Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025, στη Δυτική Μακεδονία τα σωματεία οικοδόμων, εργαζομένων στην ενέργεια και άλλων κλάδων, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπει δυνατότητα 13ωρης εργασίας.
Τα Σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και μέτρα προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων.
Τετάρτη 14 Οκτώβρη
ΚΟΖΑΝΗ 10:30 π.μ στην Κεντρική Πλατεία
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 10:00 π.μ. Κεντρική Πλατεία
ΦΛΩΡΙΝΑ 10:30π.μ στην Κεντρική Πλατεία (κανόνια)
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των Σωματείων;
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Συνάδελφοι Οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές,
Απαιτούμε:
- Το νομοσχέδιο για την 13ωρη δουλειά να αποσυρθεί εδώ και τώρα!
- 7ωρο -5νθήμερο- 35ωρο.
- Αυξήσεις στα μεροκάματα. Να κηρυχτεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργοδότες.
- Αναγνώριση και διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο.
- Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Οι μαζικές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα, στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτώβρη, έβαλαν στο επίκεντρο τις πολιτικές που στοχεύουν τη ζωή μας, τον ελεύθερο χρόνο μας, την οικογένειά μας. Η μεγάλη επιτυχία της είναι η παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του αγώνα, με νέα Απεργιακή Πανελλαδική Κινητοποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο – τερατούργημα για 13 ώρες δουλειάς.
Έχουμε καθημερινές ανάγκες που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Το νομοσχέδιο – τερατούργημα για το 13ωρο δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα προβλήματά μας. Δεν θα δώσει διέξοδο στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής, στην ακρίβεια, στους υπέρογκους λογαριασμούς, στην ακριβή στέγη, στους πλειστηριασμούς των κατοικιών μας, στο τσακισμένο σύστημα υγείας. Όλα τα προβλήματα παραμένουν και θα οξυνθούν.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το 13ωρο λύνει ζητήματα μόνο για τους μεγαλοεργοδότες. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους. Θα έχουν την ελευθερία να εκμεταλλευτούν, ακόμη περισσότερο, τον ιδρώτα της δουλειάς μας, να συμπιέσουν προς τα κάτω μεροκάματα και μισθούς. Απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με τα ελάχιστα, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. «Βοήθα με φτωχέ, να μη σου μοιάσω», μόνο σ’ αυτό πιστεύουν.
Όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα, αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει το σκαλοπάτι για την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ο ένας αντεργατικός νόμος φέρνει τον άλλο. Η μια κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους της προηγούμενης και προσθέτει νέους που θα τους εφαρμόσει και η επόμενη.
Γιατί, όλοι αυτοί είναι μαζί, πιστεύουν στον ίδιο «Θεό», τους έχουμε γνωρίσει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, τους έχουμε δει να φτιάχνουν και να στηρίζουν αντεργατικά νομοσχέδια και δεν περιμένουμε ούτε να μας σώσουν, ούτε να αλλάξουν. Ήταν, είναι και θα είναι στην υπηρεσία του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.
Συνάδελφοι,
Μόνο με τον αγώνα μας έχουμε αποτελέσματα. Μόνο με την πάλη μας έχουμε ακυρώσει στην πράξη αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Με τον αγώνα μας υπογράψαμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Με τον αγώνα μας εμποδίζουμε τα αφεντικά να κάνουν του «κεφαλιού» τους στους χώρους δουλειάς. Όπου υπάρχουν οργανωμένοι εργάτες στα συνδικάτα, όπου υπάρχει συνδικάτο και ομοσπονδία που θέτει στο επίκεντρο του αγώνα τα συμφέροντα των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων, τα πράγματα είναι καλύτερα για τους εργαζόμενους.
Για να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και μεγαλοεργοδοσίας πρέπει να βρεθούμε ξανά στο δρόμο του αγώνα, της απεργίας, χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές μας. Να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη και όχι όσα μας μετατρέπουν σε σκλάβους τον 21ο αιώνα.
Η απεργιακή κλιμάκωση στις 14 Οκτώβρη αποκτά πολύ μεγάλη σημασία για την αναμέτρησή μας με τη στρατηγική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των δυνάμεων που τη στηρίζουν μέσα στο εργατικό κίνημα. Ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να αθωώσουν το έγκλημα της 13ωρη δουλειάς, όπως κάνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.
