Καραβίδες στα νερά της λίμνης Πολυφύτου



limni_polifitou02315151Ένας εξαιρετικός μεζές για τους πιο γκουρμέ καλοφαγάδες έχει κάνει τους τελευταίους μήνες αισθητή την εμφάνισή του στα νερά της λίμνης Πολυφύτου, παρέχοντας τεκμήρια για τα καθαρά νερά της περιοχής. Πρόκειται για τις καραβίδες που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν τη θέση ενός εκλεκτού εδέσματος στα σπίτια και τα ταβερνάκια γύρω από τη λίμνη, όμως επιφυλάσσουν και θετικές ευκαιρίες απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρουσία των καραβίδων αποδίδεται στις πηγές καθαρού νερού που αναβλύζει στις άκρες της λίμνης και είναι αρκετά κρύο και καθαρό ώστε σε συνδυασμό με τη σύσταση του νερού της λίμνης και την υφή του εδάφους να ευνοεί την αναπαραγωγή του είδους.

«Καραβίδες υπήρχαν στη λίμνη Πολυφύτου, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πληθυσμοί τους έχουν αυξηθεί. Εδώ και λίγο καιρό, αλιεύονται πιο πολύ για ιδιωτική κατανάλωση και όχι επαγγελματικά. Ωστόσο, καθώς τα νερά γίνονται ολοένα και πιο καθαρά λόγω της λειτουργίας περισσότερων βιολογικών καθαρισμών στις γύρω πόλεις και χωριά, οι προοπτικές για τους ψαράδες είναι περισσότερες» εξηγεί στο ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Επισημαίνει δε ότι γίνεται μια προσπάθεια αξιοποίησης μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε αυτό το μήκος κύματος ο δήμος χρηματοδοτεί τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων ενώ αναλαμβάνει κατά το ήμισυ το κόστος δημιουργίας μιας βιοτεχνίας ή βιομηχανίας από οποιονδήποτε επιχειρηματία που ξεκινά μια επένδυση στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τους ψαράδες, αυτοί ασχολούνται κυρίως με την αλίευση γουλιανών και γριβαδιών ωστόσο ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει πως δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής το αλιευτικό δυναμικό. «Αν πείσουμε τους κατοίκους, οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες» προσθέτει.

Παραλία θα αποκτήσουν Γρεβενά και Δεσκάτη…

Στο μεταξύ ακόμη μεγαλύτερα αναπτυξιακά δεδομένα αναμένονται με την ολοκλήρωση του φράγματος του Ιλαρίωνα στα τέλη του 2012. Ορεινές περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Δεσκάτη θα αποκτήσουν… παραλία ενώ ένα σύστημα τεσσάρων διαδοχικών λιμνών, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο θα δημιουργηθεί γύρω από τις περιοχές της Βέροιας, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Δεσκάτης.

«Το οικοσύστημα αυτό συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα (φυσική ομορφιά, υγροβιότοπους, πλούσια βιοποικιλότητα) και σε συνδυασμό με τις οροσειρές που το περιβάλλουν, αποτελεί ένα απόθεμα πολύτιμης αξίας. Το απόθεμα αυτό μπορεί, με ένα κοινό σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης, να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική στήριξη όλων των παραλίμνιων οικισμών των Δήμων Βέροιας, Γρεβενών, Δεσκάτης, Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού. Οι «διαδρομές των λιμνών» μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό» σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος ο οποίος κάλεσε τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών σε σύσκεψη για την αξιοποίηση και ανάδειξη των τεχνητών λιμνών του ποταμού Αλιάκμονα.

«Ο μικρός αριθμός των ΟΤΑ ευνοεί τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία», αναφέρει και επισημαίνει ότι θα αναζητηθούν κεφάλαια από χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε ευρωπαϊκά, είτε εθνικά.

απο την εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.