Κωνσταντινούπολη- μια πόλη must visit!



1konpoliΠόλη-σταθμός ανάμεσα σε ανατολή και δύση, η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να βασιλεύει, τιμώντας το χθες, απολαμβάνοντας το σήμερα και επενδύοντας στο αύριο.

info express
Θα πας με σύντομη (περίπου μιάμιση ώρα) απευθείας πτήση της Olympic Air, της Aegean ή της Turkish Airlines. Στα επίσημα sites των αεροπορικών εταιρειών υπάρχουν συχνά οικονομικές προσφορές.
Αν έχεις χρόνο, πολλά τουριστικά πρακτορεία οργανώνουν επίσης ταξίδια με πούλμαν, ενώ δεν είναι δύσκολο να μεταβείς και με δικό σου όχημα.
Απόφυγε ωστόσο να χρησιμοποιήσεις το δικό σου αυτοκίνητο μέσα στην πόλη (δύσκολο έως αδύνατο) και προτίμησε τα μαζικά μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τραμ), τα dolmus, μικρά λεωφορειάκια με συγκεκριμένες διαδρομές και στάσεις όπου επιθυμείς, ή τα σχετικά οικονομικά taxi. Άνετα αθλητικά παπούτσια και διάθεση για περπάτημα είναι απαραίτητα για να εξερευνήσεις τις διάφορες περιοχές και να νιώσεις την ατμόσφαιρα και τον παλμό της πόλης. Εύκολος και κοντινός προορισμός, η Κωνσταντινούπολη προσφέρεται για long weekend ή για πολύ περισσότερες μέρες. Το σίγουρο είναι ότι αν τη γνωρίσεις, θα ξαναγυρίζεις με κάθε ευκαιρία.

Αξιοθέατα
Μοίρασε το χρόνο σου ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, αλλά για μια σφαιρική εικόνα της πόλης αφιέρωσε μία τουλάχιστον μέρα για κάθε μία από τις βασικές περιοχές.

Περιοχή Sultanahmet-Eminonu
Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά μνημεία:
Η Αγιά Σοφιά, το σπουδαιότερο μνημείο της ορθοδοξίας, με το μοναδικής τεχνοτροπίας τρούλο.
Το Μπλε Τζαμί, το πιο διάσημο τζαμί της Κωνσταντινούπολης, χτισμένο το 17ο αιώνα στα πρότυπα της Αγιας Σοφιάς, με εντολή του σουλτάνου Αχμέτ του Α.
Το Τοπ Καπί, το μεγαλοπρεπές παλάτι με τους αμύθητους θησαυρούς.
Το «Βυθισμένο Παλάτι», το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, με τις εντυπωσιακές 336 μαρμάρινες κολώνες.
Ο Ιππόδρομος, σχεδιασμένος αρχικά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο και ολοκληρωμένος από τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Το Τέμενος του Σουλεϊμάν πάνω στον ψηλότερο λόφο της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Το Γενί Τζαμί, χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, και δίπλα η ενδιαφέρουσα Αιγυπτιακή Αγορά.
Το Σοκουλού Μεχμέτ Πασά Τζαμί, πραγματικό κομψοτέχνημα του Σινάν.
Το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης (στην πλατεία του Ιπποδρόμου), το Αρχαιολογικό Μουσείο (στο πάρκο Γκιούλ-χανε) και το Kapalicarsi, η σκεπαστή μεγάλη αγορά, το φημισμένο Grand Bazaar της πόλης με πάνω από 4.000 μαγαζιά.

