
Τα Λύστρα ήταν αρχαία πόλη της κεντρικής Μικράς Ασίας, στη σημερινή Μικρά Ασία .
Η αρχαία πόλη αναφέρεται στην Αγία Γραφή οκτώ φορές.
Τα Λύστρα είχε επισκεφθεί αρκετές φορές ο Απόστολος Παύλος μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα ή τον Απόστολο Σίλα. όπου κήρυξαν το Ευαγγέλιο κατά τη διάρκεια των ιεραποστολικών τους ταξιδιών
Εκεί ο Παύλος συνάντησε τον νέο μαθητή Τιμόθεο.
ΘΕΣΗ
Ο αρχαιολογικός χώρος των Λύστρων βρίσκεται νότια της πόλης του Ικονίου.
Τα ερείπια της εντοπίστηκαν στο ύψωμα Soltra Zoldera 1,75 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του χωριού Hatunsaray, το οποίο βρίσκεται περίπου 38 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του Ικονίου , σε μια εύφορη περιοχή με άφθονα νερά,
ΟΝΟΜΑ
Διαχρονικά είχε τα ονόματα : Λούνα ΄/ Lusna , Λύστρα /Lystra , Colonia Iulia Felix Gemina Lustra. , ,”Klistra”Κυλίστρα Gokyurt Konya , Hatunsaray
– Λούσνα ή Λιστρα
Πολύ πιθανόν η ονομασία αυτή να υπήρχε από την εποχή των Χετταίων .
* Λύστρα – Lustra,
Το τοπικο ονομα με τη μορφή Lusna ή Listra που καταγράφτηκε από τους Έλληνες σε Λύστρα, συνδέθηκε με το ρήμα «λύω»,
Η λέξη “λύω” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λύω που σημαίνει “λύνω”, “διαλύω”, “απελευθερώνω”.
Με βασική σημασία σεσχέση με πράγματα: χαλαρώνω, λύνω δεσμούς, αφαιρώ συνδέσμους, ξεδένω, ειδικά σε ενδύματα και οπλισμό.
Κατά τη μεταφορά στην Ελληνική γλώσσα των Χετιτικών τοπωνυμίων είναι συχνό φαινόμενο η μετατροπή του -u σε -υ και του -sna σε -στρα
Το εθνικό όνομα της πόλης εμφανίζεται με τη μορφή Λυστρείς, ενώ συμπληρώνεται σε λατινική επιγραφή [Lus]tre[is], αν και στον Πλίνιο σώζεται η αναφορά Lystreni1
* Colonia Iulia Felix Gemina Lustra.
Θεωρήθηκε όνομα ρωμαϊκής προέλευσης, το οποίο αποδόθηκε στην πόλη όταν έγινε αποικία (colonia) με το όνομα Colonia Iulia Felix Gemina Lustra.
Στους Ρωμαίους ή Λύστρα μεταγράφηκε σε Lustra, από το lustrum που ήταν ρωμαϊκή τελετή εξαγνισμού
Τα Λύστρα θεωρήθηκαν την εποχή τους προνομιούχο πόλη της άνυδρης Λυκαονίας.
-Το επίθετο Iulia προήλθε από τον ιδρυτή της πόλης Οκταβιανό Αύγουστο, τον οποίο οι κάτοικοί της τίμησαν λίγο μετά το θάνατό του, ενώ για το
Gemina

δίδυμη, σύνηθες όνομα λεγεώνων) έχει ειπωθεί ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ιδρύθηκε από δύο λεγεώνες ή ότι αποτελούσε δίδυμη πόλη της Αντιόχειας της Πισιδίας
. Η τελευταία άποψη βασίζεται σε μία επιγραφή αγάλματος της θεάς Ομόνοιας, όπου η Λύστρα χαιρετά την «αδερφή» πόλη Αντιόχεια.
— Soltra Zoldera
Στη Soltra Zoldera, ένα ύψωμα πάνω στο οποίο βρέθηκε κατοίκηση από την προϊστορική εποχή μέχρι το Βυζάντιο.
