Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας

1kalpi_psifoforia_10

Με μια δεύτερη ανάγνωση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής κρύβουν αρκετές ανατροπές και εκπλήξεις και μαρτυρούν πως δεν είναι εύκολο να «ψυχολογήσει» κανείς εύκολα τους ψηφοφόρους, αν και χαρακτηριστικά όπως ο τόπος καταγωγής και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία έχουν βαρύνουσα σημασία.
Τα τοπικά χαρακτηριστικά και ο τόπος καταγωγής των επικεφαλής των συνδυασμών έπαιξαν το δικό τους ρόλο στις δημοτικές εκλογές. Μεγάλο ποσοστό πήρε στο δήμο Δημητρίου Υψηλάντη απ’ όπου κατάγεται ο Λευτέρης Ιωαννίδης (7,6%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πήρε (8,5%) στην Κοζάνη, χάρη στο υψηλό ποσοστό που έχουν μέσα στην πόλη οι Οικολόγοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του στο δήμο Ελλησπόντου 10,09% απ’ όπου κατάγεται πήρε ο Κώστας Πουτακίδης.  Πολύ μεγάλο ποσοστό (12,5%) πήρε το ΚΚΕ στο δήμο Δημ. Υψηλάντη και στο δήμο Αιανής, απ’ όπου κατάγεται και ο υποψήφιος του Γ. Μητσιάκος, ενώ καλά πήγε στην Αιανή και ο Αντ. Κύρινας.
Σε επίπεδο περιφέρειας ο Γ. Δακής κατάφερε να επικρατήσει στους δήμους Βοϊου, Εορδαίας και Σερβίων όπου προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά, ενώ σε «ντέρμπι» εξελίχθηκε η εκλογική μάχη μέσα στο δήμο Κοζάνης. Η μεγάλη έκπληξη για το στρατόπεδο του Γ. Παπαϊορδανίδη ήρθε από την Εορδαία, όπου ο υποψήφιος περίμενε ότι θα πάει καλύτερα λόγω της επιλογής της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Β. Σπόντη, αλλά και του ισχυρού ποντιακού στοιχείου στην περιοχή.
Η Εορδαία έκρυβε τη μεγάλη ανατροπή και για το νυν δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρ. Τσιούμαρη, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που τον ήθελαν να καταφέρνει να πάει στη δεύτερη Κυριακή.
Πολύ μεγάλες διαφορές είχε και ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού, όπου σε τμήματα όπως πχ. στο Τριγωνικό ο υποψήφιος Β. Κωνσταντόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 82%, ενώ στη Μεσιανή ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Μενέλαος Μακρυγιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 63,4%.
Από τα αξιοσημείωτα και το ποσοστό ρεκόρ 92% που πήρε το ΚΚΕ σε εκλογικό τμήμα του Βελβεντού, όπου οι ελάχιστοι που ψήφισαν ήταν στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης της Τσίγκα.

xronos-kozanis


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.