Αέρας αλλαγής στους 3 μεγάλους Δήμους



bout-425x288Οι μεγάλες ανατροπές στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η νίκη του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, του Γιώργου Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, γεννούν προσδοκίες για αλλαγές και ανατροπές στις τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα.
Στην Αθήνα, ο τέως Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, επικράτησε του προερχόμενου από τη ΝΔ, απερχόμενου δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, με αποτέλεσμα ο δήμος να αλλάζει χρώμα στον πολιτικό χάρτη μετά από 24 χρόνια. Ο τελευταίος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Αθηναίων ήταν ο Δημήτρης Μπέης, ο οποίος εξελέγη το 1982.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «νίκη των πολιτών της Αθήνας που ελπίζουν και συμμετέχουν» και είπε πως είναι «οι πολίτες αυτής της πόλης που κρατούν την τύχη της Αθήνας στα χέρια τους».
Στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από μία αναμέτρηση για γερά νεύρα, ο Γιάννης Μπουτάρης επικράτησε του Κώστα Γκιουλέκα για λίγες εκατοντάδες ψήφους (περίπου 300 σε σύνολο 110.000 ψήφων!). Λόγω της μικρής διαφοράς, ο κ. Γκιουλέκας θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ο κ. Μπουτάρης είναι ο πρώτος δήμαρχος προερχόμενος από την Κεντροαριστερά από το 1982 οπότε εξελέγη ο αείμνηστος Θεοχάρης Μαναβής.

Αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε την οριακή νίκη του στην αναμέτρηση ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τις πρώτες δηλώσεις του. «Δεσμεύομαι να είμαι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια. Δήμαρχος για όλους», τόνισε.
Στον Πειραιά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος από τη ΝΔ πέτυχε ανατροπή της δημοσκοπικής εικόνας του α’ γύρου και επικράτησε του Γιάννη Μίχα από το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός σημαίνει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Πέτρου Μαντούβαλου στήριξε τελικά τον υποψήφιο από τη ΝΔ.
«Σήμερα κέρδισε ο Πειραιάς, η πόλη ξαναβρίσκει την ελπίδα» δήλωσε ο νέος δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, λίγο μετά τη δήλωσή του αντίπαλου του Γιάννη Μίχα, με την οποία αποδεχόταν το αποτέλεσμα. Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε συγκινημένος ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και ότι μέχρι τις γιορτές θα επιχειρήσει να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια.

newsbomb.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.