Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης «Από 1/1/12 ο Έλληνας πρακτικά είναι ανασφάλιστος…»



ika-thumb-largeΤις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ιδιώτες γιατροί, με τα ποσοστά συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις να είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Κοζάνη και να φτάνουν, ίσως να ξεπερνούν κατά περιπτώσεις και το 80%.. Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου με κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι η κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο διαφωνούν σε πολλά σημεία, καταγγέλλοντας ότι ακυρώνει επί της ουσίας την ίδια της ιδέα της δωρεάν παροχής υγείας.

Ειδικότερα, οι ιδιώτες γιατροί, επίσης απέχουν από τα ιατρεία τους με τους ιατρικούς συλλόγους να καλούν για «τη δημιουργία ενός ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα γνωρίζει ο κάθε λειτουργός ποια θα είναι η σύμβαση που θα υπογράψει για τη συμμετοχή του στο νέο οργανισμό». Επίσης, και οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας πάγωμα των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα συνεδριάσει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου για να καθορίσει την στάση που θα κρατήσει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Βασιλακόπουλος μίλησε στον «Π.Λ.»Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μαζικά. Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν συνταγογραφούν, οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων απέχουν στα νοσοκομεία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέχουν από τη συνταγογράφηση. Εξυπηρετούμε, φυσικά τα επείγοντα περιστατικά, ενώ όλοι όσοι χρειάζονται φάρμακα (ειδικά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αλλά και χρόνια πάσχοντας) εξυπηρετούνται και αυτοί. Τώρα είναι το αποκορύφωμα της αντίδρασής μας. Σχεδίαζαν τον ΕΟΠΥΥ από την Σεπτέμβριο, δεν το συζήτησαν καθόλου και με διατάγματα του τύπου «Ναπολέαντα», ετερόκλητα, δεν καθορίζουν ούτε τη σχέση του γιατρού με τον Οργανισμό, ούτε τη σχέση του γιατρού με τον ασφαλισμένο. Από 1/1/2012 ο Έλληνας ουσιαστικά είναι ανασφάλιστος!».

Ουσιαστικά οι γιατροί αυτό στο οποίο αντιδρούν σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι: «Ο εξορθολογισμός αυτής της δαπάνης θα μετακυλιστει στην τσέπη των ασφαλισμένων». Ο ίδιος έθιξε το θέμα των αμοιβών των ιατρών λέγοντας πως είναι πολύ χαμηλό το κοστολόγιο (6 ευρώ η επίσκεψη). Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία έχουν συμβεβληθεί και πρέπει να εξυπηρετήσουν έναν πληθυσμό 282.000 κατοίκων (σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 50 γιατροί του ΙΚΑ στην Περιφέρεια). Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται καθυστερήσεις και η περίφημη δωρεάν υγεία να είναι «κατ’ επίφαση», αφού τα ραντεβού καθυστερούν σημαντικά (άνω του διμήνου), με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι εργαζόμενοι να καταφύγουν σε ιδιώτες, με ό,τι οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει αυτό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το Σάββατο ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης θα πραγματοποιήσει συνέλευση στην οποία θα συζητήσει όλα τα ανωτέρω ζητήματα και με αφορμή και τις αποφάσεις που θα έχει λάβει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.