Η Ρωμαϊκή πόλη Colonia κτίσθηκε ακριβός από κάτω.
— Hatunsaray,
Είναι η σημερινή ονομασία του οικισμοί που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα ερείπια της.
— Klistra
Εκεί βρίσκεται το σημερινό χωριό με το όνομα “Klistra” κοντά στο Gökyurt, ένα χωριό της της Επαρχία Ικονίου
ΙΣΤΟΡΙΑ
* Προϊστορία .
Η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινά από την προϊστορική εποχή
Στη Soltra Zoldera, ένα ύψωμα έκτασης 243.000 τ.μ. περίπου με απότομες πλαγιές και ύψος 30-50 μ. περίπου, βρέθηκαν ίχνη χρήσης του χώρου από τους Προϊστορικούς χρόνους και την εποχή του Σιδήρου μέχρι την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.
Όλα δείχνουν την ύπαρξη οικισμοί η ονομασία του οποίου παραμένει άγνωστη.
* Ρωμαίοι.
Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τα Λύστρα έγιναν αποικία το 6 π.Χ, ενδεχομένως για να αποκτηθεί καλύτερος έλεγχος των φυλών στα βουνά προς τα δυτικά.
Αργότερα ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή επαρχία της Γαλατίας.
Ιδρύεται στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. από τους Ρωμαίους βετεράνους
Η ίδρυσή της ως colonia τοποθετείται μεταξύ του 25 π.Χ., όταν πεθαίνει ο βασιλιάς Αμύντας της Γαλατίας, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του την περιοχή, και του 6 π.Χ., όταν κατασκευάζεται το παρακλάδι του Δρόμου των Σεβαστών,που συνέδεε το Ικόνιο με τη Λύστρα, τη Δέρβη και τα Λάρανδα
Με την ίδρυσή της εντάσσεται στην επαρχία της Γαλατίας, όπου μας την αναφέρει ο γεωγράφος Πτολεμαίος ανάμεσα στις Ισαυρικές πόλεις της επαρχίας, αν και οι κάτοικοί της μιλούσαν την εποχή που την επισκέφτηκε ο Απόστολος Παύλος τη λυκαονική διάλεκτο.
* Τρίμερης επαρχία
Προφανώς αποτέλεσε μία από τις πόλεις της τριμερούς επαρχίας Ισαυρίας-Λυκαονίας-Κιλικίας, η οποία δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 138 και του 146 ή μεταξύ του 138 και του 161 μ.Χ.
*Κοινόν της Λυκαονίας
Από την εποχή του Αντωνίνου του Πίου μέχρι το τέλος του 3ο αι. μ.Χ. υπήρχε το “Κοινόν Λυκαονίας” του οποίου μέλη ήταν οι πόλεις: Ικόνιο, Λύστρα, Λάρανδα και Δέρβη (όπου πολέμησαν οι Λυκάονες μετά του Κροίσου κατά των Περσών και μετά την ήττα τους υπάχθηκαν τυπικά στους Πέρσες).
* Ο Απόστολος Παύλος
Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα για να κηρύξει το Ευαγγέλιο το 48 μ.Χ. και πάλι το 51 μ.Χ στο πρώτο και το δεύτερο ιεραποστολικό ταξίδι,[5] μετά τις διώξεις που τον οδήγησαν μακριά από το Ικόνιο.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Αρχαία ερείπια της πόλης υπάρχουν κοντά στο σημερινό χωριό Klistra, συμπεριλαμβανομένων μιας εκκλησίας με ένα μεγάλο σταυρό στον τοίχο, ενός οινοποιείου κ.ά.
Ερείπια της πόλης βρίσκονται πάνω από την κορυφή του λόφου, η οποία είναι τοπικά ονομάζεται “Alusumas”.
Εκεί υπάρχει μια ακόμη ερειπωμένη εκκλησία.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η πόλη ήταν χτισμένη πάνω στο λόφο για να προστατεύεται από τους εχθρούς της αρχαίας Ανατολίας.
Αυτό το τμήμα είναι ακόμα σε αναμονή ανασκαφής.