Περιοχή Beyoglu
Η σύγχρονη κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή Μπέιογλου, από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι την πολύβουη πλατεία Ταξίμ, με το πολιτιστικό κέντρο του Ατατούρκ και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Κάνε μια βόλτα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, την παλιά μεγάλη λεωφόρο του Πέρα με τα πανέμορφα κτίρια περασμένων αιώνων, θαύμασε χρώματα και αρώματα στο Cicek Pasaji, την αγορά των λουλουδιών, πέρασε από την πλατεία Tunel, με ένα από τα παλαιότερα τελεφερίκ του κόσμου (1876), και μην παραλείψεις το φημισμένο Πύργο του Γαλατά.
Αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στις παλιές αποθήκες του λιμανιού στην πρώην ελληνική συνοικα Karakoy, και μια στάση στο καφέ της ταράτσας του για να απολαύσεις ένα μυρωδάτο καφέ και την εκπληκτική θέα. Συνέχισε για shopping, φαγητό και διασκέδαση στις αριστοκρατικές, με ευρωπαϊκό αέρα συνοικίεςBesiktas και Nisantasi και βρες χρόνο για μια στάση στο φημισμένο παλάτι Ντολμα-μπαχτσέ (Dolmabahce Sarayi), όπου πέθανε ο Ατατούρκ το 1938. Περιοχή Fener-Eyup Αν και αξζει να περπατήσεις με τις ώρες στις παραδοσιακές γειτονιές αυτής της περιοχής, κλείσε καλύτερα ένα ταξί και ζήτησε να σε περιμένει, ενώ θα σταματάς για να επισκεφθείς το Πατριαρχείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Παναγία Παμμακάριστο και την Παναγία Μουχλιώτισσα, τη Μονή της Χώρας με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά, το χιλιοτραγουδισμένο από τους ρεμπέτες Γεντικουλέ, τα Θεοδόσεια Τείχη, το Παλάτι των Βλαχερνών, αγαπημένη κατοικία των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, και το Εγιούπ Τζαμί, όπου γινόταν η ενθρόνιση των Οθωμανών σουλτάνων.

Που θα μείνεις
Στη γραφική παλιά πόλη (Suftanahmet), για να είσαι κοντά στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία και το περιβόητο Grand Bazaar. Το Four Seasons Hotel (wwwfourseasons. com/istanbul), κτισμένο στις παλιές φυλακές, προσφέρει υψηλή άνεση και εξυπηρέτηση, ενώ το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Yesil Ev(www.yesilev.com) με περιορισμένο αριθμό δωματίων -μόνο 19- σου δίνει την αίσθηση της πριβέ, σχεδόν οικογενειακής φιλοξενίας. Στις ακτές του Βοσπόρου τα ξενοδοχεία αποκτούν βασιλικές προδιαγραφές, με πρώτο και καλύτερο το Ciragan Palace Kempinski (www.ciraganpalace.com), που επιλέγουν οι περισσότεροι VIP επισκέπτες της πόλης και στο οποίο διοργανώνονται ονειρικοί γάμοι – ναι, ακόμα και Ελλήνων. Αξζει μια επίσκεψη έστω για τσάι. Το The Four Seasons Boshporus Hotel(www.fourseasons.com/ boshporus), που στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό παλάτι του 19ου αιώνα στην ευρωπαϊκή ακτή (Besiktas), διαθέτει ένα εκπληκτικό spa και μοναδικά δώρα στο μικρό gift shop του υπογείου. Το Ajia Hotel (www.ajiahotel.com) είναι ένα πρώην αρχοντικό yali (ξύλινη έπαυλη) μεταμορφωμένο σε αριστοκρατικό minimal boutique hotel (στην ασιατική ακτή, παρέχει δικό του γρήγορο πλοιάριο για τις μετακινήσεις των επισκεπτών του).
Στο αριστοκρατικό Nisantasi, σαν να λέμε το Κολωνάκι της Κωνσταντινούπολης, θα βρεις το The Sofa Hotel (www.thesofahotel.com) με το trendy εστιατόριο Tuus, το Bentley Hotel (www.bentley-hotel.com), με ιδιαίτερο μοντέρνο design από Μιλανέζους διακοσμητές, και το W Istanbul (www.wistanbul.com.tr), το πιο καινούργιο της γνωστής ντιζάιν αλυσίδας ξενοδοχείων. Σημειωτέον, το W ευθύνεται για τη ριζική μεταμόρφωση μιας ολόκληρης γεπιονιάς, αφού γύρω του άνοιξαν αμέτρητες monobrand μπουτίκ, όπως Bottega Veneta, Marc Jacobs κ.ά.
Γύρω από την πλατεία Ταξίμ θα βρεις τα κλασικά, αλλά πάντα πολυτελή Ceylan-Intercontinental,The Hilton Hotel και Swiss Hotel (με πολύ καλό χαμάμ-spa), το Marmara Pera(www.themarmarahotel.com) και το ιστορικό Hotel Pera Palas (www.perapalas. com), όπου στο φημισμένο δωμάτιο 41 1 η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το Έγκλημα στο Orient Express. Τέλος, αν θέλεις να προσφέρεις στον εαυτό σου μια ξεχωριστή εμπειρία, διάλεξε μια σουίτα στο Hotel les Ottomans(www.lesottomans.com) και απόλαυσε deluxe υπηρεσίες, όπως ιδιωτικό μπάτλερ, πλοιάριο και λιμουζίνα. Ενδείκνυται για honeymooners!
must do
Πρόσφερε στον εαυτό σου την εμπειρία ενός παραδοσιακού χαμάμ. Το καλύτερο είναι το Cemberlitas δίπλα στην αγορά Kapalicarsi.
Παρακολούθησε μια παράσταση τωνΠεριστρεφόμενων Δερβίσηδων.
Τόλμησε να γευτείς τα «βρόμικα» (σάντουιτς με γύρο, κοκορέτσι, μύδια τηγανητά με σκορδαλιά) στον πεζόδρομο της Istiklal.
Κάνε μια μικρή κρουαζιέρα -ιδανικά την ώρα της δύσης- στο Βόσπορο ή μια ολοήμερη κρουαζιέρα στα Πριγκηπονήσια (προΐμησε το οικονομικό πλοίο της γραμμής που κάνει την ίδια ακριβώς διαδρομή με τα τουριστικά).

