Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ουγγαρίας



HUNGARY_503_355Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει η διαρροή τοξικών λυμάτων από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στην Ουγγαρία. Τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες και επτά αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία και για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με ανθρώπινα θύματα, στην ιστορία της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα βρέφος τριών μηνών. Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 120, εκ των οποίων οι οκτώ βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Απειλούνται η χλωρίδα και η πανίδα γύρω από το Δούναβη.
Το χωριό Κολοντάρ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και άλλα τρία κομιτάτα (περιφέρειες) ενώ απειλείται περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν και οι νομοί Βεζπρέμ, Γκίορ Μόζον-Σόπρον και Βας. Οι ζημίες υπολογίζονται μεταξύ… 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.
Από τη διαρροή κόκκινης λάσπης στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου έχουν προσβληθεί εκτός του Κολοντάρ, όπου το ύψος της λάσπης έχει φτάσει σε μερικά σημεία μέχρι και τα δύο μέτρα, τα γειτονικά χωριά Ζομλοβασάρχελι και Ντέβετσερ, στο οποίο περισσότερα από 400 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
Ελικόπτερα προσπαθούν με τη ρίψη τόνων γύψου να προκαλέσουν χημική αντίδραση και εξουδετέρωση των τοξικών λυμάτων, ενώ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βιέννη συμμετέχουν και συνεργάτες αυστριακής εταιρείας οικοδομικών υλικών που διατηρεί στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής τούβλων.
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου ΜΑΛ, για το οποίο η κυβέρνηση έδωσε εντολή αναστολής της παραγωγής, φέρεται να έχουν διαρρεύσει ένα εκατ. κυβικά μέτρα των τοξικών λυμάτων, τα οποία έσπασαν αρχικά ένα φράγμα και αναμίχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες που πλήττουν από ημέρες την περιοχή, για να συνεχίσουν στον ποταμό Μάρσαλ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ρυπάνει τους μεγάλους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη.
Η κόκκινη λάσπη είναι κατάλοιπο από την παραγωγή του αλουμινίου και προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνα εγκαύματα σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, τα λύματα περιέχουν επίσης ραδιενεργά στοιχεία που καθιστούν εξαιρετικά μεγάλη την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Η ουγγρική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για την εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών με τη χρησιμοποίηση ειδικής άμμου που μεταφέρεται από το εργοστάσιο Χημικής Βιομηχανίας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Ελικόπτερα του στρατού συνεχίζουν τις ρίψεις ειδικών υγρών καθαρισμού στον ποταμό Μάρσαλ με σκοπό τον περιορισμό της περαιτέρω επέκτασης της ρύπανσης στους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη.
Στρατιωτικά βυτιοφόρα οχήματα μετέφεραν κατά τη διάρκεια της νύκτας νιτρικό ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο στις λίμνες και τους ποταμούς της περιοχής σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των τοξικών ουσιών. Από το Σταθμό Ηλεκτρικής Ενέργειας του Μάτρα έχουν μεταφερθεί στον οικισμό Κολοντάρ 600 τόνοι γύψου για την αποτροπή καταστροφών από πιθανή νέα διαρροή ερυθράς λάσπης.
Το εργοστάσιο αλουμινίου της ΜΑΛ διαθέτει 10 δεξαμενές στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένα 50 εκατ. κ.μ. γκρίζας υγρής λάσπης και άλλα 30 εκατ. κ.μ. ερυθράς λάσπης η οποία είναι καρκινογόνος ουσία και ελαφρώς ραδιενεργή.
Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης. Η διαρροή συνιστά “οικολογική καταστροφή”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.
“Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων”, δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.
Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.
Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.

πηγή: newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.