Ένα μικρό μουσείο μέσα στο χωριό Hatunsaray εμφανίζει αντικείμενα από την αρχαία Λύστρα.
* Επιγραφές που δείχνουν το πολίτευμα στην πόλη της Λύστρας
Από τους θεσμούς της πόλης παραδίδονται σε επιγραφές η βουλή και ο δήμος στη ρωμαϊκή μορφή τους, δηλαδή ordo decurionum και populus και
Ο “ordo decurionum” αναφέρεται στο τοπικό συμβούλιο ή βουλευτήριο των πόλεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ήταν μια συνέλευση των εξέχων πολιτών, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της πόλης. (το διοικητικό σώμα της πόλης ) αποτελούσε την ordo decurionum, ανάλογη της βουλής μιας ελληνικής πόλης. O δήμος, ο οποίος ονομαζόταν populus και ήταν οργανωμένος σε tribus (φυλές), εμφανίζεται συχνά μαζί με τους decuriones σε ψήφισματα προς τιμήν πλούσιων πατρόνων.
Οι δύο ανώτατοι άρχοντες της πόλης, οι duoviri (δίανδροι ή διανδρικοί), ένας εκ των οποίων κάποια στιγμή είχε και το αξίωμα του κυαίστορα.
Οι “duoviri” (ή αλλιώς “duumviri”) ήταν ένα ζεύγος Ρωμαίων αξιωματούχων που υπηρετούσαν από κοινού σε διάφορες θέσεις κατά την αρχαία Ρώμη, τόσο στην ίδια την πόλη όσο και στις αποικίες και τα δήμους.
Πιο αναλυτικά, οι “duoviri” ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό της Ρωμαϊκής πολιτικής και διοίκησης. Η ιδέα ήταν να υπάρχουν δύο άνδρες σε κάθε θέση για να εξασφαλίζεται ο αμοιβαίος έλεγχος και η παροχή συμβουλών.
Ένας Αρχιδεκανός, τέλος, επικεφαλής των δεκάνων, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την ταφή των νεκρών, μας παραδίδεται από μία επιγραφή του 3ου αιώνα
-Αναθηματικό ανάγλυφο με το φυτό μηκών ο υπνοφόρος. (όπιο)
Ο Ramsay, W.M., ερμηνεύει το φυτό που κρατά ο Απόλλωνας σε αναθηματικό ανάγλυφο της πόλης ως όπιο, το οποίο σχετίζεται με καθαρμούς και υποστηρίζει ότι γινόταν εισαγωγή από την Αντιόχεια της Πισιδίας, με την οποία η Λύστρα είχε σχέσεις*
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Ως colonia κόβει χάλκινο νόμισμα από το 25 π.Χ. μέχρι το 180 μ.Χ., και συγκεκριμένα επί των αυτοκρατόρων Αυγούστου, Τίτου, Τραϊανού, Αντωνίνου Πίου, Μάρκου Αυρηλίου και της γυναίκας του Φαυστίνας, καθώς και επί Λουκίου Βέρου.
Σε παραστάσεις των νομισμάτων που βρήκαμε , συναντήσαμε τις θέες Δήμητρα ,Τύχη και Μινέρβα. Όπως και σκηνή οργώματος με 2 βόδια,
Την Λύκαινα να βυζαίνει με τον Ρέμο και τον Ρωμύλο , το Κέρας της Αμάλθειας , λόγχες , δόρατα και ασπίδες, φύλλα και καρπούς καλαμποκιού ,παπαρούνας , δάφνης κ.α.
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
–Χετιτικλες θεότητες
Στο Πάνθεον της Λύστρας δημιουργείται κατά τη Χετιτική περίοδο και το αποτελούσαν .
Μία ηλιακή λουβιτική θεότητα (ίσως η Tiwaliya),
Ένας θεός της θύελλας,
Μία θεότητα προστάτιδα της άγριας φύσης .
Και άλλες άγνωστες τοπικές θεότητες .
–Έλληνες θεοί
Οι κάτοικοι της Λύστρας λάτρευαν το Δία Προπόλεως, του οποίου ο ναός ήταν έξω από την πόλη, όπως μαρτυρά και το επίθετό του, και του πρόσφεραν ταύρους στολισμένους με στεφάνια.
