Σε τροχιά υλοποίησης η Πανεπιστημιούπολη Δυτ. Μακεδονίας!



0a1y8ygyf86f6Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την βελτίωση των υποδομών στα τμήματα της Φλώρινας σημειώθηκε χθες, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μεταξύ της διοίκησης του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο διοίκησης. Παρόντες, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεόδωρος Χατζηπαντελής, ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ Κυριάκος Μιχαηλίδης, καθώς και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Σόκουτης και Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. Πέτρος Πατιάς και το μέλος της Ηλίας Βαλαχόπουλος. Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη και ευχήθηκαν να αποτελέσει την απαρχή της υλοποίησης, όσο το δυνατόν συντομότερα, της Πανεπιστημιούπολης, ενώ, με την ευκαιρία, δήλωσαν την απόλυτη στήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

«Μια γροθιά, όλοι μαζί, στη Δυτική Μακεδονία αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε το νεοπαγές μας Πανεπιστήμιο, θεωρώντας πως αποτελεί μια αειφόρο επένδυση για τον τόπο μας, αλλά, παράλληλα, ανταποκρίνεται και στο ρόλο της Κοζάνης ως την πατρίδα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος σημείωσε πως οι όλες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και πολυεπίπεδες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ Κυριάκος Μιχαηλίδης ανέφερε πως «σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να μπει το πρώτο θεμέλιο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Πανεπιστημιούπολης και των υπόλοιπων υποδομών του Πανεπιστημίου», ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας θύμισε και τις ευθύνες του πρώην περιφερειάρχη Ανδρέα Λεούδη (χωρίς να τον κατονομάσει) για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

«Ένα βήμα μπροστά…»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεόδωρος Χατζηπαντελής, οποίος ανέφερε πως «Ένα βήμα μπροστά αποτελεί η υπογραφή των συμβάσεων για συνέχιση των μελετών που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και θα οδηγήσουν στα αναγκαία έργα, που θα προσδώσουν αυτοτέλεια και προοπτική.

Γι’ αυτό και η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την αυτοδιοίκηση, την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φορείς αλλά και τους πολίτες.

Το Πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε, κυψέλη και πολλαπλασιαστής γνώσης, αναπαραγωγός καινοτομιών, ιμάντας διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας και στην προσαρμογή της εκπαίδευσης στη νέα εποχή των αλλαγών και της συνεχούς διαφοροποίησης.

Ηδη προχώρησαν οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες με χρονοδιαγράμματα και κρίσιμες διαδρομές, εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ), το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για έλεγχο και έγκριση, εγκρίθηκε από την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το κτιριολογικό πρόγραμμα του πολυδύναμου κτιρίου στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, παραχωρήθηκε η υπόλοιπη έκταση των 745 στρ. προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα, προχώρησαν σημαντικά στάδια των βασικών, συμπληρωματικών και υποστηρικτικών μελετών».

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν χθες μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ωρίμανση των έργων, τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Φλώρινα και περιλαμβάνουν :

α.    Τη Γ’ φάση μελέτης χωροταξίας και υποδομών Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων περίπου 14,0 εκατ. €.

β.    Την οριστική μελέτη του πολυδύναμου κτιρίου Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων περίπου 35,0 εκατ. €, ενώ απομένει η μελέτη εφαρμογής.    

γ.    Τη μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και τη στατική μελέτη επισκευής και προσθηκών Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Φλώρινα, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων περίπου 4,3 εκατ. €..

Οι παραπάνω μελέτες χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) (ΣΑΜ 046) και ευελπιστούμε στη ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων για να προχωρήσουμε απρόσκοπτα.

Βασικός μας στόχος είναι η υποβολή των παραπάνω έργων για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας το 2012 και η έναρξη εργασιών το 2013.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.