Όσους είναι απέναντί μας και μας κουνάνε το δάχτυλο, να τους φοβίσουμε, να τους τρομάξουμε, να δείξουμε ότι την τελική σφραγίδα στις εξελίξεις για τη ζωή μας, θα την βάλουμε εμείς!
Να μετατρέψουμε σε αγωνιστική δύναμη τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε, την αγωνία που έχουμε για το μέλλον των παιδιών μας, την ανησυχία και την αντίθεση στην πολιτική που εμπλέκει το λαό μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τα συμφέροντα των λίγων, που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα έχουμε ανάγκη εμείς.
Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης, που σφαγιάζεται απροκάλυπτα από το κράτος –δολοφόνο του Ισραήλ. Απαιτούμε να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής (2025) για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Καμιά στήριξη, καμιά σχέση με το κράτος –δολοφόνο του Ισραήλ.
Η Απεργία είναι αναμέτρηση με την κυβέρνηση, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις δυνάμεις που τους υπηρετούν, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Είναι το μεγάλο όπλο των εργαζομένων για να ανατρέψουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Για να σημάνει αντεπίθεση με επίκεντρο την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών.
Το καθήκον σήμερα είναι όλοι οι εργαζόμενοι να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα.
Η ελπίδα βρίσκεται σ’ αυτήν την επιλογή!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα σκουπίδια το νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά και την ευελιξία
Όχι στο κλείσιμο ΑΗΣ και Ορυχείων
Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ 13ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΣΚΛΑΒΙΑ
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.ΕΝ. αποφάσισε 2ωρη Στάση Εργασίας για την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025 από τις 07:00 π.μ – 11:00π.μ για τους σταθμούς και 08:00π.μ – 12:00μ για τα ορυχεία ενάντια στο νομοσχέδιο για τη 13ωρη δουλειά – σκλαβιά.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ένα ακόμη αντεργατικό τερατούργημα με το οποίο επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί με δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι πρόκληση την περίοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται καλύτερα, να παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμός αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας που διαλύει όλες της ζωής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο – τερατούργημα ως «δικαίωμα του εργαζόμενου στη 13ωρη δουλειά». Η δουλειά ήλιο με ήλιο είναι μεσαίωνας.
Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα για τη 13ωρη εργασία και τη γενικευμένη ευελιξία που συντάχθηκε από την εργοδοσία με στόχο να δυναμώσει η εκμετάλλευση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές
Δίνουμε τη δική μας απάντηση
Με μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η ΟΚΤΩΒΡΗ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι εργαζόμενοι στους σταθμούς και στα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία έχουμε αποκτήσει πλούσια πείρα τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες στηριξης των κερδων των επχιερηματικων ομίλων στις ανάγκες μας. Χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας από το κλείσιμο ορυχείων και σταθμών, μεγάλη αύξηση της ανεργίας στην περιοχή και ερημοποίηση, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, καταστροφή του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ.
Το έγκλημα προχωράει για τη διασφάλιση των κερδών της η ΔΕΗ Α.Ε. αφου επιταχύνει το σχεδιασμό της στην περιοχή με το οριστικό κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείων λιγνίτη. Η «πράσινη μετάβαση – απολιγνιτοποίηση» που έγινε με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβάνει μια νέα μορφή ενέργειας την «καρκινογόνο καύση απορριμμάτων». Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες για την προστασία του περιβάλλοντος και στη θέση τους να θέλουν να κατασκευάσουν μονάδα καύσης απορριμμάτων. Έτσι απαξιώνουν ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο και στη θέση έχουν επιλέξει ένα πανάκριβο εισαγόμενο καύσιμο βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας, αφού οι ίδιοι ευθύνονται για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Για να περάσουν τα σχέδια τους έχουν την απαραίτητη στήριξη του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ που αρνηθηκαν την κλιμάκωση του αγώνα. Βάζουν πλάτη σε εργοδοσία και κυβέρνηση όπως έκαναν στους νόμους Χατζηδάκη, Γεωργιάδη , όπως έκαναν και με την απολιγνιτοποίηση. Στην ίδια γραμμή και η πλειοψηφίες σε Εργατικά Κέντρα και μεγάλα σωματεία της περιοχής που είναι άφαντα μπροστά στις μεγάλες μάχες της εργατικής τάξης και του λαού όπως η απεργία της Τρίτης 14 Οκτώβρη ενάντια στο έκτρωμα για το 13ωρο.