Υπήρχε επίσης λατρεία του Απόλλωνα και πιθανόν ιερός θίασος που συμμετείχε στις γιορτές προς τιμήν του θεού.
Ο Πλούτωνας απεικονίζεται έφιππος, κάτι που συναντούμε και σε άλλες θεότητες στην κεντρική Μικρά Ασία.
Αναφέρονται επίσης κάποιος θεός Επήκοος, η Γαία και ο Ερμής.
Έχει μάλιστα υποτεθεί η ύπαρξη μιας τοπικής τριάδας Επηκόου (Δία), [Γης], Ερμή κατά το παλιό ανατολικό πρότυπο του πατέρα-θεού, της μητέρας-θεάς και του γιου-θεού.
Πιθανόν να λατρεύονταν και οι θεότητες που απεικονίζονται στην πίσω όψη των νομισμάτων της πόλης, όπως η Τύχη, κάποιος ποτάμιος θεός
— Ρωμαϊκές θεότητες
Επί Ρωμαίων πολλοί λάτρευαν τις Ρωμαϊκές θεότητες Minerva και Ceres και κάποιος ποτάμιος θεός .
Η λατρεία των δύο τελευταίων θα μπορούσε μάλλον να σχετίζεται με την προέλευση της άρχουσας τάξης της πόλης.
Ο ποτάμιος θεός θα πρέπει να συνδεθεί με τον ποταμό Çarşamba Su, απ’ όπου πρέπει να αρδευόταν η χώρα της, καθώς και με τα δύο μικρά ρέματα που ενώνονται κοντά στον οικισμό και έκαναν τη Λύστρα προνομιούχο πόλη της άνυδρης Λυκαονίας.
Οι Λυστρηνοί έκαναν επίσης επικλήσεις για την προστασία των τάφων στο θεό Μήνα του Άνω και του Κάτω Κόσμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Από το ιερατείο της Λύστρας παραδίδεται μόνο ο sacerdos του Άρη.
Αναφέρονται επίσης ιερεύς του Διονύσου και Πανθέου14 και ιέρεια (παρθένος) της θεάς και των αγίων, ωστόσο οι επιγραφές από τις οποίες προέρχονται βρέθηκαν σε περιοχές που δεν είναι βέβαιο ότι ανήκαν στη χώρα της Λύστρας.
Ένα στοιχείο υπέρ αυτού είναι η λατρεία της Ceres, της λατινικής αντίστοιχης θεότητας της Δήμητρας
–Ιουδαϊκές θεότητες
Στην πόλη υπήρχαν εκτός των εθνικών και Ιουδαίοι, όπως μαθαίνουμε από την επίσκεψη των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, οι οποίοι δίδαξαν στους κατοίκους το χριστιανισμό.
Οι δύο Απόστολοι την επισκέφτηκαν περί το 46/47 μ.Χ. και οι κάτοικοί της θεωρήθηκαν ότι ήταν ο Δίας και ο Ερμής, όταν γιάτρεψαν έναν ανάπηρο.
Ο ιερέας μάλιστα του Διός Προπόλεως έφερε για θυσία ταύρους με στεφάνια.
Μετά όμως το κήρυγμα, ο Παύλος λιθοβολήθηκε από τον όχλο, ο οποίος παρακινήθηκε από Ιουδαίους της Αντιόχειας και του Ικονίου που είχαν φτάσει στην πόλη.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
H Λύστρα ήταν και είναι ένα από τα σημαντικά κέντρα προσκυνήματος για τον χριστιανικό κόσμο .
Τον 1ο αιώνα, ο Άγιος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα. μαζι με τον Απόστολο Βαρνάβα επισκέφθηκαν την Λύστρα αφού αρχικά περάσαν από την Αντιόχεια της Πισιδίας .
