Το αδιέξοδο με τις πολυήμερες εκδρομές των Λυκείων – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



 

Μια από τις προβληματικές καταστάσεις στα Λύκεια είναι και οι πολυήμερες εκδρομές. Μα γιατί προβληματικές ; Αφού θα ξεσκάσουν οι μαθητές κάποιες μέρες, θα επισκεφθούν καινούργιους τόπους, θα ωφεληθούν από μουσεία, εκθέσεις, ιστορικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς … και θα χαρούν με τις παρέες τους.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Από τα δικά μας μαθητικά χρόνια οι μαθητές πηγαίνουν στις πολυήμερες για να εκτονωθούν κάμνοντας τρέλες. Πριν λίγες μέρες μου έλεγε ένας 30χρονος απόφοιτος ΕΠΑΛ «είχε πολύ ωραία πράγματα στην πολυήμερη εκδρομή που πήγαμε στην Γ΄ Λυκείου, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε τίποτα επειδή ήμασταν μόνιμα μεθυσμένοι».

Οι μαθητές δεν κοιμούνται τα βράδια στις πολυήμερες. Αυτό σημαίνει ότι τα βράδια στο ξενοδοχείο είναι ένα βασανιστήριο για τους συνοδούς καθηγητές να τους κυνηγάνε από δωμάτιο σε δωμάτιο. «Πως είσαι έτσι ;» ρωτάω συνάδελφο που επέστρεψε από πολυήμερη. «Πως θες να είμαι ; 3 βράδια δεν έκλεισα μάτι» μου απάντησε.

Ναι αλλά άυπνοι και ψόφιοι οι μαθητές από τι μουσεία και αξιοθέατα να ωφεληθούν ; Μιλάνε οι ξεναγοί κι αυτοί κοιμούνται όρθιοι. Πριν λίγες μέρες μου λέει συνοδός συνάδελφος : «τους πήγαμε σε πολλά μουσεία αλλά οι μαθητές ήταν αδιάφοροι, μόνο σε ένα ενυδρείο που τους έδωσαν να πιάσουν κάποια ερπετά έδειξαν ενδιαφέρον». Βλέπω μαθητές και μέρες ακόμα μετά την εκδρομή το πρόσωπό τους φαίνεται ακόμα ταλαιπωρημένο. Αυτό θεωρείται ψυχαγωγία, δηλαδή αγωγή της ψυχής ;

Τα τελευταία όμως χρόνια που οι μαθητές έχουν κινητά με συνεχή σύνδεση στο internet υπάρχει κι άλλο πρόβλημα. Έχουν μαζί τους ηχεία και βάζουν με Bluetooth τραγούδια από το κινητό τους. Σε εκδρομή της Β΄ Λυκείου ένας μαθητής στο λεωφορείο έβαζε στο ηχείο τραγούδια από ράπερ με αισχρόλογα. Και όχι μόνο αρνιόταν να υπακούσει στις εντολές των συνοδών καθηγητών να τ’ αλλάξει, αλλά εκφραζόταν και με τόσο βρώμικο τρόπο που διαμαρτυρήθηκαν ακόμα και κάποιοι συμμαθητές του. Τελικά συμμορφώθηκε μόνο μετά από τηλεφώνημα στους γονείς του μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθουν στο νησί που είχαν πάει εκδρομή για να τον πάρουν.

Σε  εκδρομή της Β΄ Λυκείου «πάτησε πόδι» μια συνάδελφος που συνόδευε και δεν πήγαν κάποιο βράδυ σε Club. – Πως το καταφέρατε να μην τους πάτε σε Club ; ρωτάει συνοδός άλλου Λυκείου ένα συνοδό του σχολείου αυτού. Εμείς τους πήγαμε σε Club και 2 μαθήτριες τις βγάλαμε έξω λιπόθυμες.

Σε τριήμερη εκδρομή της Α΄ Λυκείου τους πήγαν το ένα βράδυ σε Club. Ένα μικρό Club που πήγαν και άλλα σχολεία, υπήρχε το αδιαχώρητο, να καπνίζουν ελεύθερα, τα φώτα να αναβοσβήνουν σε βαθμό που να σε ζαλίζουν και μετά από κάποια φυσιολογικά τραγούδια έβαλαν τραγούδια των ράπερ που περιείχαν βρισιές και αισχρόλογα. Βέβαια οι συνοδοί καθηγητές δεν φαντάστηκαν τι Club θα ήταν.