Που θα φας
Ξέχνα τους όποιους περιορισμούς και απόλαυσε εκπληκτικό φαγητό και θεσπέσια γλυκά. Στα περισσότερα εστιατόρια χρειάζεται να κλείσεις τραπέζι και ο concierge του ξενοδοχείου σου θα σου εξασφαλίσει το καλύτερο. Τα πιο ωραία κεμπάμπ θα φας στο Kosebasi (Bronz Sokak 5 Macka, +9021222303868), στο Komsu (+902122249666) και cxo Borsa (+902122324201). Δοκμασε κεμτάμπ με σάλτσα ροδιού, με κεράσια ή βύσσινα και συνόδεψέ τα με μπεγεντί (πουρές μελπιζάνας). Για παραδοσιακή κουζίνα και πεντανόστιμα μαγειρευτά θα πας στο HaciAbdullah (Sakizagasi Cad 17, Beyoglu) – μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και να αγοράσεις γλυκά κουταλιού και τουρσιά. Κλασικό μεζεδοπωλείο και στέκι διανοούμενων είναι το Refik (Asmalimescit Cad, Tunel, Beyoglu), ενώ στο Balikci Sabahattin στο Kapalicarsi, στο παζάρι, σερβίρουν το καλύτερο σαγανάκι με γαρίδες που έχεις φάει. Φρέσκα ψάρια, υπέροχους ψαρομεζέδες και καλκάνι, ένα ιδιατερο, γευστικό ψάρι που υπάρχει μόνο στην περιοχή του Βοσπόρου, θα βρεις σε πολλά εστιατόρια με μοναδική θέα πάνω στο Βόσπορο. Ξεχωρίζουν τα Kiyi (Kefelikoy Cad 126), αγαπημένο στέκι των rich and famous της χώρας,Poseidon (Cevdetpasa Cad 58), must τα κυριακάτικα μεσημέρια, Mavi Balik (Muallim Naci Cad 64), με φανταστική θέα και μοναδική εξυπηρέτηση.
Για διεθνή κουζίνα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα πρέπει οπωσδήποτε να πας στο 360° Istanbul (Istiklal Cad 311, Beyoglu), στο ιστορικό κτίριο Misir Appartement με πανοραμική θέα 360°, στο Ulus 29 (Almet Adnan Saygun Cad Ulus Parki), όπου πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση για Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ – φαγητό και clubbing (στο βάθος του εστιατορίου έχει ένα cozy πριβέ κλαμπ) με τον πιο όμορφο και σικάτο κόσμο της Κωνσταντινούπολης. Τέλος, στο Blue Topaz Istanbul (Reina, Muallim Naci Cad 44, Ortakoy) για ένα εξαιρετικό πάντρεμα ανατολίτικης και δυτικής γαστρονομίας.

