3 επικίνδυνες γλυκαντικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγεις.



sweetenerΚυκλαμικό Οξύ:  Είναι γλυκαντική ουσία που είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Το 1970 απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι η ίδια η ουσία που προκαλεί καρκίνο αλλά ότι αυξάνει τη δραστικότητα άλλων καρκινογόνων ουσιών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ειδικά αν καταναλώνεται για μεγάλο διάστημα.
Σακχαρίνη: Η σακχαρίνη είναι 350 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι προκαλεί καρκίνο της κύστης, ενώ άλλες καρκίνο της μήτρας, ωοθηκών και άλλων οργάνων. Μια άλλη έρευνα που έγινε από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών γενικώς αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου της κύστης. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) πρότεινε να απαγορευτεί η σακχαρίνη, ωστόσο το Κογκρέσο παρενέβη και έτσι τώρα επιτρέπεται η χρήση του.
Ασπαρτάμη: Γλυκαντική ουσία που είναι 180-220 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε λάιτ προϊόντα, αναψυκτικά και ροφήματα. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Αρχικές έρευνες το 70 έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Αργότερα οι γνωστές Ιταλικές έρευνες που έγιναν το 2005 και 2007 έδειξαν πάλι σε πειραματόζωα ότι προκαλεί λευχαιμία και λέμφωμα (μορφές καρκίνου)… Ωστόσο οι αρχές τις απέρριψαν λέγοντας ότι δεν είχαν γίνει σωστά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών λάιτ που περιέχουν ασπαρτάμη αύξησαν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατά 38%. Ο Σύλλογος Διαιτολόγων Αμερικής (ADA) υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη είναι ακίνδυνη, βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ADA έχει χορηγό την Coca Cola. Πιστεύεται ότι η μακροχρονια χρηση ασπαρτάμης πιθανότατα να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ειδικά σε παιδιά. Πήγαινε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Πριν λοιπόν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τεχνητό γλυκαντικό σκέψου ότι μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη έχει μόνο 16 θερμίδες. Όσο για τα άλλα προϊόντα, οι “χωρίς ζάχαρη” εκδοχές συνήθως έχουν τις ίδιες θερμίδες με τις κανονικές εκδοχές.

πηγή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.