Με κάθε επισημότητα γιόρτασε η Πτολεμαΐδα τα Ελευθέριά της



Με τη δέουσα επισημότητα και παλλαϊκή συμμετοχή η πόλη της Πτολεμαϊδας γιόρτασε τα   Ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας  ζωντάνεψαν οι μνήμες από την πολύ σημαντική αυτή μέρα 103 χρόνια μετά την απελευθέρωση.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη  14 Οκτωβρίου το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε όλα τα Μνημεία Πεσόντων από τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της Πόλης και με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Πεσόντων της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα , για την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό Ζυγό ,  ενώ στον εορτάζοντα  Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη  και εκπροσώπων φορέων  της περιοχής.

    Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, ιερουργούντος   του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου   Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας  κ.κ.Θεοκλήτου , παρουσία τοπικών , πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

    Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της Κεντρικής Πλατείας και κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  η εκπαιδευτικός  του  2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας Αριστούλα  Ζησάκου, η οποία εξιστόρησε το χρονικό της απελευθέρωσης της Πτολεμαΐδας με την εμπεριστατωμένη ομιλία της   .

    Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση και τη μαθητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας , ενώ παρήλασαν τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντών Διασωστών,  Προσκόπων , πολιτιστικών και άλλων  Συλλόγων της Πόλης.

   Το γενναίο φρόνημα του Ελληνικού λαού με το οποίο έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Έθνους και τη μέγιστη ιστορική αξία της 15ης Οκτωβρίου  εξήραν  στα μηνύματά τους  ο Μητροπολίτης  κ.κ. Θεόκλητος , ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο  και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.  

    Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση του Δημάρχου προς τους προσκεκλημένους και τους πολίτες στο Δημοτικό Κατάστημα.   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.