Το δίκιο δεν βρίσκεται στα παζάρια, αλλά στους δρόμους του αγώνα. Καμία αναμονή για λύσεις στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών και των κερδών των επιχειρήσεων. Καμία αυταπάτη ότι οι λύσεις βρίσκονται στο σάπιο σύστημα του πολέμου και της εκμετάλλευσης που πρόθυμα υπηρετούν παλιοί και νέοι πολιτικοί «μεσσίες». Έχουμε πείρα το πως ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ έβαλε ο καθένας το λιθαράκι του στο ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων, στην προώθηση της «πράσινης» μετάβασης – απολιγνιτοποίησης.
Χορτάσαμε από σωτήρες. Τώρα η υπόθεση είναι στα χέρια μας.
Τώρα πρέπει να γίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα. Να δυναμώσει αποφασιστικά η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να αποσυρθεί αυτό το αντεργατικό έκτρωμα που η έμπνευση και συγγραφή του έγιναν απευθείας από τους εργοδοτικούς συνδέσμους. Να ανοίξουμε τον δρόμο της διεκδίκησης και της ικανοποίησης των αναγκών μας.
Διεκδικούμε:
- Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση!
- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους!
- Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχύρωση δικαιωμάτων.
- Λεφτά για Υγεία, Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία.
- Να σταματήσει τώρα η νέα σφαγή στη Γάζα – Καμία στήριξη στο κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ.
- Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία, να συνεχίσει η λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.
- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στην ΔΕΗ Α.Ε. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό.
- Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων.
- Όχι στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και στην τηλεθέρμανση.
Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα, όλοι στα συνδικάτα!
Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!
Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Σωματείων!
Τετάρτη 14 Οκτώβρη
ΚΟΖΑΝΗ 10:30 π.μ στην Κεντρική Πλατεία
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 10:00 π.μ. Κεντρική Πλατεία
ΦΛΩΡΙΝΑ 10:30π.μ στην Κεντρική Πλατεία (κανόνια)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Όλοι την Τρίτη 14 Οκτώβρη στον δρόμο.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων.
10:30 πμ, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της 13ωρης σκλαβιάς και της απογείωσης της ευελιξίας.
Για να στηρίξει ο κάθε εργαζόμενος τον εαυτό του, την οικογένειά του, το μέλλον των παιδιών του.
Συνάδελφοι συνταξιούχοι,
Πρέπει να βγούμε όλοι στον δρόμο για να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται τις 13 ώρες δουλειά και τη διευθέτηση. Γιατί ο εργάτης που ψήφισε ΝΔ, δεν ψήφισε να έχει 13 ώρες δουλειά. Δεν ψήφισε να έχει ατέλειωτες υπερωρίες και μειώσεις του μισθού.
Προκειμένου η κυβέρνηση και το υπουργείο να στηρίξουν το ψευδεπίγραφο αφήγημα περί “δίκαιης εργασίας” και “προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, κάλεσε για βοήθεια στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή, αυτούς που έγραψαν το νομοσχέδιο δηλ. τις εργοδοτικές ενώσεις, καθώς από τους 18 φορείς οι 11 ήταν εργοδοτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί και οι 7 ήταν οργανώσεις που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους. Η ακρόαση φορέων ήταν αποκαλυπτική. Όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με τα συγχαρητήρια των εργοδοτών που δέχτηκε η κυβέρνηση για το τερατούργημα που αυξάνει τις ώρες δουλειάς στις 13 ώρες την ημέρα, στις 78 την εβδομάδα. Οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που προβλέπουν το 13ωρο και η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, το υλοποιεί.
Αδιαφορούν για τις συνέπειες που θα έχει το αντεργατικό τερατούργημα στην ξεκούραση των εργαζομένων, στον χρόνο που θα περνάνε με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, στη καλοκαιρινή άδεια, στην υγεία και την ασφάλειά τους στην εργασία.
Η μετατροπή των ανθρώπων σε μηχανές που δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, είναι σκλαβιά. Ο χρόνος των εργαζομένων για το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό του είναι χρήμα, αλλά για τους εργαζόμενους είναι χαμένη ζωή.
Η εργατική τάξη δεν θα αφήσει να γίνει κανονικότητα η εξόντωσή της, καθώς υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερο και να ζούμε περισσότερο με σύγχρονα δικαιώματα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ










