Αποκάλυψη: Πράγματι ο ΟΗΕ έφερε τη χολέρα στην Αϊτή!Disinfection_0ds_533_355Παρά τις διαψεύσεις, επί εβδομάδες, από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι το θανατηφόρο βακτήριο, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ασθενείς και νεκρούς, έφθασε στη χώρα από στρατιώτες του ΟΗΕ που είχαν προσβληθεί απ’ αυτό στο Νεπάλ, όπου είχαν αρκετές φορές ξεσπάσει επιδημίες χολέρας εφέτος το καλοκαίρι.

Οι διαψεύσεις του ΟΗΕ ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Αϊτή την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς τα επεισόδια εξαπλώνονταν από το βορρά στην πρωτεύουσα την Πέμπτη, και η αγανάκτηση εντάθηκε λόγω της αδιαλλαξίας των στελεχών του Οργανισμού.

Οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας παρέλυσαν την περασμένη εβδομάδα αφού προμήθειες και προσωπικό δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εξ αιτίας αποκλεισμένων δρόμων και κλειστών αεροδρομίων. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε οχήματα του ΟΗΕ. Η Oxfam ανέστειλε πλήρως την διανομή σαπουνιού, πακέτων υγιεινής και αλάτων ενυδάτωσης στο Καπ-Αϊτιέν, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι το υψηλότερο στη χώρα.

Ο δόκτωρ Ούνι Κρίσναν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Plan International δήλωνε χθες το πρωί ότι “αρχίσαμε μόλις να κινούμε ελεύθερα ανθρώπους και προμήθειες διότι τα πράγματα μοιάζουν να ησύχασαν λίγο”.

Η έρευνα του ΟΗΕ για την προέλευση της επιδημίας ανακοινώθηκε ενώ οι φήμες για την “ξένη αρρώστια” έχουν ενσταλάξει φόβο κι έχουν προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Αϊτινούς. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό Αρτιμπονίτ, όχι μακριά από μια βάση του Οργανισμού όπου στρατωνίζονται περίπου 500 στρατιώτες από το Νεπάλ. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν συχνά για τον όζοντα υπόνομο που βγαίνει από τη βάση και μολύνει τον ποταμό από τον οποίο εξαρτώνται για πόσιμο νερό. Στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας του ΟΗΕ θεάθηκαν να παίρνουν δείγματα από ένα σπασμένο σωλήνα κοντά στις τουαλέτες της βάσης και από έναν βόθρο που ξεχείλιζε. Ο ΟΗΕ συμφώνησε, αργοπορημένα, να επανεξετάσει όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής που διαθέτει στην Αϊτή.

Η τελευταία αποστολή από το Νεπάλ έφθασε στην Αϊτή τον Οκτώβριο, μετά τα ξεσπάσματα χολέρας στο Νεπάλ το καλοκαίρι. Η εμμονή του ΟΗΕ ότι ουδείς από τους κυανόκρανους εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους ειδικούς που επισημαίνουν ότι το 75% των ανθρώπων που προσβάλλονται από χολέρα είναι ασυμπτωματικοί αλλά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μολύνουν άλλους. Όσο οι διαψεύσεις διαδέχονταν η μια την άλλη οργανώσεις αρωγής πάσχιζαν να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη καλής υγιεινής ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ολόκληρη η περιφέρεια μπορεί κινδυνεύει από το συγκεκριμένο στέλεχος της χολέρας, που το κέντρο ελέγχου επιδημιών των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσε ότι είναι αυτό που απαντάται κυρίως στη Νότια Ασία. Κρούσματα καταγράφηκαν στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τους πολέμους των ναρκωτικών, τα πραξικοπήματα, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τη φτώχεια και τις φυσικές καταστροφές, που εξαρτάται από ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις αρωγής και τον ΟΗΕ για σχεδόν τα πάντα, η έρευνα χαρακτηρίζεται κεφαλαιώδους σημασίας, γράφει η Λαχάνι του Independent. Η ειρηνευτική δύναμη είναι η πέμπτη από το 1993· εάν υπάρξει συγκάλυψη θα θρυμματιστεί η –όποια– εύθραυστη πολιτική σταθερότητα, δηλώνει ο Μπράιαν Κονκάνον, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία στην Αϊτή. “Εάν πουν ψέματα θα εντείνουν περισσότερο τη λαϊκή οργή,” είπε.

Εν μέσω της “απειλής για την ασφάλεια” που εντείνεται λόγω και των εκλογών της επόμενης Κυριακής, η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Fronti?res, MSF) απηύθυνε έκκληση να σταλούν κι άλλες νοσοκόμες και γιατροί στην Αϊτή καθώς αναμένει διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Η ασθένεια αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ 26ης και 29ης Νοεμβρίου στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ, από όπου η ασθένεια μπήκε στην πρωτεύουσα πριν τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με επιδημιολόγους των MSF. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη πνιγμένοι γιατροί και νοσοκόμοι της οργάνωσης θα βλέπουν καθημερινά αυτή την εβδομάδα από 300 ως 400 νέους ασθενείς από το Σιτέ Σολέιγ αυτή την εβδομάδα–από 220 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Μαρτισάντ, επίσης μια παραγκούπολη χωρίς αποχέτευση στο νότιο τμήμα του Πορτ-ο-Πρενς, αυξήθηκε κατά 40% τις τελευταίες ημέρες. Για να καταφέρει να αντεπεξέλθει η οργάνωση MSF, που παρέχει πάνω από το 80% όλης της ιατρικής φροντίδας για τους ασθενείς από χολέρα, πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των κλινών για αυτούς από τις 1.900 στις 3.000 μέσα σε μερικές ημέρες.

Ο Στέφανο Ζανίνι, επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Αϊτή, δηλώνει: “την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες κορυφώσεις της χολέρας, που θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες. Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και δεν έχουμε αρκετούς επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να αντεπεξέλθουμε. Λαμβάνουμε δραστικά μέτρα και καλούμε όσους και όσες νοσοκόμους, γιατρούς και όσο επικουρικό προσωπικό δεν απασχολείται στην Αϊτή να έρθει να βοηθήσει. Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να μας διαθέσει φοιτητές της Ιατρικής στο πέμπτο έτος. Χρειαζόμαστε γιατροί και νοσοκόμους από άλλες χώρες να έρθουν στην Αϊτή αμέσως τώρα”.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις 5 εκατ. δολάρια μετά την έκκλησή του να σταλούν κατεπειγόντως 164 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας πριν από μία εβδομάδα. Οργανώσεις όπως η ActionAid εκτρέπουν χρήματα που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση και την απασχόληση, και συλλέχθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, σε προγράμματα υγειονομικής επιμόρφωσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειές της βοηθούν, αλλά εκατομμύρια Αϊτινοί, που επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, χλωρίνη ή τουαλέτες, λέει η Τζέιν Μόγιο, στέλεχος της ActionAid.

Οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της χολέρας λένε πικρά πως οι οργανώσεις αρωγής ξύπνησαν πολύ αργά. Ο Ζανίνι δηλώνει: “Η Αϊτή είναι γεμάτη ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αν είσαι μια ανθρωπιστική οργάνωση, πόσο σου παίρνει να αντιδράσεις σε μια κρίση που ξέσπασε πριν πέντε εβδομάδες; Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά με ένα ποτήρι νερό”.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.