Οι πρώτοι αυτόματοι πωλητές γάλακτος από κτηνοτρόφους του νομού Κοζάνης



15727343_1016450955125680_3597079963149457377_n

Με δύο νέα ΑΤΜ γάλακτος σκέφτονται να δράσουν οι έξι αγελαδοτρόφοι από την Κοζάνη, έπειτα από το επιτυχημένο εγχείρημά τους, το οποίο πήρε σάρκα και οστά στις 19 Δεκεμβρίου.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ανοίξει τελικώς και το το ΑΤΜ γάλακτος της Πτολεμαΐδας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει ταυτόχρονα με της Κοζάνης, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης στην Κοζάνη, ήταν ανέφικτο να προχωρήσουν ταυτόχρονα.

Οι έξι αγελαδοτρόφοι από την Π.Ε. Κοζάνης, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, όταν είδαν την παραγωγή τους να πέφτει στο κενό και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις να μην τους ευνοούν καθόλου, αλλά πολύ περισσότερο να μένουν θεατές στο εισαγόμενο γάλα, στο οποίο δεν είχαν κανένα ατού να συναγωνιστούν, ούτε φορολογικά, αλλά ούτε και στην τιμή η οποία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της φθηνότερης παραγωγής και επομένως και φορολογίας τους.

Η γαλακτοβιομηχανία που συνεργαζόταν μέχρι πρότινος, τους ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους όπως μας περιγράφει η κ. Πουταχίδου Ανθή, αυτό στάθηκε η αιτία για τις νέες σκέψεις και τη στροφή στη δική τους πλέον δραστηριοποίηση.

Έπειτα από μια διαδρομή περίπου οκτώ μηνών και από μία ενδελεχή έρευνα για την υλοποίηση του νέου τους εγχειρήματος, το τιμόνι της έρευνας και υλοποίησης αναλαμβάνει ως επιστημονικός συνεργάτης η κ. Ευδοκία Αμανατίδου, ενώ στο τιμόνι της παστερίωσης, η μεταποιητική μονάδα του Κοσμά Κυπίρτογλου.

15747836_1020798411357601_5763872318140172365_nΤα επόμενα σχέδια των έξι κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν άλλα δύο ΑΤΜ σε Κοζάνη και σε Πτολεμαΐδα, ενώ επόμενος στόχος τους είναι τα Σέρβια και το Βελβεντό, ενώ, σε πιο μακρινό πλάνο έχουν τα Γρεβενά, την Καστοριά και τη Σιάτιστα.

«Η Περιφέρεια μας στήριξε πάρα πολύ στο νέο μας ξεκίνημα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στάλθηκαν 100 περίπου επιστολές σε άλλους συναδέλφους, οι 17 απάντησαν και τελικώς μείναμε οι έξι και τραβήξαμε μπροστά, γιατί το πιστέψαμε. Δυσκολίες δεν αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές, πέρα από τις αναμενόμενες της Ελληνικής γραφειοκρατίας, όπου και αυτές ξεπεράστηκαν».

Οι αρχικές επιφυλάξεις των έξι αγελαδοτρόφων στις 19 Δεκεμβρίου, δίνουν την τελική απάντηση σε κάθε τους αμφιβολία, όπου τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο, ενώ υπολογίζουν για αρχή τα 100 με 150 λίτρα αγελαδινού γάλακτος, σήμερα αγγίζουν και ξεπερνούν τα 450-500 κιλά.

Τα σχέδια των έξι αγελαδοτρόφων από την Κοζάνη, φαίνεται να παραμένουν σε ένα πλαίσιο εντός των δυνατοτήτων τους και αυτό αποτελεί ένα καλό σημάδι για τη συνέχεια του εγχειρήματος τους.

«Η Κοζάνη, είναι μία μεγάλη πόλη και δεν θα μπορούσε να μη μπει σε αυτή τη λογική. Εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε το προϊόν χωρίς μεσάζοντες, με άριστη ποιότητα, σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, παρέχοντας φθηνότερο γάλα σε ευπαθείς ομάδες».

Τα επόμενα βήματα των έξι κτηνοτρόφων θα έχουν ελαφρύ αγελαδινό γάλα, τυρί, και σοκολατούχο γάλα.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.