Την Τρίτη 25η Νοεμβρίου 2025, η τοπική Εκκλησία εορτάζει την μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, προστάτιδος του
Επισκοπικού Μεγάρου Κοζάνης.
Οι πανηγυρικές ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα εκτίθεται προς προσκύνηση
τίμιο λείψανο της Αγίας Αικατερίνης.
Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:
– Δευτέρα 24η Νοεμβρίου, ώρα 5.30 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
– Τρίτη 25η Νοεμβρίου, ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Από την Ιερά Μητρόπολη










Ανώνυμος
- Edit
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη έζησε επί εποχής Μαξιμίνου και ήταν κάτοχος της ελληνικής φιλολογίας.
Νεαρή ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, εργάσθηκε για την διάδοσή του, επιτυγχάνοντας πολλά χάριν της ρητορικής της δεινότητας. Την Αικατερίνη την διέκρινε και το σπάνιο κάλλος της μορφής της.
Στην ηλικία των 18 ετών επισκέφτηκε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και προσπάθησε να τον πείσει να παύσει τους διωγμούς που διεξήγε κατά των Χριστιανών, πετυχαίνοντας μάλιστα να μεταστρέψει στον Χριστιανισμό την γυναίκα του αυτοκράτορα. Μαρτύρησε με τον «βασανιστικό τροχό» και τον αποκεφαλισμό της.
ΣΤΟ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟ ΣΙΝΑ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε τη γνωστή ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.