Κάνε κι εσύ μια μήνυση, μπορείς!



27A12CE8B6133A08532B0C83F1247FDB«Έμφραγμα» απειλεί τη Δικαιοσύνη, εξαιτίας του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων. Ενδεικτικό της γνωστής «δικομανίας» των Ελλήνων είναι το γεγονός ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2010, έχουν κατατεθεί 300.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ενώ εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν. Με θέμα την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και όλων των ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη στον Άρειο Πάγο, υπό την προεδρία του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γ. Καλαμίδα, του εισαγγελέα Ι. Τέντε και με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Αθήνας και του Πειραιά.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε να μειωθεί ο αριθμός των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και να περιοριστεί ο χρόνος των ανακρίσεων. Ακόμη, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους δικαστές και εισαγγελείς να επιταχύνουν όσο είναι δυνατόν τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιείται στον Άρειο Πάγο με θέμα τους ρυθμούς απονομής δικαίου σήμερα στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη με την ηγεσία του Αρείου Πάγου με τους επιθεωρητές των δικαστηρίων και των δικαστών. Τότε, είχε αποφασιστεί να γίνουν συστάσεις στους δικαστικούς λειτουργούς να μην χορηγούν άσκοπα αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά να προτιμούν τις διακοπές των δικών σε άλλη δικάσιμο. Είχε τεθεί επίσης και το θέμα του χρόνου ολοκλήρωσης των ανακριτικών πράξεων και είχε αποφασιστεί να γίνουν συστάσεις στους δικαστές, ώστε οι ανακρίσεις και οι προκαταρκτικές έρευνες να μην ξεπερνούν τα ανεκτά χρονικά όρια.

protothema.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.