«Θα βάλουμε τα τασάκια πίσω στα τραπέζια»



kapnisma-mesaΑποφασισμένα να παραβούν το νόμο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους δηλώνουν τα μέλη των 152 σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, η εφαρμογή του νόμου από την 1η Οκτωβρίου αποτελεί το τελευταίο «χτύπημα» στα καταστήματα του κλάδου, τα οποία από τις αρχές του 2010 βιώνουν μια κρίση άνευ προηγουμένου με κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους.
Τα πράγματα ήταν δύσκολα και πριν την εφαρμογή του νόμου, αναφέρουν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009. Αν σε αυτή την πτώση, λένε χαρακτηριστικά, προσθέσουμε και τη μείωση 25% που φέρνει η απαγόρευση του καπνίσματος, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχει εφαρμοστεί ανάλογο μέτρο, τότε η πτώση φτάνει το δυσθεώρητο ύψος του 75%...
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ψαροταβέρνας του προέδρου της ομοσπονδίας, Γιάννη Τσάκου, στην Πειραϊκή. Από τα 450 τραπέζια που έχει το μαγαζί, το περασμένο Σάββατο είχε μέσα μόνο δύο παρέες. Είναι τέτοια η απελπισία που εκφράζει ο κλάδος, ώστε έφτασαν ακόμα και οι υπάλληλοι των εστιατορίων να ζητούν την παράβαση του νόμου και να δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη.
Μόνη απάντηση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι η αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. «Δεν είναι περίοδος για εφαρμογή τέτοιων μέτρων», δηλώνει στη zougla.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Τσάκος. Όπως εξηγεί, ο κλάδος τους δεν είναι αντίθετος με την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά με την επιβολή διοικητικών μέτρων.
Για το λόγο αυτό, ζητούν επιτακτικά συνάντηση μέχρι τη Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να του εκθέσουν το αίτημά τους αυτό. Σε περίπτωση που η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί ή δεν υπάρξει το επιθυμητό, για τους εστιάτορες, αποτέλεσμα, τότε η Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΣΕ έχει εξουσιοδοτήσει το προεδρείο να δώσει το «πράσινο φως» για να επανέλθουν τα τασάκια στα τραπέζια. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δηλώνουν και είναι αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα μαγαζιά τους. «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», λένε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά, ενώ επιβάλλονται και πρόστιμα. Όπως, όμως, λέει, «μην περιμένουν να πληρώσουμε τα πρόστιμα. Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, θα πληρώνουμε πρόστιμα;».

πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.