Θα «βρέξει» νέα μέτρα την Δευτέρα



metraΜέτρα ύψους 9,65 δισεκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την Δευτέρα. Το κείμενο θα περιέχει τόσο μέτρα που προβλέπονται από το Μνημόνιο, όσο και πρόσθετα έσοδα από φόρους, αλλά και περικοπές δαπανών. Στο μεταξύ, ανοιχτό αφήνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων από τις αρχές του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει φορο-έσοδα 6,6 δισεκατομμυρίων και«μαχαίρι» στις δαπάνες κατά 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο «καλοβλέπει» 1,3 δισεκατομμύρια από φόρους σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους, 700 εκατομμύρια από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών, 600 εκατομμύρια από νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις (η τρίτη κατά σειρά), 450 εκατομμύρια από τα τεκμήριαφορολόγησης, 400 εκατομμύρια από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, 250 εκατομμύρια από την αύξηση του φόρου πολυτελείας και 300 εκατομμύρια από τα «πράσινα» τέλη.
Το ψαλίδισμα των δαπανών θα προέλθει από το «πάγωμα» των συντάξεων, το Ενιαίο Μισθολόγιοστο Δημόσιο, τον «Καλλικράτη» και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Στο μεταξύ… το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 12% ή 13%, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα που ακόμα «ματώνουν», ενώ δεν αποκλείεται από τον ερχόμενο Οκτώβριο να γίνει αύξηση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως η δέσμευση του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους θα υλοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει το 2011.
Για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει ότι οι τελικές προτάσεις θα γίνουν γνωστές στα τέλη του 2010 και κάνει λόγο για «μεγάλη ανατροπή στον σημερινό ανορθολογισμό», ενώ υποστηρίζειπως η ανάπτυξη θα έρθει το 2012.
Τέλος, σχολιάζοντας το επιχείρημα Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «ας μας πει ο κ. Σαμαράς τι είδους μειώσεις μισθών και συντάξεων σημαίνουν οι προτάσεις του. Τι είδους αυξήσεις φόρων θα επιφυλάξουν στους Έλληνες πολίτες. Γιατί είναι προφανές ότι το επιχείρημα του μηδενισμού των ελλειμμάτων μόνο με ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι παραμύθι για μικρά παιδιά».

πηγή: star.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.