Financial Times: Πτώχευση της Ελλάδας το 2011



B413E48BAD8591FAA8D707E7941AD657Σε σημερινό τους δημοσίευμα η Financial Times εκτιμούν ότι η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση κάποια στιγμή κατά τα μέσα του επομένου έτους. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα των προβλημάτων των ευαίσθητων ευρωπαϊκών οικονομιών, με αφορμή το Ιρλανδικό πρόβλημα και την αναμενόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, ενώ εκτιμά ότι η Ελληνική οικονομία θα επιστρέψει και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ”ήδη είναι ξεκάθαρο ότι οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί”.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αναμένεται στα μέσα του 2011 (στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο) να ανακοινωθεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ όπως σχολιάζεται το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, παρόλα αυτά οι δικαστές στη Γερμανία και η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις να επισπευτούν.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο σχόλιο τους η Financial Times επικαλούνται δικηγόρους που ειδικεύονται στις εθνικές πτωχεύσεις και επισημαίνουν ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το 90% περίπου του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς. Στον αντίποδα, τα δάνεια από την τρόικα δε μπορούν στην ουσία να αναδιαρθρωθούν, διότι η Ελλάδα αντίθετα με την περίπτωση της Αργεντινής (το 2001) θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση από αυτές τις πηγές και μετά την πτώχευση, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Greek Finance Forum


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.