Αφού θεράπευσε έναν άρρωστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι άνθρωποι μπέρδεψαν αυτόν και τον Απόστολο Βαρνάβα με τον Δία και τον Ερμή.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν αναγνωρίζονται ως ένα από τα σημαντικότερα θαύματα, ειδικά στον χριστιανικό κόσμο, και ένα από τα γεγονότα που έθεσαν τα θεμέλια του Χριστιανισμού.
Ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην περιοχή τον 1ο αιώνα μ.Χ., .
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσηλυτίστηκαν πολλοί άνθρωποι στον Χριστιανισμό, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας αγίας, της Αγίας Θέκλας.
Ο Αποστολος Παύλος, ο οποίος άρχισε να διαδίδει τον Χριστιανισμό στο Ικόνιο, προκλήθηκε από τους Εβραίους στο Ικόνιο και στην Αντιοχεια της Πισιδιας τον λιθοβόλησαν και τον πέταξαν έξω από την πόλη, λέγοντας ότι ήταν νεκρός.
Στη συνέχεια, δεν υποχώρησε και επισκεπτόταν συνεχώς την πόλη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και διέδωσε τον Χριστιανισμό εδώ.
Για αυτόν τον λόγο βλέπουμε ότι ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στα Λύστρα από τη δεκαετία του ’50 μ.Χ. και ιδρύθηκε εδώ μια εκκλησιαστική οργάνωση.
Είχε μάλιστα έναν μαθητή εδώ, όπως και στο Ικόνιο.
Ο Άγιος Τιμόθεος είναι ένας από τους σημαντικότερους πρώιμους αγίους και θα θεωρούνταν πνευματικό γιο του Αγίου Παύλου στη ζωή του
— Έδρα επισκόπου
Κατά τους Χριστιανικούς χρόνους τα Λύστρα ήταν έδρα επισκόπου.
Ο Άγιος Απόστολος Αρτεμάς ήταν επίσκοπος Λύστρων και ένας εκ των Εβδομήκοντα αποστόλων
Από τη Λύστρα καταγόταν ο άγιος Τιμόθεος, ο πρώτος επίσκοπος της πόλης, με τον οποίο αλληλογραφούσε ο Παύλος.
Ο Τιμόθεος καταγόταν από μητέρα Ιουδαία και πατέρα εθνικό, γεγονός που δείχνει ότι γίνονταν γάμοι μεταξύ ετεροδόξων.
–Χριστιανική εκκλησιά
Πριν από λίγο καιρό , ανακαλύφθηκε μια εκκλησία κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα Λύστρα.
Οι ερευνητές μελετούν τώρα το αν ήταν αυτή η εκκλησία ο κύριος Χριστιανικός ναός των Λύστρων.
Πρόκειται για μια εκκλησία μήκους 30 μέτρων.
Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα δείχνουν ότι η εκκλησία, η οποία χτίστηκε στην ύστερη αρχαιότητα, έχει υποστεί πολλές μετατροπές σε διαφορετικές περιόδους και έχει χρησιμοποιηθεί με επανειλημμένες επισκευές.
Φυσικά,δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα χρονολογικά γεγονότα και αλλαγές με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά τις ανασκαφές ούτε φυσικά σε ποιον άγιο ήταν αφιερωμένη .
Αλλά από τα ερείπια που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, καταλαβαίνουν ότι η δομή της πρώτης περιόδου ήταν αρκετά πλούσια.
Οι οροφές και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με χρυσό και επιχρύσωση. Ήταν ένα πολύ σημαντικό κτίριο με διακοσμήσεις στο δάπεδο.
ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ
— Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος
Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος καταγόταν από την πόλη Λύστρα της Λυκαονίας στη Μικρά Ασία. Μεταστράφηκε στον Χριστό το έτος 52 από τον άγιο Απόστολο Παύλο .
Όταν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας επισκέφθηκαν τις πόλεις της Λυκαονίας για πρώτη φορά, ο απόστολος Παύλος θεράπευσε έναν άνδρα κουτσό εκ γενετής στα Λύστρα, και πολλοί από τους κατοίκους της πόλης πίστεψαν στον Χριστό, ανάμεσά τους ήταν ο μελλοντικός απόστολος, ο νεαρός Τιμόθεος, η μητέρα του Ευνίκη και η γιαγιά του Λωίδα (Πράξεις 14:6-12· Β’ Τιμ. 1:5).
