Κατοικίδια – Παιδιά – Οικογένεια. Άρθρο του Νικόλαου Καραλίγκα – Κτηνιάτρου (ΑΠΘ)

916ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ(ΣΚΥΛΟ Κ ΓΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΛΑ Κ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ,,ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ,ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΤΛ)Κ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ,ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΧΕΔΟΝ ΒΑΣΗ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΥ Η ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ  Η ΑΚΟΜΑ Κ ΠΑΙΔΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ  Κ ΜΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ¨¨ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ¨¨ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Κ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Κ ΓΙΑ ΤΑ ”ΟΦΕΛΗ” ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΥΤΗ.
 

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ, ΣΚΥΛΟΥ Η ΓΑΤΑΣ Κ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΣΚΕΨΗ Κ ΣΥΖHΤΗΣΗ Κ ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΩΣ ΜΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΗ Κ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΙΚAΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ Κ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Κ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 Η 3 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Κ ΝΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ”ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ”.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κ ΟΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Η ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ Κ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ, ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ(ΕΝΔΟ – Κ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ), ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ Κ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝΙΖΩ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ Κ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΟΠΩΣ Κ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟ,,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ(ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ), ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ ΤΟΥ (ΒΟΛΤΕΣ), ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ,ΟΤΙ Π.Χ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ Η ΜΕΡΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ Κ ΝΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΑΡEΘOYME  ΤΟ ΠΑΡΑΤAΜΕ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ Κ ΔΥΣΤΡΟΠΟ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗΝ”ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ” ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ, ΣΚΥΛΟΥ Η ΓΑΤΑΣ ΚΥΡΙΩΣ.
ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ, ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ Κ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ Κ ΤΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΑΖΙ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΟ Κ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ (ΣΛΥΛΟ, ΓΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ) ΑΠΟΚΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ Η ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ. ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΓΑΠΗ Κ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ Κ ΣΤΟΡΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Κ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ, ΑΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΛΑ ΩΣ ΑΝΙΑΤΑ ΒΟΗΘΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ. ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΣΚΥΛΟ Η ΓΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ Κ ΑΣΘΜΑΤΟΣ.

ΤΕΛΟΣ, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ Κ ΕΞΟΙΚΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ”ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”, ΓΕΝΝΗΣΗ – ΕΝΗΛΗΚΙΩΣΗ – ΓΗΡΑΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟΥ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Α.Π.Θ.
11ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 31
ΚΟΖΑΝΗ
2461021200 – 6945265667


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.