούν.
• Περιστασιακές φροντίδες του δέρματος, όπως είναι η απολέπιση, ο βαθύς καθαρισμός, η ενυδάτωση και η ενίσχυση του με συστατικά που το ενδυναμώνουν και το κάνουν πιο ανθεκτικό.

Όταν εμφανίζεται βέβαια οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως ακμή κοκκινίλες και ερεθισμοί θα πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο το δυνατόν συντομότερο.

e-gynaika.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.