Οι σπόροι της πίστης που έσπειρε ο Απόστολος Παύλος στην ψυχή του Αγίου Τιμόθεου απέδωσαν άφθονους καρπούς. Έγινε ζηλωτής μαθητής του αποστόλου και αργότερα σταθερός σύντροφός του και συνεργάτης του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.
Ο Απόστολος Παύλος αγαπούσε τον Άγιο Τιμόθεο και τον αποκαλούσε στις Επιστολές του αγαπημένο του γιο, θυμούμενος με ευγνωμοσύνη την πιστότητα και την αφοσίωσή του.
Έγραψε στον Τιμόθεο:
«Ακολούθησες τη διδασκαλία μου, τη διαγωγή μου, τη διάθεσή μου, την πίστη μου, τη γενναιοδωρία μου, την αγάπη μου, την υπομονή μου, τους διωγμούς μου, τα παθήματά μου…» (Β΄ Τιμ. 3:10-11).
Το έτος 65, ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε τον Απόστολο Τιμόθεο επίσκοπο της Εκκλησίας της Εφέσου, την οποία ο Άγιος Τιμόθεος διοικούσε για 15 χρόνια.
Ο Άγιος Απόστολος Παύλος, όντας φυλακισμένος στη Ρώμη και γνωρίζοντας ότι αντιμετώπιζε μαρτυρικό θάνατο, κάλεσε κοντά του τον πιστό μαθητή και φίλο του, τον Απόστολο Τιμόθεο, για μια τελευταία συνάντηση (Β΄ Τιμ. 4:9).
Ο Άγιος Τιμόθεος τελείωσε τη ζωή του ως μάρτυρας.
Στην Έφεσο, οι ειδωλολάτρες γιόρταζαν μια γιορτή προς τιμήν των ειδώλων και τα μετέφεραν σε όλη την πόλη, συνοδεύοντάς τα με ασεβείς τελετουργίες και τραγούδια.
Ο Άγιος Επίσκοπος Τιμόθεος, ζηλωτής για τη Δόξα του Θεού, προσπάθησε να σταματήσει και να φωτίσει τους ανθρώπους που είχαν τυφλωθεί από την ειδωλολατρία, κηρύττοντάς τους την αληθινή πίστη στον Χριστό.
Οι ειδωλολάτρες, εξαγριωμένοι, όρμησαν εναντίον του αγίου αποστόλου, τον χτύπησαν, τον έσυραν στο έδαφος και τελικά τον λιθοβόλησαν.
Ο άγιος απόστολος Τιμόθεος υπέστη μαρτυρικό θάνατο για τον Χριστό το έτος 80.
Τον 4ο αιώνα, τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Τιμόθεου μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκαν στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Η Αγία Εκκλησία τιμά τον Άγιο Τιμόθεο ανάμεσα στους 70 αποστόλους.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η οικονομία της στηριζόταν προφανώς στην καλλιέργεια της γης, αφού η χώρα της καταλαμβάνει τμήμα του οροπεδίου της Λυκαονίας, που πρέπει να απέδιδε καλή παραγωγή λόγω της ύπαρξης του ποταμού Çarşamba Su και μικρότερων ρεμάτων. Ές.
Μπορεί επίσης να λειτουργούσε και ως εμπορικό κέντρο της περιοχής, λόγω της παρουσίας του λατινικού πληθυσμού και της διέλευσης του δρόμου.
ΣΗΜΕΡΑ
Το Χατουνσαράι είναι μια γειτονιά στην περιοχή Μεράμ της επαρχίας Ικονίου To .2019 ειχε 609 κατοίκους .
Βρίσκεται νοτιο-νοτιοανατολικά της αρχαίας Λύστρας σε απόσταση 1,5 χλμ .] Ένα μικρό μουσείο μέσα στο χωριό Χατουνσαράι εκθέτει αντικείμενα από την αρχαία Λύστρα
Ανώνυμος
- Edit
Ευχαριστούμε γιά την ανάρτηση !