Γλυκιές αλχημείες
Μη φύγεις χωρίς να γνωρίσεις το ονειρεμένο art nouveau ζαχαροπλαστείο Markiz Patisserie (Markiz Pasaji, Beyoglu), με τα υπέροχα βιτρό και τα ακόμη πιο υπέροχα γλυκά, και χωρίς να γευτείς τα σιροπιαστά και τους μπακλαβάδες του Gulluoglu (το ωραιότερο μαγαζί του είναι στο Kadikoy, κοντά στη γέφυρα του Γαλατά) και τις σπεσιαλιτέ του Saray στο πεζόδρομο της Istiklal.

Που θα διασκεδάσεις
Το Reina (Kurucesme Cad 44) είναι δικαίως το διασημότερο night club της πόλης. Νεανικό, εναλλακτικό, με υπέροχη ροκ μουσική είναι το Gizli Bahce (Nevizade Sokak 27, Beyoglu), ενώ το Nardis (Kuledibi Sokak 14, Galata) είναι by far το καλύτερο τζαζ club.

Shopping
Κάνε τις αναπόφευκτες τουριστικές αγορές στο Kapalicarsi, γνωστό ως Grand Bazaar.
Για ξεχωριστά, ποιοτικά ρούχα, δερμάτινα, κοσμήματα πήγαινε στην περιοχή του Nisantasi. Εκεί θα βρεις και το concept store Beymen με designer ρούχα, αξεσουάρ, αλλά και επιλεγμένα αντικείμενα όπως βιβλία και καλλυντικά. Το καφέ του ισογείου θυμίζει arty γαλλικό μπιστρό και είναι σημείο συνάντησης της high society (ναι, εδώ συχνάζει και ο Ονούρ!). Ψάξε τα ρούχα που φτιάχνονται αποκλειστικά για το Beymen. Ακριβώς δίπλα είναι και η μπουτίκ του Alexander McQueen.
Επίσης στο Nisantasi, δίπλα στο W Hotel, θα βρεις το κατάστημα Haremlik για παραδοσιακά τούρκικα προϊόντα, αλλά με ντιζάινάτο αμπαλάζ – και φυσικά πιο τσουχτερές τιμές. Αξίζει να αγοράσεις τις λεπτές και έξτρα απορροφητικές τούρκικες πετσέτες των χαμάμ.
Στην Κωνσταντινούπολη έχουν ανοίξει μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως το Kanyon, αλλά αυτό που αξίζει ιδιαίτερα να επισκεφθείς είναι το Istinye Park, ένα πολυκατάστημα-χωριό με τα πιο σικ μαγαζιά.
Εμπνευσμένα ρούχα από νέους designers θα βρεις στο τούρκικο Vacco. Αξίζει να τσεκάρεις τους Τούρκους σχεδιαστές Atil Kutoglu, Bora Aksu, Arzu Kaprol και Bahar Korcan. Αν ενδιαφέρεσαι για αντίκες, τα πιο όμορφα παλιά αντικείμενα εναι συγκεντρωμένα στα μαγαζιά της περιοχής Cihangir.

capital.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.