«Πόλεμος» για τον τοπικό πόρο – Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ενεργειακοί δήμοι



Μετά απο 14 μήνες καθυστέρησης εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (22 Φεβρουαρίου 2013) η απόφαση κατανομής του τοπικού πόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το 50% του τέλους δίνεται στην Π.Ε. Κοζάνης, το 39% στους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και το 11% στους Δήμους Σερβίων -Βελβεντού και Βοΐου.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης έφερε τριγμούς και μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των ενεργειακών δήμων, οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας άμεσα ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απόφαση.

 Ισοπεδωτική χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Σύμφωνα με τον κ. Μαλούτα η απόφαση αδικεί κατάφωρα τους ενεργειακούς δήμους. «Είναι μια απόφαση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Ν. 2446/96 που θεσμοθετεί τον τοπικό πόρο, ενώ δε λαμβάνει υπόψη της το θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκαν με τον Καλλικράτη, τις σχέσεις των αυτοδιοικητικών βαθμών και το τίμημα της περιβαλλοντικής απαξίωσης που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που αναπτύσσεται η λιγνιτική δραστηριότητα» λέει ο κ. Μαλούτας, προσθέτοντας  ότι η συγκεκριμένη απόφαση «θα ανατραπεί στα δικαστήρια».

Οι ενεργειακοί δήμοι στρέφονται κατά της απόφασης με βασικό σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπηρετεί τη φιλοσοφία του νόμου που θέσπισε τον πόρο και θέλει το μεγαλύτερο μέρος του να κατευθύνεται στις περιοχές που υπάρχει η λιγνιτική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την απόφαση στην επιτροπή κατανομής συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων.

Σωκράτης Μουτίδης- www.kozani.tv

[iframe width=”590″ height=”443″ src=”http://www.youtube.com/embed/nplzfaY6eqo?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.