Κακοκαιρία διαρκείας με λευκό τέλος από 4-9 Ιανουαρίου 2017 – Δείτε την εκτίμηση του καιρού για το 3ήμερο των Φώτων

xioniakozaniapoksenia

Ακόμη δεν έφυγε το κύμα κακοκαιρίας που μας απασχόλησε την πρωτοχρονιά και ήδη φαίνεται νέο κύμα μεγαλύτερο σε ένταση και έκταση από τις 04 Ιανουαρίου από τα δυτικά. Το συγκεκριμένο σύστημα όπως θα δούμε και στους παρακάτω χάρτες είναι και μεγαλύτερο σε έκταση αλλά και ποικιλόμορφο.

Αναλυτικότερα το σύστημα θα ξεκινήσει να επηρεάζει την δυτική βορειοδυτική χώρα με βροχές κατά τόπους έντονες με ανέμους αρχικά δυτικούς νοτιοδυτικούς εντάσεως 7-8b και στα 2 πελάγη και ενδεχομένως τοπικά 9b.

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την δυτική χώρα και μετέπειτα και την κεντρική.

Ας δούμε αναλυτικά την πρώτη φάση των φαινομένων στον παρακάτω χάρτη.

phase1

Στην πρώτη φάση όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη εκτιμούμε πως θα δημιουργηθεί χαμηλό στην Β.Δυτική Ελλάδα το οποίο θα προκαλέσει την Τετάρτη 04 και την Πέμπτη 05 ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην δυτική και νότια χώρα και τοπικές χιονοπτώσεις στο ορεινά της βόρειας χώρας και σταδιακά στα ημι-ορεινά και ορεινά της κεντρικής. Ταυτόχρονα τα βαλκάνια θα επηρεαστούν από πολικής προέλευσης ψυχρές μάζες που θα δημιουργήσουν ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα κεντρικά – ανατολικά προσήνεμα της Ιταλίας όπου αναμένονται επίσης ισχυρές χιονοπτώσεις.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι αρκετά αξιόλογα αλλά χρειάζεται 1 μέρα ακόμη για να προσδιορίσουμε τις επόμενες φάσεις με προγνωστική σκοπιά. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κακοκαιρία εις βάθος με τις πιθανότητες που μας προσφέρουν τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι στιγμής.

Προχωρώντας στην επόμενη φάση της κλιμακωτής – κακοκαιρίας βλέπουμε σε ανάλυση την διαμόρφωση του καιρικού μοτίβου :

phase2
Στον χάρτη της δεύτερης φάσης βλέπουμε ξεκάθαρα την πορεία του χαμηλού από την Παρασκευή 06 έως και το βράδυ του Σαββάτου 07 όπου περνώντας από την Ήπειρο – Θεσσαλία θα φτάσει περίπου στην περιοχή του κεντρικού αιγαίου κοντά στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου πριν προχωρήσει περεταίρω. Αυτή η φάση της κακοκαιρίας είναι και η πιο σημαντική καθώς θα δημιουργήσει σοβαρή μεταβολή στην θερμοκρασία εδάφους ευνοώντας πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρούς βόρειους ανέμους στα πελάγη.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ακραία μεταβολή του καιρού κάπου από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής όπου οι θυελλώδεις άνεμοι νοτιοδυτικοί  (εντάσεως 9-10b) που θα πνέουν στα πελάγη και ειδικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο  θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση ρίχνοντας την θερμοκρασία κατακόρυφα από τα βόρεια.

Ταυτόχρονα πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε όλη τη βόρεια και κεντρική χώρα ακόμη και σε πεδινά τμήματα το Σάββατο καθώς και στην Πελοπόννησο στα ορεινά και ημι-ορεινά ενώ ταυτόχρονα στην υπόλοιπη χώρα θα πέφτουν κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας .

Επίσης υπάρχει πιθανότητα αποκοπής χαμηλών πιέσεων στο Ιόνιο και δημιουργία δεύτερου χαμηλού το οποίο θα προωθήσει υγρές μάζες από την Μεσόγειο στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Νεότερα στοιχεία για το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτού του συστήματος το οποίο εάν δημιουργηθεί θα επηρεάσει την θερμοκρασιακή μεταβολή θα έχουμε σε νέα πρόγνωση τις επόμενες μέρες.

Στον επόμενο και τελευταίο χάρτη φαίνεται η τρίτη και τελευταία φάση της κακοκαιρίας αναλυτικά:

phase3

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το διάστημα: πρώτες πρωινές ώρες Σαββάτου 07 με Κυριακή 08 Ιανουαρίου φαίνεται πως το χαμηλό θα αποκοπεί εκ’ νέου σε δύο συστήματα από τα οποία το ένα θα κινηθεί βορειοανατολικά στην περιοχή του πόντου και το δεύτερο από την περιοχή της Λέσβου νοτιοδυτικά στην νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου. Επίσης το πιθανό χαμηλό από το Ιόνιο όλα δείχνουν ότι και αυτό θα ακολουθήσει νοτιοανατολική – ανατολική πορεία πριν εξασθενήσει εντελώς στα νότια της Κρήτης. Η τελευταία κίνηση των χαμηλών συστημάτων πριν απομακρυνθούν οριστικά από την Ελληνική επικράτεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια κυρίως χώρα όπου θα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες και στη βόρεια χώρα ολικός παγετός. Στην παρούσα φάση είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Εύβοια- Βοιωτίας – Ανατ. Στερεάς – Κορίνθου – Αρκαδίας – Αχαΐας καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι οι πλέον χαμηλές από την αρχή της κακοκαιρίας. Ισχυρές θύελλες θα σημειώνονται στις Κυκλάδες καθώς οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημι-ορεινά της Κρήτης.

Σημαντική σημείωση: Το δευτερεύον χαμηλό που ενδέχεται να δημιουργηθεί από την Πέμπτη εφόσον θα μεταφερθεί στα νότια της Κρήτης θα ανακόψει την πορεία των πολύ ψυχρών μαζών στο νησί φέρνοντας αξιόλογες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εάν δεν ευδοκιμήσει το σενάριο αυτού του χαμηλού πιο ψυχρές μάζες θα φτάσουν στο νησί ευνοώντας χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά.

Με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη κακοκαιρία ίσως είναι και η σημαντικότερη αυτού του χειμώνα καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια και ένταση. Όσο αφορά την Αττική και δη την Αθήνα τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής για χιονοστρώσεις στα πεδινά παρά μόνο στα ημι-ορεινά. Είναι όμως βέβαιο πως θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές σε πολλά τμήματα του νομού χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία με ακρίβεια.  Θα εκδοθεί πρόγνωση τις επόμενες μέρες για τον νομό Αττικής.

 

agros_banner36456457

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (Zeus)

meteoclub.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Κακοκαιρία διαρκείας με λευκό τέλος από 4-9 Ιανουαρίου 2017 – Δείτε την εκτίμηση του καιρού για το 3ήμερο των Φώτων

  1. Αν δεν μπερδεύατε και τις ημερομηνίες …. Σάββατο ειναι 7 και Κυριακή 8 Ιανουαρίου …Πολυ φοβάμαι οτι και τον καιρό τον μπερδεψατε

Σχολιάστε