«Ω, πόσο γλυκιές είναι οι αφορμές των παθών !» φωνάζει ο σοφός άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Και σήμερα με τα κινητά που έχουν οι μαθητές και μπορούν να κάνουν τα πάντα, φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, μηνύματα … οι πολυήμερες εκδρομές των Λυκείων προσφέρουν ακόμα περισσότερες αφορμές των παθών. Και όσο και να μη θέλουν αυτοί που κολακεύουν τους μαθητές να το παραδεχθούν, ο αληθινός λόγος του Θεού λέει «έγκειται η διάνοια του ανθρώπου επιμελώς επί τα πονηρά εκ νεότητος αυτού» (Γεν.8,21).

 

5 σχόλια στο άρθρο “Το αδιέξοδο με τις πολυήμερες εκδρομές των Λυκείων – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. ………….. Και σήμερα με τα κινητά που έχουν οι μαθητές και μπορούν να κάνουν τα πάντα, φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, μηνύματα … οι πολυήμερες εκδρομές των Λυκείων προσφέρουν ακόμα περισσότερες αφορμές των παθών………………………

  2. Στέλιος Κ αζινόπουλος.

    - Edit

    Απαντήστε

    Αλλά όταν κάνουν εκδρομές οι μεγααααλοι…σε καμία Βουλγαρία;
    Αγιοστεφανωνονται.
    Όλοι τρέχουν στις όπερες και να προσκυνησουν στους αδελφούς… Αγίους Κυριλλο και Μεθόδιο..στη Φιλιππουπολη,βοήθειά μας.
    Και στη Σόφια;κοιμούνται με τις κότες,νωρίς εννοώ,το μυαλό κάποιων στο πονηρό…

  3. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Σήμερα οι νέοι έχουν κινητά και οι παλιότεροι είχαν όπλα κι ο ένας
    σκότωνε τον γείτονα του και είχαν την ηλικία των σημερινών παιδιων!
    Τα κινητά των νέων σας ενοχλούν, οι μπαταχτσηδες οι μεγάλοι που
    καταστρέφουν την ελλαδα;που βάζουν τα νέα παιδιά σε νεκροφόρα τρενα;
    που διώχνουν τα νέα παιδιά σε Αυστραλιες;
    Που κλέβουν με πλάτες πολιτικών τα κρατικά ταμεια;
    Εδω;μουγκα!
    Η κόπρος του Αυγειου ,της κοινωνιας, αιτία μεγαλων,ξεπέρασε τον Όλυμπο κι εσεις;χτυπάτε αλύπητα τα παιδιά.
    Τα παιδιά είναι η ελπίδα,το μέλλον της ζωης ,τα κατηγορείς για λάθη, εδώ τεράστια λάθη κάνουν οι μεγαλοι,τι να σου κάνουν και τα παιδιά..
    Αμάν αυτή η ρημαδα η θρησκοληψια σας…βλέπετε το σκουπιδακι που υπάρχει
    στα μάτια της νεολαίας και δε βλέπετε τα καδρονια ..στα μάτια των μεγάλων,
    είστε και χριστιανοι και τα λόγια του Χριστου ,τα παραποιειτε Σκόπιμα.
    Μάθατε στη μιζέρια και κολλήσατε πάνω της σαν στρείδια.
    Αρνηση,αρνηση,αρνηση,βάλτε και καμιά θέση.
    Και στα παιδια;μόνον την άρνηση, την αμαρτία, τον διάβολο βλέπετε.
    Αμάν πια το κουράσατε,ειστε και καθηγητες ,τρομάρα σας.
    Κι εγώ, συνόδευα μαθητές και μαθήτριες στη Φιλιππουπολη για να πάρουν μέρος σε διεθνη διαγωνισμό ζωγραφικής και ενα βράδυ ο ξεναγός μας πήγε
    σε Όπερα!
    Τα παιδιά κουράστηκαν( πρωτόγνωρο γι αυτά η παρακολούθηση Όπερας, συνηθισμένο για τα παιδιά της Βουλγαριας) και με πλησιάζει ένας μαθητής και μου λέει ” Κύριε,πότε θα φύγουμε, βαρέθηκα ,δεν έχει εδώ μπουζούκια;
    Το είπε δυνατά κι εγώ ντράπηκα που το είπε φωναχτα!
    Εκείνος ο μαθητής πήρε το Β’ Βραβείο ζωγραφικής,ανάμεσα σε 113 διαγωνιζομένους και σήμερα είναι Καθηγητης σε Σχολή Καλών Τεχνων!
    Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με( Ματθ.ιθ’14,2)
    Μας φιλοξένησε επί 10ημερο,το Εκπαιδευτηριο των Αγιων Κυρίλλου και Μεθοδιου στη Φιλιππουπολη,ένα τεράστιο συγκρότημα με Δημοτικό Σχολείο,Γυμνασιο,Λύκειο και Πανεπιστήμιο!!!

  4. Δεν έχουν κανένα παιδαγωγικό νόημα οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές. Διαλύουν τα σχολεία για να γεμίζουν οι τσέπες ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.