Χάρης Κάτανας: «Δημογραφικό, ένα οξύτατο πρόβλημα που δυστυχώς περνά σε δεύτερη μοίρα»



katanas_xaris34656463Το δημογραφικό και οι τρόποι αντιμετώπισής του, είναι ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με την υπόσταση και το μέλλον της χώρας μας.

H χώρα μας γερνάει επικίνδυνα και θα συνεχίσει να γερνάει αν δε ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα.

Aν ρωτήσουμε τη νεολαία μας πώς βλέπει το γάμο και την απόκτηση πολλών παιδιών, θα διαπιστώσουμε έναν έντονο προβληματισμό που κατά ένα μεγάλο μέρος είναι απόλυτα δικαιολογημένος. H υποβάθμιση όμως του γάμου και κυρίως του θεσμού της οικογένειας αυξάνει τις κοινωνικές ασθένειες όπως είναι ο υπερκαταναλωτισμός, η εγκληματικότητα των νέων, τα ναρκωτικά.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι η Ελληνίδα, παρ’ ότι το επιθυμεί, αρνείται να φέρει παιδιά στη ζωή, ή περιορίζεται στο ένα ή δύο γιατί η πολιτεία δεν προσφέρει τις θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή οικογένεια με τη σύγχρονη αντίληψη και την κοινωνική καταξίωση της μητέρας. H προστασία της μητρότητας, αν και αποτελεί σοβαρή υποχρέωση του κράτους, εν τούτοις παρατηρούμε ότι τα επιδόματα εγκυμοσύνης και τοκετού είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των δαπανών που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού.

Άλλο ένα άκρως ανησυχητικό γεγονός είναι το ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, κλείνουν σχολεία λόγω της έλλειψης μαθητών. Πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα της τελευταίας δεκαετίας τα παιδιά του δημοτικού έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όλοι μας ότι το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα, απεικονίζεται πλέον ανάγλυφα και στη ραγδαία μείωση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Ένα άλλο κίνητρο που λείπει και αγγίζει τα όρια του αντικινήτρου για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι η μη άρση της κοινωνικής αδικίας σχετικά με τη φορολόγηση τους, δεν θα πρέπει λοιπόν να αφήσουμε το κακό που άρχισε από 50ετίας και οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια.

Tι να τα κάνουμε τα έργα και τα όνειρα, χωρίς παιδιά να ονειρεύονται;

Tι να την κάνουμε την Ελλάδα, χωρίς νέους να την συνεχίσουν;

Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες ,ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με σωστή παιδεία και ισχυρή δημογραφική πολιτική.

Για μια μεγάλη Ελλάδα με πολλά νέα παιδιά.

Κάτανας Χάρης
π. Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.