Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου στο πάρκινγκ του ΟΣΕ στην Κοζάνη το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα πολιτικής αφύπνισης και αντίστασης, υπό το σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό. Ανοίγουμε τον δρόμο για το νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκαιο!».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κοζάνης, ενώ κορυφώθηκε με την κεντρική ομιλία της Θεανώς Καπέτη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Η κ. Καπέτη, σε μια ιδιαίτερα δυναμική τοποθέτηση, κάλεσε τη νεολαία και τον λαό να μετατρέψουν την οργή τους σε δράση, αντιστεκόμενοι στις πολεμικές επεμβάσεις και στην πολιτική που – όπως υπογράμμισε – θυσιάζει τα λαϊκά συμφέροντα στο βωμό των κερδών. «Τα φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η απάντηση ότι η νέα γενιά επιλέγει να ζήσει και να παλέψει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εκτενής ήταν η αναφορά της στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην εμπλοκή της Ελλάδας, ζητώντας άμεση διακοπή κάθε στρατιωτικής και πολιτικής σχέσης με το Ισραήλ, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης. Παράλληλα, καταδίκασε την πολιτική που, όπως σημείωσε, οδηγεί σε φτώχεια και ανεργία, επικρίνοντας την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους.
«Το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων έχει ήδη προδιαγραφεί με κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έως το 2025, σταδιακό τερματισμό της λειτουργίας των ορυχείων το 2026 και μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου», σημείωσε, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΔΕΗ ΑΕ και των «πράσινων αρπακτικών».
Παράλληλα με τον πολιτικό λόγο, το φεστιβάλ περιλάμβανε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Η έκθεση με τίτλο «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επισκεπτών κάθε ηλικίας, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του «Κόκκινου Αερόστατου».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Η Ρίτα Αντωνοπούλου και το συγκρότημα Ρεβάνς μάγεψαν το κοινό με ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών, κλείνοντας τη βραδιά με συγκίνηση και ενθουσιασμό.
Το φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κοζάνη, με την ισχυρή του απήχηση, αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα πολιτικοποίησης, ζωντανής πολιτιστικής έκφρασης και συσπείρωσης γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για τη νεολαία και τους εργαζομένους.











