Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας



1kalpi_psifoforia_10Με μια δεύτερη ανάγνωση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής κρύβουν αρκετές ανατροπές και εκπλήξεις και μαρτυρούν πως δεν είναι εύκολο να «ψυχολογήσει» κανείς εύκολα τους ψηφοφόρους, αν και χαρακτηριστικά όπως ο τόπος καταγωγής και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία έχουν βαρύνουσα σημασία.
Τα τοπικά χαρακτηριστικά και ο τόπος καταγωγής των επικεφαλής των συνδυασμών έπαιξαν το δικό τους ρόλο στις δημοτικές εκλογές. Μεγάλο ποσοστό πήρε στο δήμο Δημητρίου Υψηλάντη απ’ όπου κατάγεται ο Λευτέρης Ιωαννίδης (7,6%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πήρε (8,5%) στην Κοζάνη, χάρη στο υψηλό ποσοστό που έχουν μέσα στην πόλη οι Οικολόγοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του στο δήμο Ελλησπόντου 10,09% απ’ όπου κατάγεται πήρε ο Κώστας Πουτακίδης.  Πολύ μεγάλο ποσοστό (12,5%) πήρε το ΚΚΕ στο δήμο Δημ. Υψηλάντη και στο δήμο Αιανής, απ’ όπου κατάγεται και ο υποψήφιος του Γ. Μητσιάκος, ενώ καλά πήγε στην Αιανή και ο Αντ. Κύρινας.
Σε επίπεδο περιφέρειας ο Γ. Δακής κατάφερε να επικρατήσει στους δήμους Βοϊου, Εορδαίας και Σερβίων όπου προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά, ενώ σε «ντέρμπι» εξελίχθηκε η εκλογική μάχη μέσα στο δήμο Κοζάνης. Η μεγάλη έκπληξη για το στρατόπεδο του Γ. Παπαϊορδανίδη ήρθε από την Εορδαία, όπου ο υποψήφιος περίμενε ότι θα πάει καλύτερα λόγω της επιλογής της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Β. Σπόντη, αλλά και του ισχυρού ποντιακού στοιχείου στην περιοχή.
Η Εορδαία έκρυβε τη μεγάλη ανατροπή και για το νυν δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρ. Τσιούμαρη, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που τον ήθελαν να καταφέρνει να πάει στη δεύτερη Κυριακή.
Πολύ μεγάλες διαφορές είχε και ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού, όπου σε τμήματα όπως πχ. στο Τριγωνικό ο υποψήφιος Β. Κωνσταντόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 82%, ενώ στη Μεσιανή ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Μενέλαος Μακρυγιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 63,4%.
Από τα αξιοσημείωτα και το ποσοστό ρεκόρ 92% που πήρε το ΚΚΕ σε εκλογικό τμήμα του Βελβεντού, όπου οι ελάχιστοι που ψήφισαν ήταν στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης της Τσίγκα.

xronos-kozanis


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.