Μια επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία και την πολυετή προσφορά του Προσκοπισμού στην τοπική κοινωνία διοργανώνουν οι Πρόσκοποι Κοζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την ίδρυσή τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου 2026, στις 11:00 το πρωί, στην Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και αναμένεται να αποτελέσει ένα ταξίδι μνήμης μέσα από την ιστορική διαδρομή του Προσκοπισμού στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν ιστορίες, μαρτυρίες και στιγμές από το αρχειακό υλικό του Προσκοπισμού Κοζάνης, αναδεικνύοντας πρόσωπα, δράσεις και γεγονότα που σημάδεψαν διαφορετικές γενιές προσκόπων. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ευκαιρία σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, μέσα από αφηγήσεις που θα ξυπνήσουν μνήμες στους παλαιότερους και θα γνωρίσουν την ιστορία του θεσμού στους νεότερους.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Μερόπη Βαχτσεβάνου.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμος Κοζάνης, καθώς και της διαδικτυακής ομάδας «Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις & Εικόνες», η οποία συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορικής μνήμης.











