Ο γρίφος της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας11-5-2009_3-34-09_2Θα μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τη νέα λιγνιτική μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας; Πρόκειται για τη μία από τις δύο μονάδες λιγνίτη σε αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών που περιλαμβάνει το επιχειρηματικό της πλάνο προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον στόλο της. Το ερώτημα έχει βάση, ειδικά όταν το θέτουν άνθρωποι που ξέρουν καλά το κλίμα στις επενδύσεις και στις τράπεζες την περίοδο αυτή. Δεν πρόκειται για πρόβλημα της ΔΕΗ αλλά του λιγνίτη που φαίνεται να μην είναι στα… πάνω του. Για την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, τα ανθρακικά projects δεν χρηματοδοτούνται, αφού το 2013 είναι επί θύραις. Τα κόστη λόγω του νέου καθεστώτος ρύπων είναι δυσθεώρητα και λόγω της ασάφειας για το πού θα πάει το 2013 η τιμή των δικαιωμάτων καθιστούν τα projects μη ελκυστικά.
Πάντως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται ότι, αν δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους η ΔΕΗ ειδικά για την περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.

πηγή: energeiakozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.