Συμμετοχή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας στην 87η ΔΕΘ



 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η συμμετοχή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας στην 87η ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Το CluBE, φέτος, συμμετείχε με δικό του stand στο περίπτερο 10, το οποίο είχε ως κεντρική θεματολογία την Κυκλική Οικονομία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικά workshops με διαφορετικές θεματολογίες προσανατολισμένες στα έργα που υλοποιεί το CluBE αυτή τη στιγμή.
Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το 2ο Θεματικό Εργαστήριο στα πλαίσια της παρουσίασης του έργου Model2Bio, που έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο εργαλείο λήψης αποφάσεων βασιζόμενο στα φυσικό-χημικά χαρακτηριστικά των υπολειμματικών ροών που παράγονται σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων.
Την δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε το Greek Bioeconomy Hub Workshop, στα πλαίσια του έργου CEE2ACT, που έχει σκοπό να ενδυναμώσει χώρες, όπως η Ελλάδα, ώστε να αναπτύξουν κυκλικές στρατηγικές βιοοικονομίας και σχέδια δράσης, μέσω της μεταβίβασης γνώσης και καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερα ενημερωμένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, κοινωνικής δέσμευσης και καινοτομίας, με βάση την πρακτική έμπειρων χωρών.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε δύο πολύ βασικές θεματολογίες. Αρχικά, η συζήτηση ξεκίνησε με τα δύο Erasmus+ προγράμματα, το 24_7ΖΕΝ και το Green Skills for Hydrogen, και το έργο Hy2Market (Interregional Innovation Investments (I3) Instrument), που ασχολούνται με την εφαρμογή των τεχνολογιών του υδρογόνου, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση σε θέματα υδρογόνου. Στη συνέχεια, η συζήτηση για τα αγροβολταϊκά, έφερε στο προσκήνιο το έργο PV4Plants που εκμεταλλεύεται τη διπλή χρήση γης για την καλλιέργεια πέντε διαφορετικών φυτών σε τρεις πιλοτικές μονάδες της Ευρώπης (Τουρκία, Ισπανία, Δανία) για την μελέτη της καλλιέργειας. Αλλά και το έργο Vamvakies a Social Green Project, το οποίο έχει στοχεύσει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών κάτω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα παραχθεί το πρώτο προϊόν μέσα από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη.

Η επόμενη μέρα, είχε ως θεματολογία «Προετοιμάζοντας τις μελλοντικές δεξιότητες για την ενεργειακή μετάβαση». Δεδομένου ότι η περιοχή, βρίσκεται σε μια κατάσταση μεγάλων αλλαγών στον συγκεκριμένο τομέα, το CluBE έχει επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι υλοποιώντας τέσσερα νέα σχετικά έργα, το TEAMIT+, το HABITABLE, το SEED και το Green Skills for Hydrogen.
Η Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν αφιερωμένη στην κλιματική ουδετερότητακαι πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το εργαστήριο με τίτλο «Εξερευνώντας την Ενεργειακή και την Ψηφιακή Μετάβαση: Μια διαδρομή μέσα από τα έργα». Το έργο Regio1st, αλλά και η δέσμευση της Κοζάνης να γίνει Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη μέχρι το 2030, και με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή του κλιματικού συμβολαίου, συνέβαλαν στο να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Την ίδια μέρα, το έργο Eyes Heart Hands που έχει σαν κύριο σκοπό την αναβάθμιση περιοχών λαμβάνοντας υπόψιν τους τρεις πυλώνες του New European Bauhaus, που είναι α) η συμπεριληπτικότητα, β) η βιωσιμότητα και γ) όμορφο.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε το National Replication Workshop-HOOP Network Cities, όπου παρουσιάστηκε το έργο και οι στόχοι που θέλει να πετύχει. Επίσης, παρουσιάστηκε το Δίκτυο Πόλεων του HOOP, όπου πόλεις και περιφέρειες μπορούν να γίνουν μέλος μαθαίνοντας, αλλά και παρουσιάζοντας δικές τους καλές πρακτικές, που αφορούν τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Ο κύκλος με τα εργαστήρια έκλεισε την προτελευταία μέρα της ΔΕΘ, που πραγματοποιήθηκε, εργαστήριο με θέμα: «Στέγαση ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη με χρήση βιώσιμων τοπικών υλικών», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Ξύλου, Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας. Ένα εργαστήριο, που λόγω των ημερών, συνέβαλε ακόμα περισσότερο στο να επιστήσουμε την προσοχή μας στην επίλυση τέτοιων καταστάσεων και με σημαντικό κριτήριο την χρονική αποκατάσταση. Αυτές οι καταστάσεις, μόνο ευχάριστες δεν είναι, αλλά οφείλει ο επιστημονικός κόσμος να είναι προετοιμασμένος στο να έχει να προτείνει ουσιαστικές λύσεις.

Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης, και ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Πρώην Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορώ, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισκέφθηκαν το περίπτερο μας και είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε και να παρουσιάσουμε τα έργα και τις δράσεις μας, που εστιάζουν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της Δυτικής Μακεδονίας. Πολλοί ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η συνολική παρουσία του CluBE στην 87η ΔΕΘ, άφησε θετικό πρόσημο και αυτό οφείλεται στην ομάδα μας, στους συνεργάτες μας και σε όλους όσους μας επισκέφθηκαν κατά την διάρκεια αυτής της διοργάνωσης. Άλλωστε, η φιλοσοφία μας βασίζεται στην δημιουργία συνεργειών, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με την συνεργασία όλων θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να προχωρήσουμε μαζί. Σας ευχαριστούμε θερμά και δεσμευόμαστε για την δυναμική μας παρουσία και στην επόμενη ΔΕΘ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.